EDITORIAL. Să înceapă curățenia la ”U” Cluj

Final de sezon cenușiu pentru clubul de fotbal FC Universitatea Cluj.

1-1 la Viitorul Târgu Jiu. Al treilea egal de 1-1 consecutiv.

Cumva „U” a ieșit din zona retrogradării și iernează pe un mediocru loc 13.

Trebuie întăriri serioase și o minune pentru a spera la… promovare, mi-e și rușine să rostesc acest cuvânt. Dar speranța moare ultima, deși șansele sunt minime.

Un pic de istorie.

În iunie, după ratarea promovării de către echipa Radu Constantea – Cosmin Irimieș – Ioan Ovidiu Sabău – Bogdan Lobonț, doi au plecat, a rămas doar „vicele” Cosmin Irimieș și președintele Constantea să deconteze imensa dezamăgire. Apoi, după startul noului sezon, a plecat și Irimieș, să predea comunicare timp de șase luni în cadrul unei burse universitare în SUA.

E regretabil ca doar „Moțu” și-a asumat eșecul bărbătește și a plecat, în timp ce „Pisica” și-a luat bănetul gros din contractul defectuos încheiat și a ajuns… tehnician video la națională. Irimieș a plecat în Statele Unite ale Americii, așa cum spuneam, după ce noul sezon a început și „U” pierdea meci după meci. Cu Constantea – Irimieș – Dulca la conducerea administrativă.

Apoi a mai venit „strategia” impusă în vară de „vicele” Cosmin Irimieș și „team-managerul” Octavian Moraru, adus de la Gaz Metan Mediaș, cu infuzia portugheză sub comanda antrenorului Cristian Dulca, căruia i s-au impus jucătorii, așa cum a declarat chiar el în media. S-a dovedit un fiasco de proporții. S-a renunțat mult prea ușor la un Ursu, Hațiegan, Horduan, Cordoș iar, poate, nu trebuiau lăsați Giurgiu și Tavi Abrudan să se lase de fotbal. Toți jucători formați la ”U”, să nu uităm aspectul. O greșeală evidentă, până și Dulca a zis că nu a fost de acord cu îndepărtarea acestora de către Irimieș și Moraru.

În astfel de condiții, e de apreciat curajul lui Falub să preia o echipă cu 5 eșecuri consecutive, după ce a fost schimbat nedrept după egalul din celălalt sezon cu Ripensia (1-1, min 92). Are 10 egaluri, 2 înfrângeri, 3 victorii (cele cu Tg. Jiu, Chiajna și Petrolul) . Eșecurile sunt cel din Cupă, cu FCSB, și Farul în campionat. Falub a venit la greu, a tras, a rămas, a scos pe ”U” din zona periculoasă dar jocul suferă, e complet neatractiv și mai ales ineficient. cu 7 puncte din 9 posibile din ultimele 3 partide „U„ ar fi fost acolo, dar în fotbal nu e cu dăcă și cu parcă ci cu ce arată tabela la final.

Acum, cu Daniel Stanciu director general în locul lăsat liber de Irimieș si Falub manager sportiv, e cazul ca „U” să umble la buzunar si să se aducă niște jucători buni, știe și conducerea asta. Si trebuie și un antrenor care să știe B-ul adus la „U”, neapărat.

Un lucru bun a fost cantonamentul din Slovacia din vară.

Aș mai aminti că acea conducere NU A FĂCUT NIMIC DE CENTENAR, să sărbătorească acest jubileu.

Amicalul cu grecii părăsiți de Răzvan Lucescu nu a fost inițiativa clubului, ci a celor de la Sports Festival.

Au făcut însă suporterii în Parcul „Iuliu Hațieganu” spectacolul aniversar. Jos pălăria, dar merita clubul să facă ceva grandios.

Cum există documente care atestă că tehnic „U” s-a înființat în februarie/martie 1920, când a avut loc ședința statutară de înființare, cu statutul pe masă, așa cum arată presa vremii, a dovedit-o în vară într-o prelegere documentată la UBB decanul de la istorie, profesorul Ovidiu Ghitta, în cadrul Zilelor Academice Clujene (am participat n.m.) poate face la anul clubul ceva și în direcția asta. Și e bine că s-a rezolvat problema Remus Câmpeanu, de salutat.

Ne vedem la stadion în primăvara. Poate vom vedea un alt ”U”.

Sărbători fericite tuturor microbiștilor care iubesc pe ”U”!

Tiberiu Farcas

Peste 20 de ani de experiență în industria media din România, autor al istoriei presei clujene, "Colosul cu picioare de hârtie", dar și co-autor al volumului "Cluj contra Cluj - Istoria celui mai vechi derbi local din România", o sinteză a confruntărilor directe dintre "U" Cluj și CFR, realizată în colaborare cu jurnalistul Bogdan Stanciu.

Learn More →

2 thoughts on “EDITORIAL. Să înceapă curățenia la ”U” Cluj

  1. ion gheorghe decembrie 8, 2019 at 9:03 pm

    ” Eșecul e cel din Cupă, cu FCSB, în campionat Falub e neînfrânt” .La meciul cu Farul pierdut cu 3-2 cine era antrenor?Nu Falub?La meciul cu Calarari pierdut pe teren cine era antrenor nu Falub?Macar un search pe flashscore si vezi rezultatele lui U cu Falub antrenor..A castigat pe teren 3 meciuri din 15 e ok>?(Meciul cu Calarasiul e castigat la masa verde)

    Răspunde
    1. sportulclujean decembrie 8, 2019 at 9:13 pm

      am corectat. Meciul cu Calarasi a fost 3-0 pt U. Nu il punem la esecuri. A fost si hotie pe fata.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *