Soția fostului baschetbalist Horia Demian a încetat din viață la 79 ani!

Doliu în sportul clujean. Nușa Demian, soția fostului mare baschetbalist al Clujului și al României, Horia Demian, a încetat din viață la vârsta de 79 de ani.

Nușa Demian a fost una dintre cele mai importante voci ale presei sportive clujene, activând ca redactor șef al ediției de Transilvania a ziarului „Sportul”, fiind și colaborator permanent al ziarului „Făclia”.

Din 1974, fosta jurnalistă a devenit profesor universitar la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, acolo unde a predat limba română pentru studenții străini. Totodată, Nușa Demian a relatat despre marile performanțe baschetbalistice izbutite de echipele clujene în urmă cu trei decenii, iar în anul 2012 a publicat volumul „Teatru”.

Clubul de baschet masculin U-BT Cluj-Napoca a transmis condoleanțe familiei.

„Clubul nostru este alături de familia Demian în aceste momente grele, pricinuite de trecerea în neființă a Nușei Demian. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a declarat oficialii clubului.

Și Clubul Sportiv Universitatea Cluj i-a transmis condoleanțe pe site-ul oficial.

„Clubul Sportiv Universitatea – sportivii, antrenorii, întreg personalul – își exprimă profunda tristețe prilejuită de plecarea dintre noi a doamnei Nușa Demian.

Jurnalist sportiv de cea mai înaltă calitate, doamna Nușa Demian a servit, timp de mai bine de 50 de ani, sportul în general și cu precădere pe cel clujean. Atașată simbolului „U” cu tot ce reprezintă acesta, doamna Nușa Demian a fost în întreaga sa carieră profund atașată de fenomenul sportiv universitar, prezența domniei sale la competițiile din Sala Sporturilor fiind însoțită de o caldă și binefăcătoare aură de eleganță și blândețe. În egală măsură o scriitoare de mare calitate, doamna Nușa Demian lasă în urmă o minunată moștenire intelectuală și afectivă.

Acum, când „doamna Nușa” a plecat să își regăsească marea dragoste, Horia Demian, întreaga suflare sportivă universitară este alături de familia greu încercată, căreia îi transmitem sincere condoleanțe”, scrie site-ul u-cluj.ro.

foto u-bt.ro

Soții Demian au o fiică, Sînziana, care a studiat limbi nordice la UBB și apoi în Scandinavia,  a predat limba și literatura suedeză la UBB și a tradus literatura suedeză în română.  A studiat Jurnalistica la Columbia University la New York.

De peste 15 ani lucrează ca ziarist, fotograf și specialist în comunicare pentru agenții de presă și organizații internaționale. A colaborat cu Global Post, Transitions Online, Formula AS, CBS sau BBC. A călătorit în 50 de țări pe cinci continente. Ultimii șase ani i-a petrecut în Africa subsahariană, dedicându-se unor proiecte umanitare și de protecție a mediului și a speciilor pe cale de dispariție. A condus  departamentele de comunicare pentru World Wide Fund for Nature (WWF) în Camerun, Gabon și Kenya,  International Rescue Committee (IRC) în Republica Democrata Congo și Dian Fossey Gorilla Fund (DFGFI) in Rwanda.

foto © u-cluj.ro

Vasile Manu

10 ani de experiență în presă. Am scris și scriu în continuare și pentru eClujeanul.ro din luna iulie 2012, foaiatransilvana.ro și clujulpolitic.ro. Am acoperit toate domeniile de activitate, politic, social, administrativ, iar din iunie 2019 sunt în slujba sportului din Cluj odată cu înființarea sportulclujean.ro.

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *