REMEMBER: Potaissa Turda – parcursul spre a doua finală de Challenge Cup și cucerirea primului trofeu european din istoria clubului (II)

La câteva luni după finala pierdută în fața mult mai puternicei Sporting Lisabona, „magnificii” aveau oportunitatea să arate că diferența mare în favoarea portughezilor a fost un accident și ținteau ultimul act al competiției pentru al doilea an în succesiune.

O nouă aventură în Cupa Challenge începea în sezonul 2017/2018, când Potaissa debutase în turul al treilea cu o dublă manșă în Kosovo, contra KH Trepca. Avea să fie un adversar facil, de care magnificii au trecut lejer, fără emoții cu 35-19 și 40-30. În optimi venea la Turda, în februarie 2018, HC Vise BM, o formație belgiană mult sub nivelul ardelenilor, lucru ce s-a văzut cel mai bine în manșa tur, pe care turdenii au câștigat-o cu 44-24. Calificarea fiind decisă deja din România, Potaissa și-a permis o înfrângere în retur, 24-29, asta după ce la pauză combatantele se aflau la egalitate.

Pasul spre careul de ași trecea prin Norvegia

Foto: GSP

Sferturile au adus un adversar ceva mai experimentat pe plan european, cu participări mai multe în Cupa EHF și Challenge Cup, ba chiar și cu un sezon în grupele Ligii Campionilor. Fyllingen Bergen, adversarul norvegian al ardelenilor a avut un cuvânt greu de spus și victoria Potaissei trebuia muncită serios.

Vikingii au început mai bine partida, conducând cu 2-4 după opt minute de joc, însă „magnificii” au marcat de patru ori consecutiv, pentru ca reușita lui Roland Thalmaier să o ducă pe Potaissa la două lungimi în față, 6-4. Cu patru minute înaintea intrării la cabine, gazdele aveau trei goluri avans, 12-9, dar Fyllingen a forțat finalul reprizei și s-a apropiat la o singură reușită, 12-11, prin golurile tânărului Sindre Heldal.

Oaspeții au reușit în prima fază egalarea la scurt timp după reluarea jocului, pentru ca mai apoi să treacă din nou la cârma jocului, 17-19 (minutul 43). Împinși de la spate de o sală plină, elevii lui Horațiu Gal au forțat ultimele zece minute ale partidei și au întors scorul. Mai întâi Cristi Ghiță a spulberat orice fel de emoții, punctând de două ori pentru 27-23, pentru ca reușita lui Frederik Mossestad să fie umbrită de golurile lui Adomnicăi și același Ghiță. S-a terminat 29-24 și Potaissa pleca cu prima șansă pentru returul din Norvegia, în încercarea de a accede pentru al doilea sezon consecutiv în semifinale.

„Mă așteptam să fie greu, dar din păcate, echipa nu a prins o zi foarte, foarte bună. Am avut șansa ca la final, în ultimele șapte-opt minute să marcăm câteva goluri consecutive și am reușit să ne distanțăm. Această diferență, la ce valoare adversarul, nu este deloc sigură și va fi un meci pe viață și pe moarte în Norvegia. Ei au plecat la drum, conform declarațiilor lor, cu gândul să joace finala”. (Horațiu Gal)

„Am făcut un meci foarte bun în primele 45-50 de minute, apoi, din păcate, am ratat mult. Nu sunt mulțumit cu rezultatul final. E dificil să joci într-o astfel de atmosferă, pentru că acest zgomot nu e normal în Norvegia. E o sală mică aici, dar e foarte gălăgioasă, care face grea comunicarea. A fost o experiență foarte frumoasă aici”. (Andreas Gjeitrem, antrenor Fyllingen)

AHC Potaissa Turda – Fyllingen Bergen 29-24 (12-11)

Potaissa: Fleșer, Varo, Irimuș – portari; Ghiță 9 goluri, Rotaru 5, Cîntec 4, Thalmaier 3, Asoltanei 2, Szoke 2, Zacaciurin 2, Adomnicăi 1, Ignat 1. Antrenor: Horațiu Gal

Fyllingen: Jurisic, Vaardal – portari; Mossestad 6 goluri, Heldal 5, Lunde 4, Epland 3, Matic 3, Berge 1, Johansen 1, Stenqvist 1. Antrenor: Andreas Gjeitrem

Returul din Norvegia a început cu stângul pentru ardeleni, care s-au văzut conduși cu 1-4 în debutul meciului. Potaissa a avut însă încredere în propriile forte și nu s-a precipitat, fiind capabilă să întoară scorul, 7-5 (minutul 12), asigurându-și liniștea prin controlarea diferenței mai bine de 30 de minute.

Foto: ActionFoto.ro

Un nou val de emoții a venit la mijlocul reprizei secunde, când Fyllingen s-a desprins pentru prima dată la patru goluri, 24-20, după ce anterior fusese egalitate la 20. Lucrurile s-au reglat rapid pe tabelă și Turda a punctat de două ori la rând în urma unui timp de odihnă solicitat de antrenorul Gal.

În ultimele minute Bergen a ajuns din nou la diferența de patru goluri, însă turdenii au marcat golul 25 necesar pentru o calificare și în cazul unei înfrângeri la cinci goluri. Jocul s-a încheiat cu victoria norvegienilor, 32-30, calificarea fiind trecută însă în contul Potaissei, care își continua visul spre cucerirea primului trofeu european din istoria clubului.

Fyllingen Bergen – AHC Potaissa Turda 32-30 (14-12)

Fyllingen: Jurisic, Vaardal – portari; Mossestad 9 goluri, Hvidsten 7, Johansen 4, Matic 4, Epland 2, Ferkingstad 2, Stenqvist 2, Ungesson 2. Antrenor: Andreas Gjeitrem

Potaissa: Fleșer, Varo, Irimuș – portari; Ghiță 11 goluri, Cîntec 7, Iancu 3, Stamate 3, Thalmaier 3, Rotaru 1, Savic 1, Szoke 1. Antrenor: Horațiu Gal

Semifinala nebună cu o altă reprezentantă a handbalului nordic

Foto: ActionFoto.ro

Sorții le-au scos în cale handbaliștilor turdeni o altă echipă nordică, islandezii de la IBV Vestmannaeyjar, formația ce nu ajunsese niciodată atât de departe în cupele europene. Turul semifinalelor avea să se dispute pe tărâm islandez, despre care Horațiu Gal aprecia astfel înaintea jocurilor:

Cred că avem 50-50 șanse de calificare în dubla aceasta, iar echipa care va face mai puține greșeli va avea de câștigat. Vor fi două jocuri de mare angajament și ne luptăm să producem surpriza, pentru a ajunge în finală. Vestmannaeyjar are o echipă foarte puternică, cu un joc disciplinat și exacr, având avantajul omegenității lotului – 11 din cei 22 de jucători fiind locali – , dar bineînțeles ne vom juca șansele”. (Horațiu Gal înaintea primului joc cu Vestmannaeyjar)

La un an de la semifinala cu Valur Reykjavik, Potaissa revenea pe insulă și se duela pentru același obiectiv, calificarea în finala Challenge Cup. Doar că de această dată, ardelenii nu au prins cea mai bună zi, având de parcurs unele momente delicate. Prima serie negativă a venit în prima parte, cu 12-9 pentru gazde, momentul bun fiind stopat de Horațiu Gal cu cererea unui timp de odihnă. Până la finalul reprizei, cu Ludovic Varo în formă bună între buturi, Potaissa revenea la două goluri, 13-15.

În partea secundă s-a remarcat celălalt portar, maramureșeanul Ionuț Irimuș, care a avut două parade importante în momente cheie, iar Turda a putut reveni de la 19-23 la 21-23. Irimuș și-a arătat valoarea și în minutele de final, cu alte două intervenții care au ajutat trupa ardeleană să recupereze din diferență, 27-29. Până la urmă IBV s-a impus cu 31-28, cu golul din ultima secundă reușit de Kari Kristjansson, dar calificarea în ultimul act al competiției se juca la Turda.

IBV Vestmannaeyjar – AHC Potaissa Turda 31-28 (15-13)

IBV: Sigfusson, Edvardsson – portari; Sigurbjornsson 13 goluri, Kristjansson 4, Sveinsson 4, Fridriksson 2, Hostert 2, A. Jonsson 2, F. Jonsson 2, Griffin 1, Vidarsson 1. Antrenor: Arnar Petursson

Potaissa: Varo, Irimuș – portari; Iancu 5 goluri, Adomnicăi 4, Asoltanei 4, Cîntec 4, Lazăr 2, Thalmaier 2, Zacaciurin 2, Ghiță 1, Rotaru 1, Savic 1, Stamate 1, Szoke 1. Antrenor: Horațiu Gal

Mâine nu are meci Potaissa Turda, într-o oarecare competiție. Mâine are meci toată TURDA. Mâine toți jucăm pentru istoria orașului nostru pe care o construim cu prezentul și mâine avem obligația de a da totul până la ultima picătură, ca nu cumva în viitor să fim nevoiți a memora vreodată că mai puteam face ceva și n-am făcut. Suntem mai mulți față de anul trecut, suntem mai puțin naivi și mai experimentați. Turda merită să ajungă în finală! Iar asta se va întâmpla mâine prin aportul nostru, al tuturor! Să intrăm în sală cu această convingere și vom ieși învingători!”, declara președintele clubului, Flavius Sâsâeac cu o zi înaintea meciului.

Foto: ActionFoto.ro

Returul disputat într-o sală arhiplină a început perfect pentru Potaissa, care s-a aflat în avantaj de la început, 5-1. Nordicii nu au renunțat însă și s-au apropiat pe tabelă, 7-6 (minutul 17), restul reprizei continuând sub semnul echilibrului, dar cu ardelenii mai atenți pe atac pentru a intra la cabine cu 13-11.

Deși a marcat prima după revenirea pe parchet, 14-11, Turda s-a văzut condusă la mijlocul reprizei secunde, 18-20, în momentele în care apărarea islandeză era la înălțime. A urmat nebunia gazdelor, care în decurs de 10 minute au reușit un partial de 7-1 pentru a întoarce soarta jocului și calificarea era în mâinile lor. Finalul a fost controlat de Potaissa, care a menținut diferența necesară calificării și fiesta începea în micuța sală din Turda după fluierul final, la 28-24. Urma a doua finală consecutivă de Challenge Cup, de data aceasta cu AEK Atena, ajunsă în premieră în ultimul act.

Foto: ActionFoto.ro

„Am trăit meciul la intensitate maximă, am știut că o să fie greu. Am avut un traseu foarte greu anul ăsta, eu zic că am întâlnit cele mai puternice echipe din competiție în sferturile de finală și semifinale. Urmează AEK Atena în finală, dar până atunci, încep semifinalele naționale, sper să fim valizi cu toții, să nu avem accidentări. Vreau să felicit băieții, când la minus două goluri, când parcă se prăbușea sala pe noi, au crezut în șansa noastră și cu ajutorul publicul, am reușit să răsturnăm scorul”. (Horațiu Gal)

„Am avut o revenire extraordinară, la fel ca la meciul cu Fyllingen. Atmosfera a fost senzațională, un consum de energie cum rar am avut. O să fie o dublă foarte grea în finală, dar trebuie să jucăm foarte bine aici, ca să reușim să punem o diferență mare pentru meciul retur”. (Cristi Ghiță)

AHC Potaissa Turda – IBV Vestmannaeyjar 28-24 (13-11)

Potaissa: Fleșer, Varo, Irimuș – portari; Ghiță 6 goluri, Adomnicăi 4, Rotaru 4, Iancu 3, Savic 2, Stamate 2, Szoke 2, Zacaciurin 2, Asoltanei 1, Cîntec 1, Ignat 1. Antrenor: Horațiu Gal

IBV: Sigfusson, Edvardsson – portari; Sigurbjornsson 5 goluri, Sveinsson 5, Eythorsson 3, Kristjansson 3, Vidarsson 3, Fridriksson 2, Jonsson 2, Arnarsson 1. Antrenor: Arnar Petursson

Finala de vis cu AEK și cucerirea trofeului mult râvnit al Challenge Cup

Foto: ActionFoto.ro

Era vremea revanșei pentru Potaissa Turda, cea care se aflase în fața unui trofeu european la un an după finală pierdută clar în fața lui Sporting CP. De data aceasta, adversarul era mai aproape de nivelul magnificilor, care nu concepeau să rateze cucerirea Challenge Cup și din a doua încercare. AEK Atena venea în România pentru manșa tur a finalei după un parcurs convingător în Europa, eliminând echipe din Portugalia, Turcia sau Luxemburg, fiecare într-o manieră clară.

Jocul de la Cluj-Napoca, din Sala Sporturilor „Horia Demian”, a debutat într-o atmosferă incendiară făcută de fanii români, Roman Zacaciurin fiind cel care a deschis scorul. În ciuda unui avantaj inițial, 2-3, prin golul lui Mylonas, AEK nu a contat în prima parte aproape deloc, iar Potaissa a luat jocul pe cont propriu, pentru diferența maximă din cele 30 de minute de debut, 12-6. Marius Szoke și Georgică Cîntec au fost principalii marcatori la pauză, cu câte trei goluri, împinși de la spate de Ionuț Irimuș, în mare formă între buturi. De cealaltă parte Christodoulos Mylonas a menținut speranțele grecilor cu ale sale 4 reușite din cele 11 goluri înscrise de AEK în prima parte.

Foto: Krisztian Bucsi

La reluare Irimuș a continuat să închidă poarta și s-a făcut 19-12, pentru ca tabela să arate +10 în favoarea „magnificilor” în minutul 45, la 25-15, gol Cîntec. Ultimele minute au adus victoria cu 11 goluri, în fața unei atmosfere incendiare, scor 33-22, și cupa era mai aproape ca niciodată de Turda. Chiar și așa, Horațiu Gal rămânea cu picioarele pe pământ și avertiza că „pentru returul din Grecia băieții săi trebuie să pornească cu 0-0 în gând, ca și cum nimic nu s-ar fi jucat”.

Foto: Krisztian Bucsi

„Mai avem un meci, mergem acolo să câștigăm și să aducem cupa acasă. Ne-am apărat bine, asta am dorit, să facem o diferență prin care să mergem liniștiți la Atena” (Marius Szoke)

„Este un avantaj considerabil, să avem grijă să gestionăm totul la ei. Noi am avut meciuri foarte grele cu nordicii în sferturi și semifinale, parcă partea noastră de tablou a fost mai grea, dar a fost meritul nostru că am ajuns aici și acum putem să ne bucurăm” (Cristi Ghiță)

„Am avut un sezon greu, cu deplasări lungi în Europa, care poate ne-au costat pe plan intern. Totul e bine însă dacă noi vom cuceri trofeul și vom aduce Challenge Cup la Turda” (Radu Lazăr)

AHC Potaissa Turda – AEK Atena 33-22 (14-11)

Potaissa: Fleșer, Varo, Irimuș – portari; Asoltanei 7 goluri, Cîntec 7, Ghiță 7, Szoke 4, Thalmaier 2, Zacaciurin 2, Adomnicăi 1, Iancu 1, Ignat 1, Savic 1. Antrenor: Horațiu Gal

AEK: Radulovic, Syngaris – portari; Mylonas 7 goluri, Hoggas 4, Georgiadis 3, Vrazalica 2, Zampounis 2, Dompris 1, Lokken 1, C. Nikolaidis 1, P. Nikolaidis 1. Antrenor: Georgios Triantafillou

Foto: ActionFoto.ro

Returul din OAKA a găsit-o pe Turda în avantaj la pauză, 18-11, soarta trofeului fiind decisă deja, motiv pentru care Radu Lazăr și colegii săi nu au forțat deloc în ultimele minute, AEK fiind cea care s-a impus cu 27-26, în timp ce trofeul Challenge Cup venea din nou în România. Asoltanei și Cîntec au marcat de 5 ori pentru a fi cei mai buni marcatori ai ardelenilor, în timp ce Argyrou și Hoggas au reușit împreună 13 goluri pentru eleni.

Potaissa Turda a încheiat astfel un sezon foarte bun pentru handbalul românesc pe plan european, fiind alături de SCM Craiova, câștigătoarea Cupei EHF la feminin, principalele puncte de reper din sezonul 2017/2018. Prin succesul din Challenge Cup, Potaissa intra într-o galerie selectă alături de Steaua București (2006), UCM Reșița (2007-2009) și HC Odorhei (2015), ca și câștigătoare a trofeului, având dreptul de a participa în Cupa EHF pentru sezonul 2018/2019.

Lotul cu care Potaissa Turda scria o nouă pagină importantă în istoria handbalului românesc:

Dragoș-Bogdan Fleșer, Ludovic Varo, Ionuț Adrian Irimuș – portari; Cristian Adomnicăi, Mihai Alexandru Asoltanei, Vlad Bulgaria, Georgică Cîntec, Radu Cristian Ghiță, Dragoș Iancu, Alexandru Laslo, Radu Alexandru Lazăr, Raul Ironim Marian, Răzvan Pavel, Teodor Pințoiu, Daniel Pop, Ionuț Cătălin Rotaru, Nenad Savic, Iulian Stamate, Radu Ionuț Ștef, Marius Alin Szoke, Roland Thalmaier, Roman Zacaciurin.

Bucsi Krisztian

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *