Visul de Champions League s-a încheiat prematur în Gruia. CFR Cluj a părăsit competiția după un meci entuziasmant, eliminată la penalty-uri de Dinamo Zagreb și va continua în Europa League

Campioana României, CFR Cluj, a fost eliminată miercuri, 26 august, pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu” din Gruia, de Dinamo Zagreb, scor 2-3, după 2-2 la finalul celor 120 de minute de joc și 5-6 la loviturile de departajare. Cătălin Golofca și Kevin Boli au ratat loteria penalty-urilor din lotul feroviarilor și au pus punct aventurii de Champions League din Gruia, urmând ca echipa să continue în turul al III-lea al Europa League.

CRONICĂ

Prima ocazie de gol a meciului a aparținut oaspeților, Mislav Orsic care a șutat pe lângă stâlpul porții din dreapta la o pătrndere periculoasă în careu (10). În urma unui contraatac în viteză, Dinamo Zagreb a deschis scorul prin Amer Gojak, care a reluat din șapte metri după o respingere greșită în față a lui Bălgrădean (14). Croații au continuat să se mențină în ofensivă, iar Ivanusec le-a dat emoții clujenilor, acesta reluând din marginea careului, dar mingea a trecut alături (18).

Ciprian Deac a irosit o ocazie notabilă de a restabili egalitatea, dar reluarea sa a fost peste transversală din fața porții (20). Michael Pereira a ratat și el o situație rarisimă de 1-1 în minutul 26, în urma unui corner. CFR s-a aruncat în atac și a presat poarta croaților minute bune, iar tot Deac a fost cel mai periculos om la poarta oaspeților (28).

Foto: Gabor Istvan-Gabor

CFR a avut o lovitură liberă din marginea careului, la 17 metri de poartă, în urma unui fault comis asupra lui Boli, dar Deac a trimis direct în zid, mingea a sărit tot la el și a reluat pe poartă, dar portarul Livakovic a respins în corner (37).

În urma unui contraatac al croaților, Orsic a șutat în bara transversală din devierea unui jucător al campioanei României și mingea a ieșit în corner (40). La faza imediat următoare, mingea s-a dus din nou în bara porții lui Zagreb după o bâlbâială în defensivă.

Feroviarii clujeni au încheiat prima repriză în atac. Deac a reluat din marginea careului, dar balonul s-a dus la patru metri de poartă (45).

În debutul reprizei secunde, Petrescu a mutat ofensiv și l-a introdus pe Rondon în locul lui Chipciu, iar atacantul venezuelean a produs prima ocazie în minutul 47 la poarta croaților, acesta reluând puțin pe lângă poartă din 7 metri.

Trupa lui Petrescu a cerut penalty la o cădere în careu a lui Debeljuh, dar arbitrul portughez nu s-a lăsat înduplecat și nu a fluierat nimic (48).

PENALTY pentru CFR. Două minute mai târziu, lovitura de pedeapsă a venit pentru campioni în urma unui fault comis de Kevin Theophile-Catherine, care a văzut direct cartonașul roșu pentru această imprudență în defensivă. Deac și-a asumat responsabilitatea executării loviturii de pedeapsă, dar portarul Livakovic i-a ghicit colțul și a respins în față, mingea a sărit la Rondon, însă nici acesta nu a reușit să îl învingă pe croat și scorul a rămas 0-1. Vinicius a trecut și el pe lângă gol, dar reluarea sa cu capul a trecut pe lângă poartă (54).

Forcing-ul ofensiv al gazdelor a dat roade în minutul 64, mijlocașul Michael Pereira și-a încercat norocul cu un șut în forță de la 20 metri care l-a învins pe Livakovic și a restabilit egalitatea la 1-1, iar meciul a devenit mult mai disputat.

Foto: Gabor Istvan-Gabor

Dinamo Zagreb a fost la un pas de autogol în minutul 68, după ce un fundaș a trimis cu capul periculos spre propria poartă din viteză, dar Livakovic a reținut. Croații au avut și ei o situație notabilă la șutul lui Stojanovic, dar Bălgrădean a reținut (73).

Campioana României a presat poarta oaspeților, dar tot croații au fost cei care au lovit decisiv în urma unui contraatac în viteză. Zagreb a profitat de spațiile create, iar după o acțiune a lui Mislav Orsic, care a scos din joc trei jucători și a trimis spre poartă, Bălgrădean a respins în lateral, mingea a ajuns la Lirim Kastrati, care a înscris fără emoții și a dus-o pe Dinamo Zagreb din nou în avantaj (78).

Foto: Gabor Istva-Gabor

CFR a dat lovitura în prelungirile partidei prin Gabriel Debeljuh, în urma unui contraatac în viteză și a restabilit egalitatea la 2-2 din pasa excelentă a lui Rondon și a trimis meciul în cele două reprize de prelungiri.

Campioana României a început în forță prima repriză de prelungiri și s-a instalat în jumătatea adversă. Mihai Bordeianu a trimis un șut periculos de la 17 metri, dar balonul s-a dus la cinci metri de poartă (96). În urma unei lovituri libere executate de Deac în zid, mingea a ajuns în fața porții și a fost respinsă cu disperare de croați în corner (101). Prima ocazie periculoasă pentru Dinamo Zagreb în prima repriză de prelungiri, Stojanovic le-a dat emoții feroviarilor cu un șut trimis peste poartă dintr-o situație foarte bună (104). Prima repriză de 15 minute s-a încheiat.

CFR a început din nou în ofensivă și repriza a doua a prelungilor, iar prima ocazie a venit în minutul 108, finalizată de Bordeianu cu un șut puternic deviat în corner de defensiva croaților. Ocazie rarisimă pentru CFR. O lovitură de cap trimisă spre poartă de Rondon l-a întins pe portarul Livakovic, care a reținut (110).

Clujenii au reușit să se apere organizat în fața lui Zagreb și să îi țină pe croați departe de poarta lui Bălgrădean.

S-au încheiat și prelungirile, urmând ca echipa care va accede în turul al III-lea al preliminariilor Champions League se va decide la penalty-uri.

LOVITURI DE PEDEAPSĂ

Dinamo Zagreb înscrie prin Bruno Petkovic (2-3)

CFR egalează prin Paolo Vinicius (3-3)

Zagreb înscrie prin Marin Leovac (3-4)

CFR înscrie prin Damjan Djokovic (4-4)

Dinamo înscrie prin Arija Ademi (4-5)

CFR înscrie prin Mario Rondon (5-5)

Zagreb înscrie prin Petar Stojanovic (5-6)

CFR înscrie prin Mario Susic (6-6)

Zagreb a ratat prin Amer Gojak, Bălgrădean a apărat și a menținut scorul la 6-6

Cătălin Golofca a ratat și el (6-6)

Zagreb a înscris prin Emir Dilaver (6-7)

CFR a înscris prin Ciprian Deac (7-7)

Zagreb a înscris prin Josko Gvardiol (7-8)

Kevin Boli a șutat peste poartă și Dinamo Zagreb se califică în turul III preliminar al UEFA Champions League.

CFR Cluj va continua în turul III preliminar Europa League.

Echipele de start:

CFR Cluj: Bălgrădean – Camora, Boli, Vinicius, Burcă (Susic, min. 81) – Bordeianu (Itu, min. 113) – Pereira (Golofca, min. 67), Djokovic, Deac, Chipciu (Rondon, min. 46) – Debeljuh

Rezerve: Sandomierski, Susic, Golofca, Hoban, Cestor, Itu, Rondon

Antrenor: Dan Petrescu

Dinamo Zagreb: Livakovic – Stojanovic, Theophile-Catherine, Dilaver, Leovac – Gojak, Ivanusec, Ademi, Orsic (Moharrami, min. 107)- Majer (Kastrati, min. 53), Gavranovic

Rezerve: Cavlina, Moharrami, Kastrati, Petkovic, Tolic, Burton, Gvardiol

Antrenor: Zoran Mamic

Arbitru principal: Antonio Carvalho Nobre (Portugalia)

Asistenți: Bruno Miguel Alves Jesus, Nino Filipe Dos Satos Tomas Pereira (Portugalia)

Al patrulea oficial: Joaeo Carlos Bento (Portugalia)

Observator arbitri: William Young (Scotia)

Delegat UEFA: Patrick Wattebled (Franta)

Cartonașe galbene: Bălgrădean (79), Djokovic (86), Debeljuh (89), Bordeianu (min 92), Burcă (93), Rondon (114) / Ademi (44), Leovac (82), Livakovic (91), Petkovic (101), Kastrati (118)

Cartonașe roșii: Theophile-Catherine (51)

Fără spectatori

Vasile Manu

10 ani de experiență în presă. Am scris și scriu în continuare și pentru eClujeanul.ro din luna iulie 2012, foaiatransilvana.ro și clujulpolitic.ro. Am acoperit toate domeniile de activitate, politic, social, administrativ, iar din iunie 2019 sunt în slujba sportului din Cluj odată cu înființarea sportulclujean.ro.

Toate articolele →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *