SPECIAL. Legenda lui „U” Cluj, Remus Câmpeanu, din garsoniera unde locuiește în chirie, către conducere: ”Așa ajungi dacă nu faci șmecherii”

REPORTAJ. Un ansamblu de blocuri noi, de mari dimensiuni, într-o zonă destul de întunecoasă. Cartierul Iris, mai demult o zonă industrială, acum un cartier modern, unde dezvoltatorii imobiliari au construit multe ansambluri pentru că municipiul Cluj-Napoca tot se dezvoltă.

Undeva aici, în aglomerația de betoane, locuiește o legendă a clubului de fotbal Universitatea. Remus Câmpeanu. Nea Remus, cum îi spun apropiații. Este cel care nu a lipsit, adus de club, la toate inaugurările, câte au fost ele. Marcator al unui gol din finala din 1965, „U”Cluj-Dinamo Pitești, 2-1, la București. Cupa României. „Șepcile roșii” aduceau sub Feleac unicul trofeu din 100 de ani de fotbal aflat în panoplia clubului universitar. Sloganele educative ale lui Iuliu Hațieganu erau contrazise de acest trofeu dar după aceea „U” nu a mai reușit să câștige nimic notabil. Probabil ADN-ul clubului nu e construit pentru așa ceva.

Noi vrem să sădim caractere, nu să cucerim trofee”, zicea doctorul Hațieganu.

Dar nici caractere nu a prea sădit clubul, mai ales în ultimii 15 ani. Pentru că Remus Câmpeanu a fost dus cu zăhărelul de oamenii din club și de primărie.

Fostul jucător și conducător al lui ”U” Cluj, Remus Câmpeanu, a fost evacuat legal, dintr-un apartament dintr-o casă interbelică situată pe strada Vasile Alecsandri, colț cu Cardinal Iuliu Hossu (fostă Pavlov), după 60 de ani de locuit acolo. Apartamentul este situat într-o zonă bună, ultracentrală, în apropierea unei străzi unde este situată fosta casă de protocol a fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu. Vestea a fost făcută public de fiul cel mic, Romulus Câmpeanu, pe Facebook, exasperat de promisiunile neonorate ale celor de la club.

Remus Câmpeanu a locuit acolo cu soția sa, timp de 60 de ani, în chirie, apartament primit în 1960, după nașterea primul copil, Remus Câmpeanu junior, pe cînd Nea Remus era jucător activ. Până atunci au locuit la părinții soției.

Remus Câmpeanu senior s-a bazat pe promisiunile clubului că i se va găsi o locuință și spune că dacă ar fi știut că va fi dus cu vorba timp atâția ani, mai ales în ultimii 4-5, de când s-a soluționat procesul de retrocedare, ar fi încercat să cumpere măcar o garsonieră. Legea le-a mai permis să stea 5 ani acolo după ce a ieșit sentința definitivă de retrocedare. Atunci s-au intensificat promisiunile celor care s-au succedat la club. Pensiile celor doi soți Câmpeanu sunt de nivel mediu, iar economii nu prea au avut. Soția a lucrat ca economistă. Apartamentul de la nr. 6 a fost retrocedat la proprietarii de drept și apoi vândut de aceștia, spune familia Câmpeanu. Acum nu locuiește nimeni acolo. Deocamdată.

Garsoniera

Reporterul Sportul Clujean i-a vizitat pe soții Câmpeanu în noua lor locuință, o garsonieră închiriată de familie într-un bloc dintr-un ansamblu modern din Iris. Cei doi au fiecare 80 de ani, stau din 19 mai acolo și suportă greu schimbarea. Fostul jucător legendar, marcator în finala unicului trofeu câștigat de Universitatea, Cupa României, 2-1 cu Dinamo Pitești în 1965, are un început de Alzheimer, se tratează și spune că îi lipsește enorm apartamentul unde a stat și plimbările în parc. Soția sa spune că garsoniera nu e potrivită pentru ei doi, nu are lumină naturală și are puține aerisiri, dar că nu a existat altă variantă. Sprijiniți de cei doi băieți, Romulus Câmpeanu și Remus Câmpeanu jr., legenda lui ”U” și soția sa își duc zilele acum acolo. Ei spun că au investit în apartamentul de pe Str. V. Alecsandri și au lăsat închise mobila și alte lucruri într-o garaj care le aparține. Le e dor de vecini, de locul unde au stat cu chirie o viață. De parc, de stadion.

Remus Câmpeanu în garsoniera închiriată de familie în Iris/ Foto Tiberiu Fărcaș/Sportul Clujean

Supărați pe club și pe autorități

Acum patru ani s-a înființat noua societate după epoca Walter, atunci i s-a promis lui Remus un apartament ca răsplată pentru o viață dedicată lui „U”. Și el, noi toți, am crezut. Și apoi a venit lovitura asta, că a trebuit să predăm apartamentul după o viață de stat în el. Ne-am bazat pe promisiunile celor de la club și nimic. Medicii au spus că e foarte rău să fie dus, schimbarea asta mare îi face rău pentru că are are Alzheimer. Și-au bătut joc de noi, ne-au dus cu zăhărelul. Toți știau de situație, club, primărie, Boc. Să știți, să scrieți acolo, nu noi am cerut să ni se dea, ci ei au venit cu promisiunea că ne vor acorda o locuință pentru fidelitatea lui Remus față de „U”. Am fost duși de club la un constructor la Florești de către un oficial al clubului, ne-a plăcut apartamentul, ne-am înțeles, am fost de acord și apoi liniște. Constructorul a fost civilizat. Bătaie de joc. Ne simțim umiliți, abandonați, mințiți. Noroc cu băieții noștri, Remus și Romulus. Ce am fi făcut fără ei? Cu toate astea Romulus îl duce la stadion pe Nea Remus. Nu poate trăi fără „U”. Dar nu merita tratamentul acesta”,a spus soția fostului jucătorului.

Cei doi soți Câmpeanu au fost duși pentru a vizita apartamentul din Florești de către Tudor Constantea, fratele președintelui Radu Constantea și om de afaceri.

Remus Câmpeanu și-a pus pe pereți fanionul și tricoul echipei la care a jucat o viață

Remus Câmpeanu este vizibil afectat de situație. Stă și ascultă. Recunoaște că sunt momente când uită lucruri. Își asumă boala.

E o garsonieră civilizată, dar vedeți ce aer închis e. Puțină lumină naturală. Timpul liber mi-l petrec citind ziare, mă uit la meciuri. Nu am fost sunat de nimeni, prea puțini. Sunt surprins. Centrul orașului mi se pare foarte departe, dar asta e. Mai sunt și alții în situația aceasta probabil. Pentru mine „U” e tot. Nu am crezut că se poate întâmpla așa ceva, dar s-a întâmplat. Eu sunt crescut în altă epocă. Dacă îmi promiți ceva îți ți cuvântul. Am avut încredere. Îmi amintesc și de renta pe care am avut-o în 2009. Acum pe lângă pensie, mai am un sprijin bănesc de la federație. Dar după 60 ani în aceeași locuință nu ai cum să nu îi duci dorul. Îmi lipsește mult„, spune Nea Remus.

Aspect din garsoniera închiriată
Aspect din garsoniera închiriată

Se străduiște să fie pozitiv. Nu este resentimentar. Un ochi îi tremură. Poveștește și are limbajul unui gentleman din alte timpuri, mai umane.

Acolo am crescut, în apartamentul acela. Rămâne foarte important pentru mine. Dar nu se mai poate. Mă ajută mult soția, ce aș face fără ea?”, spune pe ton trist fostul președinte al lui „U”.

Trebuie să mă retrag la odihnă. Sunt obosit„, își ia rămas bun Remus Câmpeanu. Totuși, împreună cu soția ne conduce la lift.

Mulțumesc că nu m-ați uitat„, spune acesta.

Mesajul lui Remus Câmpeanu pentru conducători:

Ce spune Daniel Stanciu, director general ”U”

Am stat de vorbă cu noul director general al Universității Cluj, Daniel Stanciu.

Cunosc problema în mare, dar nu în amănunt. Voi vorbi cu președintele Radu Constantea, eu personal nu pot să îi cumpăr un apartament. Dar trebuie să facem ceva. Mă interesez„, a spus acesta.

Cum s-a procedat în alte cazuri asemănătoare:                                                    

Gigi Becali ajutor pentru Viorel Turcu

Fostul atacant al Stelei, Viorel Turcu (58 de ani), trăiește, de aproape 10 ani, fără ambele picioare, iar de patru ani, omul care a jucat și pentru FC Argeș și-a pierdut și soția. Camelia Turcu a decedat, după ce a fost diagnosticată cu cancer și a pierdut lupta cu boala.

Însă, rămas singur, lui Viorel Turcu îi era foarte greu, dar l-a avut lângă el pe Helmuth Duckadam, actualul președinte de imagine de la FCSB. Eroul de la Sevilla nu a ezitat să intervină pe lângă Gigi Becali pentru a-l convinge pe acesta să îl ajute financiar cu tot ce trebuie pe fostul atacant al roș-albaștrilor.

ProSport a aflat că latifundiarul din Pipera i-a cumpărat lui Viorel Turcu o nouă pereche de proteze, pentru care a plătit 15.000 de euro. Mai mult, patronul vicecampionilor i-a achiziționat fostului fotbalist și un scaun cu rotile electic pentru care a plătit 8.000 de euro.

Viorel Turcu a izbucnit în lacrimi când a vorbit de Becali și Duckadam

Contactat de ProSport, Viorel Turcu a vorbit despre gestul pe care Gigi Becali l-a făcut pentru el și nu a ezitat să îi arate cu degetul pe cei de la CSA Steaua. „Câte zile o să mai am de trăit o să îi mulțumesc ori de câte ori am ocazia lui Gigi Becali. Fară acest om, dar și fără Helmuth Duckadam eram mort de mult timp. Gigi este un om cu suflet mare și o spun în gura mare ca să audă toată România. Helmuth i-a spus lui Gigi din nou despre problemele mele de sănătate, iar Gigi nu a ezitat să scoată banii din buzunar și să mă ajute.

Mi-a cumpărat scaun cu rotile, din acela electric, pentru care a plătit 8.000 de euro, iar joi mi-a trimis și o pereche de proteze noi, iar pentru cele două proteze a plătit 15.000 de euro. Protezele vechi începuseră să mă rănească, iar eu nu prea mai puteam să le folosesc deloc. Ăsta este omul Gigi Becali, iar Steaua adevărată este echipa dânsului”, susține Turcu.

Stabilit în București, fostul jucător din anii ’70-’80 se arată siderat de felul în care oamenii din clubul Steaua relaționează cu fotbaliștii importanți din trecut. Cu o voce înceată, Turcu lansează o serie de întrebări către destinatari aflați în curtea celui mai galonat club din țară.

„Unde era echipa Armatei în 2002-2003? Unde era Florin Talpan? Oare juristul Florin Talpan, dar și cei de la Armată știu că eu trăiesc? Nu m-au căutat în viața lor.Dacă îi arătați o poză lui Florin Talpan cu mine să fiți sigur că nici nu mă cunoaște. Ne batem joc de toți suporterii și nu spunem adevărul. De ce în perioada în care Gigi era cu echipa lui în Ghencea, Armata și Talpan nu au vrut să își facă echipă? De ce domnii generali nu au făcut echipă atunci când Steaua a ajuns din nou într-o semifinală de cupă europeană, în 2006, nu?”, a încheiat conversația cu ProSport tripul campion al României. Turcu a strâns 7 selecții în naționala României și a marcat un gol pentru tricolori.

Triplu campion al României cu FC Argeș (1979), Dinamo (1984) și Steaua (1987)

7 meciuri la echipa națională pentru care a marcat un gol

11 jocuri în cupele europene are fostul atacant, cu FC Argeş, Dinamo şi Steaua

În 2008 i-a fost amputat piciorul stâng

În 2011 i-a fost amputat piciorul drept

În 2015 soția sa Camelia a murit de cancer

În 2017 Viorel Turcu a fost făcut cetățean de onoare al Comunei Popești

Acs Poli Timisoara: Strîngere de fonduri pentru fostul antrenor Ionut Popa

Fostul nostru antrenor, Ionuţ Popa, are nevoie de ajutorul vostru! Acesta suferă de mai multe luni din cauza problemelor de sănătate, care au implicat cheltuieli medicale semnificative. Starea sa s-a agravat recent şi acum are nevoie mai mult ca oricând de susţinerea noastră.

Ne aducem cu toţii aminte de rezultatele extraordinare reuşite de Ionuţ Popa ca antrenor la Poli Timişoara: salvarea de la -14 puncte, o reuşită unică la nivelul Ligii 1, finala Cupei Ligii şi semifinala Cupei României, toate într-unul din cele mai spectaculoase sezoane din istoria fotbalului timişorean. Mai presus de acestea, însă, reţinem implicarea sa în momentele dificile pe care le-am întâmpinat împreună şi culoarea pe care Popică o aduce sportului nostru.

Cei care pot şi doresc să îl susţină în vederea acoperirii costurilor tratamentului său, o pot face printr-o donaţie în contul:

Raiffeisen Bank

RO51 RZBR 000 0600 1141 5017

Titularul contului este fiica fostului nostru antrenor, Medamira Popa„, se arată în comunicatul de pe siteul acspoli.ro.

Gerd Muller ajutat de Bayern Munchen, conform The Sun:

Intr-un interviu acordat celor de la CanCan Helmuth Duckadam a marturisit ca Becali i-a platit operatiile si medicamentele.

Echipa celor de la Swansea si -au ajutat unul dintre jucatorii de la U23 care a suferit de cancer, AICI.

Fostul jucator al celor de la Poli TImisoara ajutat in continuare de Viktoria Plzen AICI

 Eric Abidal a fost ajutat de colegii de la Barcelona si de rivalii de la Real Madrid in momentul in care a suferit de cancer AICI

A contribuit și Cătălin Stroia

Tiberiu Farcas

Peste 20 de ani de experiență în industria media din România, autor al istoriei presei clujene, "Colosul cu picioare de hârtie", dar și co-autor al volumului "Cluj contra Cluj - Istoria celui mai vechi derbi local din România", o sinteză a confruntărilor directe dintre "U" Cluj și CFR, realizată în colaborare cu jurnalistul Bogdan Stanciu.

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *