Și miracolul s-a produs. VICTORIE entuziasmantă și calificare fără emoții pentru CFR Cluj în primăvara europeană în fața lui Celtic!

CFR Cluj a obținut joi seara, 12 decembrie, pe teren propriu, în fața a circa 12.000 de spectatori, mult așteptata calificare în șaisprezecimile Europa League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 (0-0), în fața lui Celtic Glasgow, într-o partidă care a contat pentru ultima etapă a fazei grupelor.

Aproximativ 1000 de fani ai lui Celtic au umplut zona rezervată echipei oaspete pe stadionul din Gruia.

Foto © Daniel Sătmar
Foto © Daniel Sătmar

Micuța galerie a CFR-ului a afișat un banner „Respect Green Boys” și un mesaj dedicat eroilor Revoluției din 1989 – „Heroes never die”.

Cu o linie ofensivă formată din trio-ul Omrani – Traore – Deac, trupa lui Petrescu a încercat să deschidă defensiva alb-verzilor pe benzi, însă apărarea aliniată de aceștia a stat bine în teren.

CFR a început în forță cu un atac a lui Traore, iar gazdele au avut primul corner, finalizat de Cestor cu o reluare slabă cu capul (3). Culio a scăpat de adversari și a trimis spre Traore din stânga, dar pasa a fost blocată de Bitton (5). Primul sfert de oră al meciului nu a adus nicio ocazie notabilă, iar cele două formații s-au tatonat reciproc. Celtic a avut câteva momente de combinație la 20 metri de poarta lui Arlauskis, fără niciun pericol pentru buturile feroviarilor. Portarul campioanei României a reținut o minge din fața veteranului din atacul lui Celtic, Leigh Griffiths, care a preluat în apropierera punctului cu var, însă atacantul scoțienilor nu a controlat bine balonul (9).

Foto © Gabor Istvan-Gabor

Prima mare situație de gol a meciului a aparținut CFR-ului, Traore l-a servit cu o pasă scurtă în marginea careului pe Omrani, iar golgheterul european al campioanei României a șutat în forță direct pe centrul porții, în blocajul lui Gordon (18).

Principalul pericol din atacul CFR-ului, Omrani, a fost marcat strâns de fundașul Moritz Bauer, însă a mai reușit să creeze în câteva rânduri deranj în apărarea scoțienilor.

Foto © Gabor Istvan-Gabor

Campioana României a fost formația mai prezentă în joc în prima repriză, în timp ce alb-verzii au preferat să aștepte și să prindă un contraatac. Bauer a primit o pasă de la 20 metri și a centrat în careu înalt, dar Arlauskis s-a înălțat perfect și a reținut fără probleme (31).

Traore a fost agățat în apropierea careului, iar centralul a acordat fault pentru CFR. Deac a centrat bine plasat în șase metri, Traore s-a înălțat perfect, dar din păcate pentru clujeni reluarea sa a fost pe lângă (36).

În celălalt meci al grupei E, Rennes a deschis scorul în confruntarea cu Lazio prin Gnagnon (31), iar la acest scor CFR Cluj este calificată în șaisprezecimile Europa League.

Clujenii au cerut penalty la un presupus henț în careu la șutul puternic al lui Bordeianu din marginea careului, dar arbitrul turc a lăsat jocul să continue (41).

Mikey Johnston a trimis un șut plasat de la 20 metri, dar mingea a fost deviată în corner și a trecut puțin pe lângă poarta lui Arlauskis (44). Lovitura de colț nu a adus niciun pericol la poarta feroviarilor.

CFR a deschis scorul în debutul reprizei secunde în urma unei lovituri de colț, iar la finalizare s-a aflat fundașul Andrei Burcă, care a trimis mingea cu capul în poartă (48). 1-0 pentru campioana României, iar acest scor merge mai departe în primăvara europeană. Deac ar fi putut înscrie golul de 2-0, dar reluarea sa a fost blocată de Gordon (50).

Traore a primit o pasă în marginea careului, dar nu a reușit să controleze balonul și a pierdut-o, spre dezamăgirea fanilor (66).

CFR i-a dat lovitura de grație lui Celtic în minutul 69 cu un gol înscris de Djokovic, care a împins o minge în poartă din pasa lui Dea, care contribuie cu al doilea assist în această seară, iar reușita sa a declanșat euforia în Gruia.

Campioana României a calmat jocul, iar scoțienii nu au mai amenințat poarta lui Arlauskis în repriza a doua.

Meciul s-a încheiat, iar CFR a obținut calificarea în primăvara europeană, încheind Grupa E pe locul 2, cu 12 puncte, la unul diferență de liderul Celtic.

Astfel, ceea ce spunea Dan Petrescu înaintea meciului că va fi un miracol dacă se vor califica în primăvara europeană, iată că miracolul a devenit realitate în această nouă seară magică în Gruia.

În celălalt meci al grupei, Rennes s-a impus în fața lui Lazio cu 2-0.

La final, din boxele stadionului a răsunat imnul lui Celtic în semn de respect, iar scoțienii au ridicat fularele alb-verzi în aer și au cântat. Cele două galerii s-au aplaudat reciproc după această seară fericită în Gruia, în care ambele formații au mers umăr la umăr în primăvara europeană.

Echipele de start:

CFR Cluj: Arlauskis – Camora, Cestor, Burcă, Susic – Culio, Bordeianu, Djokovic (Aurelio, min. 83) – Omrani (Golofca, min. 73), Traore, Deac (Hoban, min. 85)

Rezerve: J. Fernandez, Pașcanu, L. Aurelio, Păun, Golofca, Hoban, Peteleu

Antrenor: Dan Petrescu

Celtic Glasgow: Gordon – Bauer, Jullien (Ajer, min. 46), Bitton, Bolingoli – Robertson, Ntcham – Sinclair, Morgan (Bayo, min. 67), Johnson – Griffiths

Rezerve: C. Hazard, Taylor, Bayo, Ajer, Forrest, Savoury, Dembele

Antrenor: Neil Lennon

Arbitru principal: Halis Ozkahya (Turcia)

Asistenți: C. Sesiguzel, E. Kan (Turcia)

Al patrulea oficial: Alper Ulusoy (Turcia)

Observator arbitri: Shmuel Shteif (Israel)

Delegat UEFA: Gabriel Weiss (Slovacia)

Cartonașe galbene: Bordeianu (67) // Griffiths (72)

Au contribuit: Dragoș Șoneriu și Cătălin Stroia

Foto: Daniel Sătmar / Gabor Istvan-Gabor

Vasile Manu

10 ani de experiență în presă. Am scris și scriu în continuare și pentru eClujeanul.ro din luna iulie 2012, foaiatransilvana.ro și clujulpolitic.ro. Am acoperit toate domeniile de activitate, politic, social, administrativ, iar din iunie 2019 sunt în slujba sportului din Cluj odată cu înființarea sportulclujean.ro.

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *