Cazul ”U” Cluj. Cine este președintele care a ratat promovarea

Universitatea Cluj a ratat promovarea în Liga 1.

Marșul forțat pornit acum trei ani de pe tăpșanele Ligii a 4-a s-a gripat la barajul de promovare în fața echipei de Liga 1, Hermannstadt Sibiu, care a luptat să nu retrogradeze. Și a reușit.

”U„ a eșuat. În an Centenar.

De ce?

Fapte: multe convulsii pe banca tehnică, unde s-au succedat mai mulți antrenori: Adrian Falub, Mircea Cojocaru, Adrian Iencxi (secunda cu licență Pro) Bogdan Lobonț (fără licență Pro) supervizat de Mircea Cojocaru și apoi, după plecarea acestuia (insuficient lămurită, încă…) de însuși managerul sportiv Ioan Ovidiu Sabău.

Fapte: opinia publică trebuie să știe că echipa de fotbal ”U” Cluj (a nu se confunda cu Clubul Sportiv ”U” Cluj, care a al Ministerului de resort n.r.) este organizată ca entitate juridică pe o asociație, nu mai este o societate comercială privată. Asociaţia Club Sportiv de Fotbal Alb Negru a Studenţilor Clujeni are Primăria și Universitățile clujene ca membri fondatori. Conducerea acestei organizații non-guvernamentale (ONG) este bicefală. Pe plan sportiv șef absolut este Ioan Ovidiu Sabău, fostă glorie a lui ”U” și a naționalei României iar din punct de vedere administrativ șefi sunt președintele Radu Constantea, om politic, consilier local PNL (provenit din PD și PDL, de asemenea fiul cunoscutului medic Nicolae Constantea, care l-a operat, printre alții, și pe primarul Emil Boc) și vicepreședintele ”U”, Cosmin Irimieș, fost sportiv de performanță, ziarist sportiv la publicații locale și naționale de sport, apoi expert pe comunicare și director în Ministerul Educației, acum director în UBB .

Fapte: așa cum am scris în exclusivitate, vicele Cosmin Irimieș pleacă cu bursă de studii cinci luni în SUA.

Dar cine este cu adevărat președintele Radu Constantea?

Președintele lui ”U” Cluj, Radu Constantea este un suporter fidel al lui ”U”, e un lucru incontestabil. Este de asemenea omul de încredere al primarului liberal Emil Boc, pe plan sportiv, la Universitatea. Cei doi activează în același partid de mulți ani.

Constantea nu iasă în presă cu declarații sau precizări, nici când echipa a fost, rareori e drept, dezavantajată. La fel și vicepreședintele Cosmin Irimieș. Atitudinea celor doi e discretă cu accente de aroganță. Nu au existat ieșiri pe televiziunile de sport locale sau naționale ale conducătorilor lui ”U” în apărarea propriului club. Presa locală a scris că între cei doi există divergențe mari dar în munca administrativă asta nu s-a văzut. Cei doi și stafful lor au asigurat condiții echipei.

Președintele ”U” Cluj, Radu Constantea, consilier local PNL, om de afaceri

Omul politic și de afaceri Radu Constantea a jucat un rol important și pe vremea când echipa de fotbal era club privat și patronată de omul de afaceri Florian Walter. Constantea a participat și văzut multe la ”U”. Are un merit cert în a-l convinge pe fostul patron Florian Walter să înapoieze cu titlul gratuit Muncipalității Cluj-Napoca culorile și palmaresul echipei, gest decisiv al ex-finanțatorului, prin firma care a derulat insolvența lui ”U”. Tehnic acest lucru putea să nu se facă sau să dureze foarte mult, era o chestiune foarte complicată. Așa, și prin eforturile lui Constantea, situația s-a rezolvat.

Fapte: ”U” a avut în acest sezon de Liga a 2-a un buget asigurat, cantonamente în străinătate, restanțe zero la salarii la jucători și staff, pentru care se fac ”vinovați” tot Cosmin Irimieș și Radu Constantea. Condiții au fost, indiscutabil.

Președintele lui ”U”, Radu Constantea (cu diplomă în mână) lângă primarul Emil Boc (PNL), după premierea promovării lui ”U” din C în B, la Casino, Parcul Central. În foto mai apare de la dreapta la stânga antrenorul Adrian Falub, managerul sportiv Ioan Ovidiu Sabău, mijlocașul Gabriel Giurgiu și viceprimarul Dan Tarcea (PNL, aripa vechiul PNL)

Constantea: „mama îmi trimite bani din Germania”

Un portret extrem de negativ îi face omului politic și președintele ”U”, totodată, Radu Constantea, siteul Actualdecluj.ro, care a publicat prin semnătura experimentatei jurnaliste Cosmina Fernoagă, redactor-șef al siteului, o analiză necruțătoare a parcursului profesional al lui Radu Constantea.

Constatările jurnalistei și răspunsul lui Constantea, unul arogant, sunt incredibile.

Să cităm: „ 35 de ani, aspectuos (până când începe să vorbească), conduce mașină de fițe (BMW X6), e administrator de firmă privată, reprezintă o structură înființată de Primărie care are încasări de sute de mii de euro, se plimbă prin locuri exotice, înfumurat și agramat deopotrivă, Radu Constantea este consilierul local pe care Emil Boc l-a cooptat prin filiera vechii rețele a organelor de securitate, promovându-l și aruncându-l în vâltoarea administrației locale clujene, vâltoare care însă nu l-a ajutat pe tânăr să exceleze în niciun fel. Oamenii din anturajul primarului nu-și amintesc ca Radu Constantea să fi avut vreodată un loc de muncă, vreun job care să-l reprezinte și cu care să se laude, iar concludent în acest sens e faptul că de ani de zile, el raportează în declarația sa de avere „zero lei” la capitolul venituri și absolut niciun bun valoros, de parcă ar fi cel mai sărac om de pe pământ, care s-ar hrăni la cantina socială a Primăriei. Nu deține absolut nimic pe numele său, nu are bani în conturi, terenuri sau firme, singurul său venit oficial este indemnizația de consilier local – care împărțită îi asigură cam 650 de lei pe lună, adică mai puțin chiar decât încasează un umil pensionar. Am fost și noi curioși, cum e posibil ca un tânăr de 35 de ani, care își afișează luxul ostentativ, să trăiască cu doar 650 de lei, mai cu seamă că el a fost plasat de Boc președinte la una dintre structurile prețioase înființate de Primărie, respectiv Asociația Universitatea Cluj, care anul trecut a jonglat cu un buget de 2.660.000 de lei. Constantea nu s-a pierdut cu firea în fața întrebării și a spus că banii negri cu care își întreține luxul ar proveni de la mama, din Germania. „Cu ce mă întrețin? Păi…da, mai am un venit, de la mama, din Germania. Ea e medic și are acolo un cabinet privat și îmi trimite bani”, a relatat Constantea”, scrie siteul citat.

Citiți tot articolul despre Constantea publicat de Actualdecluj.ro

Tiberiu Farcas

Peste 20 de ani de experiență în industria media din România, autor al istoriei presei clujene, "Colosul cu picioare de hârtie", dar și co-autor al volumului "Cluj contra Cluj - Istoria celui mai vechi derbi local din România", o sinteză a confruntărilor directe dintre "U" Cluj și CFR, realizată în colaborare cu jurnalistul Bogdan Stanciu.

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *