Sportul și arta și-au dat din nou mâna în Casa Olimpică

Cea de-a XXVII-a ediție a concursului national de arte plastice „Jocurile Olimpice în imaginaţia copiilor” și-a desemnat laureații.

Cu mai puțin de nouă luni înaintea startului Jocurilor Olimpice, sportivii români au primit un imbold special în pregătire din partea celor mai mici suporteri. Peste 700 de copii s-au întrecut în cea de-a XXVII-a ediție a concursului național de arte plastice „Jocurile Olimpice în imaginaţia copiilor”.

Organizat de Comitetul Olimpic și Sportiv Român prin Academia Olimpică Română, concursul și-a desemnat laureații într-o gală organizată la Casa Olimpică. Vernisajul expoziției deschise la etajul II al Muzeului Sportului a demonstrat că avem adevărați campioni încă de la vârste fragede și în fața șevaletului și că atunci când sportul și arta își dau mâna rezultă ceva extraordinar.

„În momentul în care vorbim de performanță, sportul și arta ajung la un moment dat să se întrepătrundă, pentru că rezultatele bune, fantastice, sunt făcute cu artă în acel domeniu. Le spuneam elevilor mei tot timpul: faceți artă din ceea ce faceți și veți avea rezultate fantastice” – Mihai Covaliu, președintele Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

El recunoaște că a fost impresionat de viziunea celor mici, dar și că aceștia, deși au vârste fragede, reușesc să țină vie flacăra olimpismului. „M-au mpresionat multe desene, pentru că au fost abordări diferite, au fost discipline diferite pe care copiii le-au văzut în moduri diferite, de la foarte colorate la desene în  alb-negru, toate foarte interesante, foarte drăguțe. Sunt impresionat că an de an vedem copii care prin talentul lor reușesc să creeze această competiție, să o țină la un nivel foarte ridicat și să țină flacăra olimpismului aprinsă, vie” – a mai susținut președintele Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Director al Academiei Olimpice Române în perioada 2005 – 2017, Laura Badea Cârlescu, campioană olimpică la scrimă în 1996, a văzut cum valoarea acestui concurs de arte plastice a crescut de la an la an.

Sunt foarte multe lucrări frumoase pe care le-am văzut azi. Sarcina juriului de a alege premiile a fost foarte dificilă. Am fost directorul Academiei și am participat la realizarea multor gale din 2005 până în 2017. De la an la an lucrările sunt mult mai bune, mult mai valoroase, copiii sunt foarte bine pregătiți, dovadă că profesorii lucrează foarte bine la Academie” – Laura Badea Cârlescu, campioană olimpică la floretă și fost director al Academiei Olimpice Române în perioada 2005 – 2017.

Aceasta a dezvăluit și care este rolul Academiei Olimpice Române. „Sarcina acestui department este de a promova sportul și arta, cultura. Mai avem pe 22 noiembrie concursul de literatură și jurnalism sportiv ”Un condei numit fair-play” și eu cred că promovând și sportul și arta împreună facem un bine atât sportivilor cât și elevilor. Și să nu uităm că acum două săptămâni am avut un canotor care a avut o expoziție fotografică„, a mai spus Laura Badea.

Reprezentanta unui sport în care arta este o componentă esențială a performanței, gimnastica, Simona Amânar, multiplă campioană olimpică, mondială și europeană, a supervizat concursul din postura de director al Academiei Olimpice Române. Ea a fost impresionată de ceea ce a văzut și spune că s-a observat o schimbare de optică la cei mici.

„Toate desenele au fost foarte frumoase. Dacă înainte desenele copiilor erau cu reclame din fast food-uri sau alte lucruri, acum copiii i-au reprezentat pe sportivii din toate sporturile. Am fost impresionată de absolut toate picturile, au fost undeva la 700, dar cele mai bune au fost premiate și răsplătite pentru munca lor” – Simona Amânar, campioană olimpică la gimnastică și directorul Academiei Olimpice Române.

Campioană olimpică în 1996 și 2000, Simona Amânar e convinsă că și prin acest gen de acțiuni pot fi atrași copiii spre sport.

„Cu siguranță copiii vor fi atrași spre sport. Acesta e și rolul Academiei. Aici nu facem performanță, eu zic că toate sporturile sunt binevenite. Copiii sunt sigură că vor veni cu drag, nu neapărat să facă sport de performanță. E bine să facem mișcare. Avem o fetiță care mi-a spus că ea face și gimnastică. Așa că avem copii care fac și sport și pictură și cultură și de toate. Avem copii care cântă la un instrument muzical. Avem copii talentați, totul e să ne dorim să facem ceva în viață„, a declarat Simona Amânar.

Peste 700 de lucrări au participat la concurs

La faza finală a concursului national de arte plastice „Jocurile Olimpice în imaginația copiilor” au fost promovate peste 700 de lucrări provenite  de la 136 unități de învățământ din Municipiul București și alte 22 de județe ale țării (Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Constanța, Covasna, Cluj, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ilfov,  Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Suceava, Tulcea). Ele au fost înscrise pe trei categorii de varsta: 6-10, 11-14 si 15-18 ani. Din cele 100 de lucrari expuse, 45 au fost premiate. Laureatii au primit diplome, albume de artă si materiale de pictură.

Concursul, susținut de Comitetul Olimpic si Sportiv Român prin Academia Olimpică Română, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, prin intermediul Inspectoratelor Școlare Județene, a constituit un nou prilej pentru micii plasticieni să-și dovedească fantezia, trăirile interioare și sentimentele legate de frumusețea fenomenului sportiv.

La ediția din acest an a avut loc o premieră în cadrul concursului. Premiile oferite câștigătorilor au fost achiziționate de la „Magazinul Artiștilor” din București, iar George Rizea, managerul acestui magazin, a recompensat trei lucrări cu câte un premiu.

sportulclujean

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *