FOTO-DOCU. Fotografia care dovedește când s-a fondat „U” Cluj

CENTENAR ”U”. Publicaţia Sportul Clujean a inaugurat o rubrică de arhivă în cadrul căreia va publica fotografii și documente din istoria lui „U” Cluj, nu doar din fotbal, pe durata întregului an Centenar, din diverse surse.

Vă oferim astăzi episodul 3 al acestei rubrici.

În opinia publică, la un nivel minor, au apărut zvonuri despre faptul că CS Universitatea nu s-a fondat în 1919.

În primul rînd trebuie să spunem că mișcarea sportivă, așa cum e ea descrisă de istoricii sportului românesc, avea deja o vechime în Vechiul Regat. Odată cu Marea Unire din 1 decembrie 1918 și mai ales în cursul anului 1919, mișcarea sportivă românească a luat avânt și în Transilvania, acum parte din România, România Mare, întregită, cum i se spunea atunci, un vis național împlinit, devenit realitate.

Pe acest fond s-a creat ( de către studenții români din Societatea Petru Maior, societate fondată la Budapesta, în Imperiul Austro-Ungar n.r.) în toamna lui 1919, clubul având inițialele „U”, club afiliat Universității Daciei Superioare din Cluj, denumită ulterior Universitatea ”Regele Ferdinand”. Este vorba de Universitatea românească, fosta universitate maghiară ”Ferenc Joszef„ a cărei profesori au refuzat să depună jurământul de credință statului român, cum li s-a solicitat de către Consiliul Dirigent și de reprezentații universității preluate de Consiliu și au plecat la Szeged, Ungaria, unde și-au înființat propria universitate.

Primul președinte al lui ”U” a fost Mețianu și nu Iuliu Hațieganu, conform documentelor consultate de reporterul Sportul Clujean, inclusiv a pozelor de epocă. (a se consulta Istoria Universității Cluj, ed. Universității, volum masiv, scris de Ovidiu Ghitta, istoric, decan în funcție al Facultății de Istorie a UBB sau Agora ”U”, volum 1, de publicistul Gheorghe I. Bodea)

Iată mai jos poza doveditoare expusă în centrul Clujului, pe Bvd. Eroilor de CS Universitatea în cadrul expoziției foto aniversare ”U” Cluj 100 ani”. Expoziția e excepțională, vă recomandăm să o vizitați.

Foto expoziție ”U” 100 ani de CS ”Universitatea” Cluj
Foto expoziție ”U” 100 ani CS ”Universitatea” Cluj

Tiberiu Farcas

Peste 20 de ani de experiență în industria media din România, autor al istoriei presei clujene, "Colosul cu picioare de hârtie", dar și co-autor al volumului "Cluj contra Cluj - Istoria celui mai vechi derbi local din România", o sinteză a confruntărilor directe dintre "U" Cluj și CFR, realizată în colaborare cu jurnalistul Bogdan Stanciu.

Learn More →

One thought on “FOTO-DOCU. Fotografia care dovedește când s-a fondat „U” Cluj

  1. doru ianuarie 5, 2022 at 9:18 am

    Daca se poate scrie si numele acestor eroi care au format echipa U la acea vreme.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *