Fragmente din istoria Universității Cluj (III). Anii 80’ -2000

Sezonul 1971-1972  avea să fie ultimul în care clubul studențesc obținea clasarea pe podiumul primului eșalon, iar perioada anilor 80-2000 avea să fie una în continuare destul de tulbure pentru clubul de sub Feleac. În această perioadă,  Universitatea a retrogradat de mai multe ori în eșalonul secund, iar în sezonul 1999-2000 avea să retrogradeze pentru prima dată în istorie în C, a treia divizie, după ce principalul sponsor,  Banca Felix, a colapsat. Totuși, această perioadă a fost una prolifică în ceea ce privește promovarea unor jucători talentați,  clubul șepcilor roșii reușind să pună în valoare nume importante precum: Tim Câmpeanu, Iasko, Pojar,  Ioan Ovidiu Sabău, Zsolt Muzsnay, Meszaros, Anton Doboș, Kadar și tot atunci echipa alb-negrilor reușea să ajungă pentru ultima dată într-o competiție europeană.

Sezonul 1994-1995. Cupa Intertoto. Semifinala de Cupa României

Formația condusă în acea perioadă repeta contraperformanța din sezonul precedent, în care echipa alb-negrilor încheia pe locul 12 al primei divizii, însă reușea să ajungă într-o semifinală de Cupă a României, iar în vara anului 1995 făcea partea din a treia grupă a Cupei Intertoto. Sezonul 1994-1995 a adus o victorie categorică în fața celor de la FCM Bacău 7-1

În Cupa României, formația la care activa în acel moment Adrian Falub (actualul manager), avansa în semifinala cupei după ce s-a impus în fața celor de la FC Drobeta Turnu Severin (1-0/șaisprezecimi), Farul Constanța (1-0/optimi) și FC Național (3-0/ sferturi). Prima manșă a semifinalei cu Petrolul Ploiești s-a încheiat la egalitate 0-0, însă în retur lupii galbeni la care evoluau Valeriu Răchită, Daniel Chiriță și Octavian Grigore s-au impus la scor de neprezentare după un hattrick a lui Cristi Zmoleanu. De altfel, petroliștii aveau să se impună în finală în fața Rapidului la penalty-uri cu scorul de 5-3.

 Participarea din vara lui 1995 la Cupa Intertoto, a fost ultima escapadă a formației studențești într-o competiție europeană. În această competiție alb-negrii au dezamăgit după ce au încheiat pe ultima poziție și- au obținut un singur punct într-o grupă din care făceau parte FC Aarau (Elveția),  Germinal Ekeren (Belgia),  Tromso (Norvegia) și HB Torshavn (Insulele Feroe). În acel sezon de Cupa Intertoto, singurii jucători care au reușit să marcheze au fost Norbert Sorin Niță într-un eșec cu Germinal Ekeren 4-1, iar  Adrian Falub și Valentin Sandru au punctat într-o altă înfrângere cu Aarau.

Formația aliniată de Ioan Andone în meciul cu FC Aarau:

Universitatea Cluj: Zoltan Ritli- Vasile Ilie Jula, Catalin Necula, Valentin Sandru, Cătălin Vasile Popa- Adrian Falub, Vasile Ortelecan, Horatiu Cioloboc- Gheorghe Bănceu, Valentin Neferoiu, Radu Sabo.

FC Aarau- Walter Müller- David Bader, Sven Christ, Bernd Kilian, Mirko Pavlicevic- Daniel Wyss, Renato Brugnoli, Ratinho, Dariusz Skrzypczak, Andre Wiederkehr – Jeff Saibene

Ruptura cu Banca Dacia Felix

Încă de la început Banca Dacia Felix (BDF) a fost o societate comercială care a profitat de lipsa reglementărilor bancare de după 1990, înființându-se 1991 ca o societate comercială fără girul BNR. În 1996 BDF începe să se confrunte cu mari probleme din cauza unor credite neperformante și în același an are loc o anchetă penală efectuată de procurorul Daniel Morar, iar în luna iulie a aceluiași an Ministrul de Interne anunță faptul că doi dintre fondatori, Sever Mureșan și Mircea Horia  Hossu sunt suspecți pentru efectuarea unor operațiuni prin care banca a fost păgubită cu 200 de milioane de lei. Cei doi au fost trimisi in judecata intr-unul din scandalurile răsunatoare ale tranziției. Cert este ca făra banii BDF, Universitatea abia s-a salvat de la retrogradare in 1997, de pe locul 13. Apoi celelalte sezoane au fost tot mai dezamăgitoare și-au culminat cu retrogradarea în divizia B și apoi C.

Cronica salvării de la retrogradare al lui ”U” in 1997. Arhiva Sportulclujean.ro

Performanțe ale clubului în perioada 1980-2000

1980- 1981 – Septimiu Câmpeanu, locul 4 în clasamentul golgheterilor, cu 19 goluri

1992-1993 – Predatu, locul 4 în clasamentul golgheterilor, cu 14 goluri

1993-1994- Semifinala Cupei României

1994-1995- Semifinala Cupei României

EPISODUL I

EPISODUL II

Text de Cătălin Stroia

Editor: Tiberiu Fărcaș

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *