SPECIAL. Attila Verdeș „Hiena”: „U” e mai mult ca o Idee, e un mod de viață

Prefațăm meciul retur contând pentru baraj, dintre Hermannstadt Sibiu și ”U” Cluj (în tur 2-0), cu un interviu special.

Attila Verdeș este cunoscut ca și… Hiena. Este un fan vechi al clubului „U” Cluj, arhicunoscut în lumea sportului. Inclusiv prin faptul că e mai excentric. A vrut în anul 2003 să își doneze un rinichi pentru „U”. A avut probleme personale pentru că a pus dragostea pentru „U” deasupra familiei și a divorțat. A fost plecat din țară. A revenit, inclusiv la stadion și la sală. Are un job și e nelipsit de pe arene. Îl știe tot orașul și nu numai. Dragostea lui pentru alb-negru nu are opreliști.

Hiena e alături de Elevu (Alexandru Ilieș) și de Călin Mișan, în opinia noastră, tripleta cea mai cunoscută dintre fanii lui „U”. Cei trei au sacrificat aproape tot pentru culorile alb negre.

Citiți în interviul de mai jos ce crede Hiena despre cele mai fierbinți chestiuni care se discută în opinia publică clujeană:

SportulClujean.ro: Cum ai văzut, cum ai trăit, ce ai simțit la acest meciul tur din baraj, pierdut de favoriții tăi cu 0-2?

Attila Verdeș: a fost un meci important, dar nu e un lucru nou pentru mine. Eu am mai trecut prin meciul tari.

Cum ar fi?

A.V.: Meciul de la Lupeni, din 2007, cu Falub antrenor, când am promovat matematic, revenirea cu coloană mare de mașini din Valea Jiului la Cluj, fiesta din Piața Avram Iancu, totul a fost fenomenal. În anii 90, promovarea, când am câștigat seria a 3-a din „B” cu Ioan Sdrobiș antrenor. Am avut echipe foarte frumoase, care iubeau efectiv culorile alb-negru. Cu jucători cum ar fi Ciocan, Neamțu, Bagiu, Anca, Musznay, Sabău, Maier, Marius Popescu. Meciurile cu Steaua, după ce au câștigat Liga Campionilor, cu 4 ore înainte stadionul era plin, pe o ploaie mocănească ce cădea de trei zile, goluri Zoli Kadar, a fost 2-2. Meciul acesta cu Sibiul l-am trăit din plin. A fost frumos… atmosferă mare.

Câte deplasări ai?

AV: Sute, mii? Nici nu mai știu.

Cum ai văzut meciul, ca un suporter experimentat ce ești?

AV: Păi am fost egali cu ei, până în minutul 77. Au avut ocazii, am avut și noi. Lipsa meciurilor lui U cu echipe mari s-a văzut. Deși în teren am avut mulți jucători experimentați, nu s-au ridicat toți la nivelul meciului. În afara de Goga, care e cu o clasă peste ceilalți, Florescu, Giurgiu au rămas datori…

Crezi în minuni în fotbal?

AV: Am văzut Liverpool – Barcelona. Îți spune ceva? Cred în minuni. Joc la pariuri, am vrut să pariez. Meciuri de baraj nu am mai avut la „U”, dar decisive da, si le-am câștigat. De ce nu și acum?

Ai fost tot campionatul la stadion, ai fost la turul barajului… Speranța moare ultima?

AV: Da, speranța musai să moară ultima, fiindcă dacă nu atunci ce rost mai are să concurăm? Mergi pe teren și dai tot să te califici.

Te-ai așteptat să vină așa multă lume la stadion?

AV: Nu, nici vorbă. În retur a venit cam puțină lume la meci. „U” trebuie să își recâștige publicul. Au venit acum multe „ciuperci”…

Hahaha, „ciupercile”, cum ziceau vechii U-iști despre spectatorii care pleacă în minutul 85 să prindă busul, expresia vine din anii 80, de la Petis, de la regretatul Domuța, de la grupul care a inventat imnul „Slavă ție, studenție…„, ei i-au numit așa, foarte simpatic…nu?

AV: Da, ce vremuri, era frumos. Acum incidentele au stricat tot. E regretabil. Nu își aveau locul, se puteau evita dacă cei de la firma de pază își făceau datoria, dacă acel suporter era împiedicat să intre pe teren. Nu îl acuz pe el, era un suporter suspendat, vroia să participe, dar nu trebuia lăsat să intre. Apoi totul a degenerat, cu jandarmii care au exagerat foarte tare dar și cu incidentul regretabil cu jandarmul lovit cu scaunul în cap. Prima vinovată este firma de pază, al doilea stewardul „U”-ist care l-a lovit pe suporterul imobilizat, fanii erau deja în teren pe tartan, apoi jandarmii care au dat cu gaze apoi fanul care a aruncat cu scaunul. Regretabil totul, chestiuni ce mi se par deplasate…nu au legătură cu sportul.

Am înțeles…Să schimbăm un pic registrul. Ce înseamnă pentru tine „U”, după acest baraj?

AV: Nu are legătură, e un mod de viață. Vin alte meciuri, indiferent de ligă eu voi merge, în C, în D. peste tot. Eu port însemne cu U si cand nu e meci. Dar eu sper ca U să fie în Liga 1. U e o pe o baza buna, are culorile, palmaresul, e detinut de universitati si primarie.

Istoricul și publicistul Gheorghe I. Bodea, care a scris istoria lui ”U” în două volume mari, spunea că „U” e o Idee. Tu ce crezi despre asta, în timpurile astea pragmatice?

AV: E mai mult. E un mod de viață. Cu asta te naști și cu asta mori.

Așa pot spune și dinamoviștii sau steliștii...

AV: Nu mă interesează ce zic ei, eu știu ce simt eu pentru U. Eu oriunde mă duc lumea discută cu mine, nu sunt probleme. Nu pot discuta cu cei de la CFR, se știe de ce…

Lumea din jurul tău îți înțelege pasiunea?

AV: Binențeles, toată lumea știe. Eu sunt un moderat, chiar dacă sunt uneori în inima galeriei. Uneori însă mă detașez, stau și mă uit ce frumoasă e galeria. Peluza. E incredibil de frumoasă.

În deplasare/Foto arhivă personală Attila Verdeș

Hiena despre Călin Mișan, liderul Asociația Șepcile Roșii: El mi-a pus numele de Hiena. Pentru că urlam la sală, efectiv ca o hienă. Asta era prin 1985. Tata m-a dus prima oară la stadion în 77, aveam 7 ani. Călin e cel mai mare lider al lui „U”, cel puțin din vechea gardă. Un bun organizator, acum sunt însă alte vremuri. El cu nea Titi si încă câțiva au înființat ASR-ul. Primele legitimații ei le-au făcut.

Hiena despre Asociația Șepcile Roșii (ASR) și Asociația Peluza Șepcile Roșii (APR): Sunt două treburi diferite. ASR e altă generație, mai veche, APR e noua generație. Foarte utile ambele.

Hiena despre Alexandru Ilieș aka Elevu: Pentru mine este un tovarăș cu care am avut multe deplasări. Am fost de multe ori numa noi doi. La 2-0 cu Piteștiul de exemplu, nu am avut bani de drum, meciul era duminică, m-am dus sâmbătă în Oser și mi-am vândut blugii cu 75 lei, țin minte. Suntem la fel de mari suporteri. Eu, el, Mișan.

Foto arhivă personală Attila Verdeș

Hiena despre facțiuni U-iste: E normal să existe, orașul e mare, e loc pentru toți. Cea mai veche e Vecchia Guardia, apoi a venit Grigorescu, Mănăștur Klan, apoi Ultra Curva Groapa (UCG-ul) lui Rj, foarte temută grupare și respectată, era dură. RJ a înființat-o, acum nu mai există, se știe de ce, nu insist.

Hiena despre Mircea Cenean zis și RJ (Erji): Porecla lui Mircea (unul din cei mai vechi lideri, retras o perioadă, după ce a fost suspendat, acum a revenit n.r.) de RJ vine de la o veche doamnă, Erji neni, o rromă din anii 80, care vindea semințe, o știa tot stadionul Moina, și așa i-am zis noi lui Mircea. Dar el a avut și o iubită cu numele de Erszebet, așa știu. Noi ne-am împrietenit ciudat. A venit la galerie, la vechiul Moina, si m-a lovit, l-am lovit si eu, eram deja binecunoscut la vechea galerie, de deasupra tunelului. Așa ne-am cunoscut și împrietenit. E un lider adevărat. Acum s-a liniștit, asigura ce trebuie în Peluză.

Hiena despre clubul CFR: Eu am prieteni ceferiști, buba acolo e la fosta conducere. Nu e la ceferiștii vechi. CFR a trădat România, s-a dus în 1940, după Dictatul de la Viena în campionatul maghiar, U la Sibiu, ne-au trădat. Nu pot trece peste asta si peste provocarile fostului președinte Iuliu Mureșan. De la el a inceput tot. Nu putem uita, U-istii nu uită asta. Derbyul cu ei e bun. Să știi că au fost vremuri apuse acum, când eu am prins vechiul stadion, mergeam la meci acolo, la matineu, la ora 11.00 si apoi la 17 veneam la ”U” pe ”Ion Moina”.

Hiena despre înfrățirea Peluzei cu galeria lui Dinamo: Vine din anii 2000, nu din 90. Din anii 2000, când Dinamo ne-a protejat în București de celalte galerii. Asta e adevărul.

Hiena despre cel mai bun jucător all time la U: Ioan Ciocan ca fundaș, Tim Câmpeanu ca atacant și Ovidiu Maier ca mijlocas.

Hiena despre cea mai bună echipă a lui ”U” all-time: cea care a bătut Craiova Maxima.

Ultima întrebare. Două de fapt…: Acum U e în an Centenar. ”U” va dăinui? De ce e așa iubită echipa? S-a văzut asta iar la barajul tur…

AV: Pentru că e o echipă studențeacă, pentru că asta înseamnă tinerețe și energie, pentru că aici sunt Universitățile. ”U„ înseamnă Universitățile. Nu are cum dispărea asta, e un club prea iubit. Indiferent de rezultate.

Mulțumesc!

”Unicul” căpitan U-ist, fundașul Zsolt Szilagy împreună cu trei fani ”U” printre care și Hiena (cu șapcă roșie). Foto arhivă personală Attila Verdeș

Tiberiu Farcas

Peste 20 de ani de experiență în industria media din România, autor al istoriei presei clujene, "Colosul cu picioare de hârtie", dar și co-autor al volumului "Cluj contra Cluj - Istoria celui mai vechi derbi local din România", o sinteză a confruntărilor directe dintre "U" Cluj și CFR, realizată în colaborare cu jurnalistul Bogdan Stanciu.

Learn More →

One thought on “SPECIAL. Attila Verdeș „Hiena”: „U” e mai mult ca o Idee, e un mod de viață

  1. AMS iunie 12, 2019 at 1:00 pm

    Mda…povesti cu pesti.
    Sansele lui U la Sibiu sunt sansele porcului la Craciun.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *