Greu pe trei fronturi. U-BT Cluj a cedat în derby-ul Transilvaniei cu CSU Sibiu, 90-98, în etapa a doua din Grupa Roșie

Echipa de baschet masculin U-Banca Transilvania a cedat în confruntarea din Derby-ul Transilvaniei cu CSU Sibiu, sâmbătă, 1 februarie, pe teren propriu, scor 90-98 (19-28 / 14-26 / 26-29 / 31-25), în „vulcanul” Sălii Sporturilor „Horia Demian”. Partida a contat pentru etapa a doua din Grupa Roșie a fazei secunde a Ligii Naționale.

În fața unei săli arhipline, ca-n vremurile bune, U-BT Cluj a preluat conducerea pe tabelă după un început entuziasmant de joc, având 6-0 în primul sfert, sibienii au egalat, dar alb-negrii au continuat să domine și să conducă situația pe tabelă.

Pe final de sfert, Sibiul a preluat conducerea cu un coș a lui Torok, dar Zganec a dus-o din nou pe U-BT în avantaj la finalul ultimelor zece minute (19-18).

Alb-negrii au avut probleme în a controla mingea în debutului sfertului secund, astfel că de trei minute nu au reușit să înscrie niciun punct, iar Sibiul s-a distanțat pe tabelă (19-25). Primele două puncte pentru gazde au venit dintr-o fază finalizată de Planinic, însă oaspeții au marcat și s-au distanțat la șapte puncte (21-28). Tot Planinic a fost cel care a transformat o aruncare liberă și a dus scorul la 22-28.

Gazdele au făcut un sfert secund dezastruos, cu ratări succesive și greșeli în defensivă, care le-au permis sibienilor să ajungă la peste zece puncte (22-35). Trupa lui Silvășan a reușit să înscrie doar trei puncte în șapte minute. Avantajul pentru oaspeți a fost și de 16 puncte (22-38), dar tot de la Planinic au venit punctele, după ce a inscris din pătrundere sub panoul advers. Patrick Richard a redus din diferență cu două libere, însă diferența pe tabelă a fost tot a sibienilor (26-43). Kerron Johnson a reușit să obțină un coș cu fault în ultimele 14 secunde, însă a ratat cele două libere și scorul a rămas 30-44. Calnicenco a inscris un coș de trei puncte pe sirenă în ultimele 2 secunde, iar cele două formații au intrat la vestiare cu scorul de 33-44.

Sibienii au început furibund și sfertul al treilea, ajungând la un avantaj de 20 de puncte în primele trei minute scurse (35-55), în timp ce gazdele nu si-au regăsit clarviziunea și au comis multe erori.

U-BT a reușit să reducă din diferență la 13 puncte după un joc mai bun, 52-65, cu trei minute înainte de finalul sfertului trei. Un coș de trei a lui Richard a apropiat-o pe „U” la zece puncte (57-67).

Oaspeții au încheiat sfertul trei cu un avantaj de 14 puncte, iar misiunea alb-negrilor a devenit una foarte complicată (59-73).

Andrei Calnicenco a început sfertul patru cu un coș de trei puncte (62-73), iar arbitrajul i-a iritat pe spectatorii clujeni, după ce Faulker i-a aplicat un cot în gură lui Tarolis, ignorat de brigada de „centrali”.

Împinși de la spate de un public pătimaș, U-Banca Transilvania recuperat avantajul și s-a apropiat la trei puncte de Sibiu, ultima reușită i-a aparținut lui Ștefan Grasu de la trei puncte, care a aruncat sala in aer (71-74). Rolland Torok a dus-o din nou pe Sibiu la șase puncte cu o treiță (71-77).

U-BT a reușit să se apropie la două puncte, 77-79, după reluările lui Richard și Johnson, iar finalul meciului a fost unul de infarct. Philmore a bifat un coș de trei puncte, iar Calnicenco a răspuns tot cu o treiță.

Cele două formații au mers cap la cap până la final, iar cu trei minute înainte de final s-a ajuns la 82-85. Sibiul a gestionat mai bine ultimele minute, transformând două libere care i-au distanțat iar la cinci puncte (82-87). Cu un minut și 50 de secunde înainte de final, diferența era de doar trei puncte după ce Richard a transformat două libere (84-87). Sibiul s-a dus din nou la șase puncte (84-90).

Gazdele nu au avut forța și energia să întoarcă soarta partidei, iar meciul s-a încheiat cu victoria oaspeților, scor 90-98.

Cei mai buni marcatori pentru U-BT Cluj-Napoca au fost Patrick Richard și Donatas Tarolis, ambii cu 17 puncte, urmați de Kerron Johnson (14 pct), Andrei Calnicenco (12), Darko Planinic si Karlo Zganec, ambii cu 9 puncte, Ștefan Grasu (8), Artis Ate și Nandor Kuti, ambii cu două puncte.

De la Sibiu, cel mai bun marcator a fost Reid Jordan, cu 31 de puncte, Philmore (17 pct), Torok (14), Jared Jordan (12), Christopher (11), Rosenfeld (8), Tohăten (3), Falker (2).

Următorul joc oficial pentru U-BT Cluj va avea loc tot pe teren propriu, miercuri, 5 februarie, de la ora 18:30, cu israelienii de la Ironi Ness Ziona, în etapa a 6-a a grupei J din faza secundă a FIBA Europe Cup. Meciul este decisiv pentru calificarea în sferturile competiției europene.

Written by 

10 ani de experiență în presă. Am scris și scriu în continuare și pentru eClujeanul.ro din luna iulie 2012, foaiatransilvana.ro și clujulpolitic.ro. Am acoperit toate domeniile de activitate, politic, social, administrativ, iar din iunie 2019 sunt în slujba sportului din Cluj odată cu înființarea sportulclujean.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *