REMEMBER: Anii de succes ai handbalului feminin clujean – calificarea în finala Challenge Cup și obținerea bronzului în Liga Națională (I)

Având în vedere suspendarea activităților sportive din cauza pandemiei de coronavirus, Sportul Clujean va aduce în prim plan cele mai importante rezultate sportive din ultimii ani ale echipelor din județul Cluj. Primul episod vizează secția de handbal feminin, una dintre cele mai iubite echipe ce evoluează sub emblema Universității.

„U” Jolidon a reprezentat una cele mai performante echipe din Cluj-Napoca din a doua jumătate a anilor 2000, începând cu stagiunea 2005/2006 mai și până la finalul sezonului 2013/2014, când „studentele” s-au clasat pe a patra poziție în liga feminină de handbal. A fost ultimul an, până în prezent, în care echipa de handbal feminin a Clujului se bătea pentru participarea în cupele europene, unde cu șapte ani mai devreme era la un gol distanță de cucerirea Cupei Challenge.

Povestea de succes care avea să atingă apogeul în 2012, prin calificarea în grupele Champions League, pentru prima dată în istoria clubului, a început însă în anul 2005. În cadrul acelui sezon, pe banca Universității fusese instalat antrenor Gheorghe Covaciu, tehnician ce reușise anterior performanțe notabile cu Rapid București (titlu în 2003, bronz în campionat și Cupa României în 2004 respectiv argint în 2005). Pe lângă Covaciu, la Cluj veneau nume precum Cristina Dogaru-Cucuian, Gianina Țoncean sau Magdalena Paraschiv, cea mai notabilă achiziție fiind a Mihaelei Ani-Senocico, revenită de la Randers. Schimbările aveau să prindă bine, „U” Jolidon clasându-se pe locul 6 în campionat, poziție ce reprezenta calificarea în Cupa Challenge pentru stagiunea următoare.

Revenirea în cupele europene după trei ani și parcursul până în finala Challenge Cup

Campania europeană a pornit chiar pe teren propriu, cu un turneu preliminar organizat la Cluj-Napoca, în care fetele lui Covaciu au surclasat celelalte trei participante: H.C. Nuorese (Italia), ZRK Zeljeznicar Hadzici (Bosnia-Herzegovina) și Colegio de Gaia (Portugalia). Pașii următori au fost lipsiți de emoții, prin eliminarea portughezelor de la C.S. Madeira și a HC Econom Univ.-Energo Lvov din Ucraina, ambele în manieră clară.

Sferturile competiției au adus față în față cu „studentele” un adversar cunoscut din Liga Națională, fiind vorba despre Tomis Constanța, finalista din sezonul precedent. Senocico și compania au tranșat calificarea în mare măsură din partida tur, când au învins cu 34-21, după o repriză secundă aproape de perfecțiune. În acel joc principalele marcatoare au fost cele ce deveneau peste ani simbolul clubului, Mihaela Ani-Senocico și Florina Chintoan (Bîrsan), prima cu 12 goluri, în timp ce Roza cu 7 reușite.

Pentru calificarea în finală, Jolidonul avea de mers în Croația, pentru duelul cu RK Tresnjevka Zagreb, adversar accesibil la prima vedere și care nu a pus mari probleme în cele 120 de minute, ardelencele avansând în ultima etapă a Challenge Cup după o victorie în dublă manșă (32-30 și 33-27). De remarcat detaliul că până în finală, alb-negrele au avut doar două partide în care nu au atins borna de 30 de goluri marcate: în optimi cu Lvov (29-27 în Sala Sporturilor „Horia Demian”) și un tur mai târziu la Constanța (27-28 împotriva lui Tomis).

Trofeul pierdut în ultima secundă

Miza importantă survenită din primul joc cu un trofeu internațional pe masă le-a motivat pe clujence, care au debutat pe teren propriu împotriva sârboaicelor de la HC Naisa Nis, într-o Sală „Horia Demian” arhiplină. Împinse de la spate de un public minunat, gazdele au dominat în totalitate partea secundă a jocului și s-au impus la final cu 32-23, avantaj important în vederea jocului retur din Serbia.

Ani-Senocico a excelat din nou în campania europeană a clubului de sub Feleac, fiind autoare a 12 goluri, secondată de pivotul Florina Bîrsan (n.r. actuala Chintoan) cu 5 reușite. Au mai punctat Amelia Busuioceanu (5), Magdalena Paraschiv (4), Adriana Florentina Tudorache (3), Andrea Alexandra Vlad (2) și Marinela Gherman (1). Din tabăra oaspetelor s-a remarcat Biljana Filipovic, cu 7 goluri.

Returul din 20 mai 2007 o găsea pe „U” Jolidon în avantaj și cu speranța câștigării primul trofeu major din istoria secției feminine de handbal. Partida de la Nis, disputată în fața a 5000 de spectatori, avea să devină de tristă amintire pentru U, care la pauză se aflase în dezavantaj, 17-11 pentru sârboaice. Finalul a fost interzis cardiacilor, golul hotărâtor fiind marcat de trupa ex-iugoslavă în ultimele secunde, pentru 30-21. Deși diferența de nouă goluri s-a repetat, „studentele” au pierdut trofeul, din cauza golurilor mai multe marcate în deplasare de HC Naisa Nis.

Spre deosebire de jocul tur, când tandemul Senocico-Bîrsan a punctat de 17 ori, în Serbia cele două au marcat în total 8 goluri, șapte dintre acestea fiind trecute în contul conducătorului de joc.

HC Naisa Nis – „U” Jolidon Cluj-Napoca 30-21 (17-11)

HC Naisa Nis: Goncharova, Savkovic – portari; Popovic 9 goluri, Filipovic 6, Micic 6, Rogan 4, Barosic 2, Kalinicenko 2, Stefanovic 1.

U Jolidon: Popovici, Cucuianu-Dogaru, Berei – portari; Senocico 7 goluri, Busuioceanu 5, Gherman 3, Paraschiv 2, Tudorache 2, Bîrsan 1, Vlad 1.

Sala Sporturilor „Cair”, Nis (Serbia); Spectatori: 5000; Arbitrii: Shlomo Cohen/Yoram Peretz (Israel); Delegat EHF: Panos Antoniou (Cipru)

Prima medalie în campionat după aproape 10 ani

Tristețea dată de ratarea unui trofeu european a fost parțial uitată la finalul sezonului competițional, când „U” Jolidon a prins treapta a treia a podiumului Ligii Naționale, fiind depășită de cele două echipe care dominau handbalul feminin în a doua parte a anilor 2000, respectiv Oltchim Râmnicu Vâlcea și Rulmentul Brașov. Clasarea pe podium a însemnat și învingerea unor trupe cum ar fi Rapid București, Silcotub Zalău sau Remin Deva, obișnuite cu medalii în acei ani.

Locul al treilea de atunci reprezenta calificarea pentru a cincea oară în istoria clubului într-o competiție europeană, de data aceasta în Cupa Cupelor pentru sezonul 2007/2008. Pe lângă premiera dată de prima participare în a treia întrecere continentală ca valoare, Jolidonul reușea să revină în lumea bună a handbalului, unde fusese anterior în 1999, prin parcursul din Cupa EHF, până în faza șaisprezecimilor.

Lotul Clujului din sezonul 2006/2007 arăta astfel:

Eugenia Mihaela Popovici (#1), Cristina Maria Dogaru-Cucuian (#12), Imola Berei (#16)– portari; Anca Amariei (#8), Mihaela Ani-Senocico (#25), Amelia Busuioceanu (#4), Florina Maria Bîrsan (Chintoan) (#10), Denisa Bianca Fodor, Marinela Gherman (#7), Dumitra Gabriela Halațiu (#17), Ancuța Maria Mureșan, Magdalena Elena Paraschiv (#3), Ana-Maria Dana Pop (#2), Gianina Florii Țoncean (#11), Adriana Florentina Tudorache (#13), Andrea Alexandra Vlad (#14). Antrenor: Gheorghe Covaciu

Pentru sezonul viitor aveau să fie transferate sub Feleac handbaliste precum Daniela Brînzan, Nicoleta Dincă, Viorica Șuba, Andreea Scrobotă și Carmen Amariei, cea din urmă având ocazia să joace împreună cu sora ei, Anca. Au părăsit lotul la finalul sezonului competițional 2006/2007 Mihaela Popovici, Denisa Fodor, Ana-Maria Pop, Gianina Țoncean și Andrea Alexandra Vlad.

În zilele următoare ne vom aduce aminte de primul titlu de vicecampioană pentru echipa de handbal, dar și de primele două încercări de accedere în grupele Ligii Campionilor.

Sursa foto: facebook U Cluj Jolidon

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.