Unul dintre cei mai celebri și apreciați fotoreporteri clujeni, Dan Bodea, un mare iubitor de sport, și-a exprimat punctul de vedere pe Facebook despre situația dezamăgitoare în care se află sportul local, rămas fără rezultate, în ciuda infrastructurii sportive extrem de dezvoltate pe care o are Clujul în acest moment.
Noi suntem întru totul de acord cu aceste cuvinte și tragem și noi un semnal de alarmă cu privire la această situație drastică (Vasile Manu)
Redăm integram opinia maestrului Dan Bodea și sperăm că va ajunge luni dimineață și pe birourile mai marilor orașului:
„Dacă în viitorul foarte apropiat, toți cei care faceți parte din lumea sportului clujean (sportivi, antrenori, președinți de cluburi, directori sportivi, profesori de sport, etc) nu vă adunați la aceeași masă pentru a gîndi o strategie pe termen scurt şi mediu, veți fi surclasați de organizatorii de evenimente.
Cele mai importante locații construite în principal pentru sport vor fi ocupate de tot felul de evenimente, numai de sport nu!
Tot mai puține echipe îşi vor putea organiza meciurile în Sala Polivalentă sau Cluj Arena (le-am numit pe cele mai importante din oraș), care vor fi gazde bune pentru alte echipe ori pentru festivaluri, tîrguri expoziționale, întruniri, întîlniri, etc…
Sigur, ne bucurăm toți iubitorii de sport din Cluj cînd joacă naționala de fotbal sau rugby pe Cluj Arena, ori cînd naționalele de handbal, baschet sau la tenis vin și ne încîntă la Polivalentă…
Din păcate sportul local nu o duce deloc strălucit în aceste vremuri, desi la ce condiții sînt acum, Clujul ar trebui să fie numărul 1 în sportul românesc, nu doar ca gazdă bună, ci şi ca rezultate în sport.
Destul să spun că în an preolimpic, sportivii clujeni au cîștigat o singură medalie într-un sport olimpic la Campionatele Europene şi Mondiale! Ori că printre cei 50 de sportivi români calificați pînă acum la JO de anul viitor, nici unul nu este legitimat la vreun club clujean!
Dacă mergem şi mai înapoi în timp, Clujul nu are nici un campion mondial într-un sport olimpic la nivel de seniori în ultimii 40 de ani și nici o echipă de jocuri sportive cu mingea din Cluj nu a cîștigat vreo cupă europeană! Aşa cum au căștigat echipe din orașe cu posibilități mult mai mici, cun ar fi Potaissa Turda, Minaur Baia Mare, Silcotub Zalău, ori echipe din Deva, Braşov, Vâlcea, ca să le amintim doar pe cîteva din apropierea Clujului! Nu mai vorbim de cele din Bucureşti…
Sînt multe de spus, dar şi foarte multe de făcut. Nu ne rămîne decît să sperăm că nu peste foarte mult timp şcoala clujeană va scoate în luminile rampei şi iscusiți manageri în sport, care să ajute şi să sprijine sportul local!
Tot ce am spus mai sus este strict o părere personală”, a sintetizat Dan Bodea.
Iar comentariile nu au întârziat să apară și le redăm pe cele mai interesante dintre ele
Călin Bârsan, suporter al Universității Cluj
Dane, discuția e așa de lunga si complicata! Incepe de la incapacitatea municipalitatii de a oferi un spatiu distinct pentru evenimente extrasportive. Clujul nu are un centru expozitional, un centru de evenimente, un loc de gen „Open Space” si atunci se folosesc excesiv BTArena, Sala Horia Demian sau stadionul. Despre „evolutia” sportului clujean e la fel de mult de spus… Un club polisportiv IMENS ca potential este „pe persoana fizica” si se multumeste „sa existe”. Finantarea este penibila si e „impartita” prosteste. Management spui tu? De unde? Cine? Exemplul de la U-BT este o picatura in oceanul imens de incompetenta si reavointa. Ca daca cineva ar avea rabdarea sa studieze ar vedea ce simplu ar fi sa exploatezi potentialul imens existent. Si toate astea ar trebui sa porneasca de la un cap limpede la nivel de urbe.
Horațiu Savu
Asta este rezultatul investitiilor publice in ne-performanta, bazate complet pe alte interese… este un semnal de alarma, dar generatiile se cresc greu, foarte greu…
Neculai Nichitean, pasionat de rugby
Ar fi frumos sa existe o astfel de inițiativă pentru sustinerea sportului si sportivilor autohtoni. Din pacate am scris de mai multe ori că ceea ce se întâmplă la Cluj nu este echidistant si corect față de sportivi.
Scriam acu cateva luni ca, cu victorii si infrangeri, „U” marchează 100 ani! Din pacate anul centenar este umbrit de lipsa adevărata de performanță!
Dintr-un buget mic, nu se poate scoate performanță la nici o disciplină sportiva.
DE CE?, Administrația locală și județeană alocă fonduri pe proiecte celor din vârful piramidei? Este foarte bine sa fim bine înțeleși, dar cu jocurile de echipe clujene si cu sporturile individuale cum rămâne?
DE CE ? Orașul cu bugetul cel mai mare, aloca bugetul cel mai mic sportului local?
Dupa parerea mea bugetul trebuie alocat pe cap de sportiv exact așa cum toti sunt angajați pe undeva, in așa fel încât sportivul sa nu aiba grija zilei de maine iar cine merită trebuie sa primeasca ceea ce se cuvine.
DE CE? nu există un proiect cu posibilitatea integrarii in anumite domenii a sportivilor la final de carieră?
DE CE? se baga bani in sportivii de peste mări și țări, (care sunt prea mulți după parerea mea la toate disciplinele), iar sportivii noștri stau pe salarii infime?
In repetate randuri am fost invitat sa ajut sportul iubit rugby-ul.
Ok, nu-i problemă, ne implicăm, se poate face performanță doar cu jucatori autohtoni, studenți români chiar daca Clubul „U” nu are bugetul necesar sa achite prime si indemnizațiile de efort sportivilor.
DE CE? Sesizarile catre administratiile locale rămân fara raspuns?
Oare sportul Clujean este doar pentru cateva discipline?
Daca acesta este Orasul European al Sportului din 2018 este foarte grav. Va rog nu abandonați sportul local, sportivii de astazi vor fi oameni destoinici mâine! Haide „U”!!!