Reacțiile fanilor lui ”U” la articolul remember despre furtul din meciul cu Sportul: „Milițienii aveau bastoanele curbate de cât au dat”

Sportul Clujean a publicat povestea furtului ca în codru a cărui victimă a fost echipa Universitatea Cluj în meciul de pe teren propriu cu Sportul Studențesc, din 5 decembrie 1979.

Articolul a iscat numeroase reacții și comentarii pe pagina de facebook a siteului și pe profilul autorului.

 ”A fost prima revoltă anticomunistă şi sunt mândru că am fost prezent activ, ca membru al galeriei de atunci, la acea descătuşare, la 17 ani! A fost ca la Mărăşeşti!”, își amintește ziaristul Sorin Grecu.


”Și eu am fost la acel meci, aveam în jur de 16 ani atunci. După, am urcat pe hotelul Sport, care era in constructie, de unde am văzut primele faze ale ciocnirilor cu miliția. Am văzut grupuri de oameni căzuți pe jos, iar milițienii aveau bastoanele curbate de cât au dat. Am coborât de pe hotel și am fugit apoi prin Canalul Morii. Nu am văzut fazele ulterioare, conflictul a durat destul de mult, le știu doar din poveștile altora.” , a scris și Victor Popa.

”Zburau sticlele și lețurile rupte din băncile pe care se stătea (nu erau scaune) cum nu se mai văzuse până atunci.Apoi pe aleile parcului,pe Pavlov,ce mai, război total!„, rememorează și muzicianul Alexandru Mânzat.

Regiziorul Horațiu Mihaiu își aduce aminte cum a fost și critică înfrățirea actualei galerii clujene cu cea a lui Dinamo: ”Cei care au fost la meci își aduc aminte, desigur, nu numai de golul anulat! Ianul, a fluierat CONSTANT contra lui ”U” pe tot parcursul meciului ! Atacurile erau oprite din fașă, cornere clare neacordate lui ”U”, până și auturile evidente pentru ”U” erau acordate Sportului. Sportul a jucat mizerabil. Cred că nu au avut alte ocazii în afara golului. În repriza a doua au jucat dur, simțind arbitrajul părtinitor. Orice intrare dură a lor era fluierată invers! Asta a făcut ca tot publicul să se inflameze! În fața hotelului lumea l-a așteptat pe Ianul! S-a încercat intrarea la vestiarele de sub tribuna a doua, iar atunci a început bătaia cu Miliția! Ianul a plecat, păzit, după 4 ore de la stadion, cu o mașină Dacia, până la Târnăveni, de unde a fost preluat de o altă mașină…..Evenimentele erau și urmarea meciului anterior (pierdut cu 1-3, la Bacău, de U), despre care toată lumea știa că a fost blat! Bacăul a dat apoi meciul lui …Dinamo….(Ha-ha-ha!). Super securistul Ianul, a devenit ulterior, cel mai mare trăgător de sfori din fotbalul românesc și, evident MARELE ȘEF al clubului Dinamo! Păi, cum altfel! Te apucă scârba! Și-atunci, să mai merg la stadion să aud „galeria lui U” scandând Di-na-mo?!? Scuze, dar mă apucă greața! Tinerii suporteri ai ”U” Cluj, care nu au prins vremurile alea, ar trebui să cunoască istoria clubului, înainte de a ridica în slăvi dinamovismul și jegul din care s-a născut un Ianul….”

„Am fost martor la acel meci și la ce a urmat după. Au fost mulți milițieni și suporteri răniți. Miliției răniți de sticle goale aruncate de suporteri, aflate pe podeț la Chios depozitate în navete. Suporteri răniți de bătaia primită de la Milițieni„, își amintește și Adrian Fort.

Petrus Dan: ” 2 bucati am luat, de la un plutonier major …”

Written by 

Peste 20 de ani de experiență în industria media din România, autor al istoriei presei clujene, "Colosul cu picioare de hârtie", dar și co-autor al volumului "Cluj contra Cluj - Istoria celui mai vechi derbi local din România", o sinteză a confruntărilor directe dintre "U" Cluj și CFR, realizată în colaborare cu jurnalistul Bogdan Stanciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *