Analiză Sportul Clujean. Adrian Falub e în căutarea identității, dar timpul nu (mai) are răbdare

Universitatea Cluj se află într-o situația disperată și asta o știe toată România fotbalistică sau suflarea alb-negru. Cel mai mult suferă de locul ocupat în clasament fanii lui „U” care, în ciuda situației grele se pregătesc de o aniversare de amploare a Centenarului clubului Universitatea.

Faptul că echipa de fotbal e pe locul care e, locul 19 din 20, în Liga 2, cu o singură victorie și cinci înfrângeri, e o situație ce dă frisoane oricui de bună credință și care ține sincer cu „U”.

Dar situația aceasta are cauze care merită analizate.

Conducerea

Lucrurile nu au cum merge bine la un club când președintele și vicepreședintele nu fac echipă și există divergențe între ei, arhicunoscute. Așa nu se pot face strategii și nu poate fi manageriat profesionist un club, mai ales unul de la care toți au mari pretenții, în primul rând promovarea în Liga 1. Prin plecarea de la club a vicepreședintelui Cosmin Irimieș, cei care decid lucrurile au rămas președintele Radu Constantea, team – managerul și antrenorul interimar Adrian Falub și stafful său tehnic iar pe parte de relații publice managerul de comunicare și brand Mihai Moga. Poate acum va fi mai multe coerență și transparență pentru opinia publică pe partea de decizii, transferuri, activări de sponsori etc.

Aducerea „legiunii portugheze” și a fundașului Kay din Capul Verde, adică a „străinilor”, renunțarea la jucători clujeni valoroși, cum ar fi Cordoș, Horduan, Ursu, Hațiegan a aparținut fostului vicepreședinte Cosmin Irimieș, fostului team-manager Octavian Moraru, adus tot de Irimieș și, cum susține tot fostul vicepreședinte, și băncii tehnice, adică lui Cristian Dulca, deși acesta nu a adus critici publice portughezilor și nici jucătorilor clujeni plecați. A fost multă diplomație față de media și public și multe neînțelegeri interne. Dar asta s-a văzut apoi pe teren și în locul din clasament.

Banca tehnică

Și aici au fost probleme, certuri. De exemplu o ceartă între Mircea Cojocaru, metodistul clubului, și fostul antrenor principal Cristian Dulca, care a și lăsat de înțeles că a fost „lucrat” de Cojocaru. Acesta din urmă nu are nici o ieșire publică să explice conflictele sale atât cu fostul antrenor Bogdan Lobonț și, recent, cu Dulca, preferând să stea mereu într-o umbră călduță, dar asta nu îndepărtează imaginea de om conflictual. Singurul cu care nu s-a certat Cojocaru este Ioan Ovidiu Sabău, a cărui vechi colaborator și prieten este. Mai are un mare atu Mircea Cojocaru, în afară că știe fotbal, indiscutabil, acela că e apreciat de peluză, de fani.

Nu putem să nu ne aducem aminte că actualul antrenor Adrian Falub a fost debarcat după un stupid 1-1 la Ripensia Timișoara în deplasare, gol ”Ripi” în min 93. Falub avea 8 meciuri fără înfrângere chiar dacă stilul său de joc imprimat echipelor pe unde a trecut e unul nespectaculos, axat mult pe tactică, defensiv, pragmatic, dar care de multe ori a a dat rezultate. 8 meciuri la „U” fără eșec l-au costat…. demiterea. Apoi a urmat experimentul cu Mircea Cojocaru, antrenor principal, cu victorii pe linie și apoi decizia prietenului său, team-managerul Ioan Ovidiu Sabău, de debarcare, ”Moțul” mizând pe Bogdan Lobonț. Cei doi au pierdut promovarea practic înainte de baraj, la eșecul de acasă cu Ripensia, 2-3, însă au dus totuși pe „U” la baraj, unde echipa a pierdut în fața unei echipe de Liga 1, așa cum arată și statistica dinainte de întâlnire, adică nici o echipă de Liga 2 nu a luat un baraj în fața uneia de Liga 1.

A fost instalat acum team-manager Adrian Falub, dar și ca interimar pe banca tehnică, iar „U” caută antrenor principal. Falub a acceptat doar funcția de team-manager plin.

Meciul cu Dunărea Călărași. Lotul

Universitatea s-a dus la Călărași cu moral bun, după debutul cu victorie din Cupa României, în extremis, și în 10 oameni, la Sîntion, cu SCS Sânmartin, 2-1. S-a dus fără golgeterul Gavra, care e acidentat dar și ieșit din formă, dar cu Dorin Goga revenit după accidentare. Falub nu a avut noroc, Goga a ieșit accidentat, recidivă, dar nici până atunci nu a jucat prea bine. Acum vestea revenirii lui Gavra în lot dă speranțe că vom avea un atacant care să marcheze cu Petrolul.

Revenind, meciul cu Dunărea a început bine, cu golul fundașului Kay, care a avut o prestație bună în acest meci, în revenire certă față de meciul de debut de la Reșița. Din păcate pentru Falub, Dican și Crăciun au jucat slab. Crăciun a provoca două penaltyuri, hai să spunem unul cert, primul, al doilea fiind controversat, dar are satisfacția că a marcat golul de 2-2, un gol frumos.

Deasemenea portughezul Ceitil a fost foarte slab, neajutând cu nimic ofensiva, acolo unde A. Pop s-a luptat cât a putut la anii lui cu fundașii lui Pustai. Lipsa unui atacant pur sânge e foarte mare la „U”, iar vestea revenirii în lot a lui Gavra e una foarte bună. „U” are nevoie de forță ofensivă.

La Călărași au jucat bine fundașul lateral Takacs și portarul Dur-Bozoancă, dar mijlocașii Florescu și mai ales Pîrvulescu par ieșiți din formă, având prestații cenușii.

Vlad Mihalcea va trebuie să suplinească absența lui Goga, pe postul de mijlocaș ofensiv, pentru asta a fost adus, pentru întărirea liniei mediane.

Pentru Adrian Falub este o provocare alcătuirea primului 11 pentru meciul cu Petrolul Ploiești de vineri, ora 18.00, Cluj Arena. Așa cum s-a văzut ieri, Petrolul poate fi învinsă, după ce a făcut egal pe teren propriu cu Snagovul. Rămâne o echipa incomodă, cu un antrenor experimentat, dar „U” va beneficia de aportul suporterilor cărora le e dor de Cluj Arena și asta contează în sport.

Chiar dacă „U” Cluj va găsi antrenor principal până vineri, se zvonește că preia banca tehnică Gigi Mulțescu, un fost antrenor al lui „U”, un tehnician experimentat, amprenta tot Falub și-o va pune pe meciul de vineri. Un rezultat bun ar fi important și pentru meciul din Cupă cu FC U Craiova de marți, 24 septembrie, de pe modernul „Ion Oblemenco”.

Vin două examene importante pentru Falub.

Tiberiu Farcas

Peste 20 de ani de experiență în industria media din România, autor al istoriei presei clujene, "Colosul cu picioare de hârtie", dar și co-autor al volumului "Cluj contra Cluj - Istoria celui mai vechi derbi local din România", o sinteză a confruntărilor directe dintre "U" Cluj și CFR, realizată în colaborare cu jurnalistul Bogdan Stanciu.

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *