ANALIZĂ. Cristi Gavra, de la tânăra speranță a Academiei Hagi la atacantul care nu mai înscrie

Începutul noului sezon este unul stângaci pentru formația alb-negrilor, continuând seria neagră în care echipa nu mai reușește să producă un fotbal care să-i poată aduce promovarea mult așteptată de fani. Pe lângă tehnicianul Adrian Falub care a impus un stil defensiv și o posesie fără repere, cel mai afectat compartiment este cel ofensiv, în care doar “eternul” Goga s-a zbătut cu adevărat.  Roskopf și Gavra au fost lipsiți de vlagă în acest început, dar în cazul lui Gavra există speranțe mai mari, mai ales că acesta este  de 2 sezoane în tricoul alb-negrilor.

Perioada dinaintea venirii la Universitatea Cluj

Cristi Gavra (27 ani) s-a format ca jucător în cadrul Academiei lui Gheorghe Hagi de la Ovidiu. La început acesta era văzut drept un mare talent al Academiei la fel ca mulți jucători din acea generație cu care Viitorul  a reușit promovarea în prima divizie precum Ionuț Vînă (FCSB), Boban Nikolov (MOL Fehervar) sau Bogdan Țîru (Jagiellona Bialystok).

Cristi Gavra marca al treilea gol într-un meci al Viitorului U19

În toate sezoanele petrecute în primele două eșaloane  la Viitorul Constanța Gavra a bifat 89 de meciuri, unde a reușit să marcheze de 6 ori și a oferit 6 pase decisive.

În sezonul 2015/2016 Gavra a fost împrumutat de Viitorul Constanța la Gaz Metan Mediaș pentru care a bifat 26 de meciuri având ca aport  8 goluri și un assist.

Perioada „U” Cluj. De la promisiune la regres

Sezonul 2018/2019 era unul în care toată suflarea U-istă își dorea cu tot dinadinsul să obțină promovarea în prima divizie din cauza anului Centenar. În perioada de ”mercato” de vară la clubul alb-negrilor au venit mai mulți jucători de la Viitorul Constanța printre care portarul Cosmin Dur-Bozoancă, fundaşii Tiberiu Căpuşă şi Kofi Twumasi, mijlocaşul Doru Dumitrescu şi atacantul Cristian Ene, dar și Cristi Gavra care semna un contract pe trei ani cu “șepcile roșii”.

La momentul venirii atacantul declara: Este un transfer de care aveam nevoie. Am ajuns la un club de tradiție, cu suporteri numeroși, într-un oraș frumos. Îmi doresc să îmi fac treaba cât mai bine, să înscriu constant, iar la final să ne bucurăm împreună de promovarea în Liga 1”

Primul sezon, goluri multe

Primul sezon pentru Cristi Gavra a fost și cel mai bun din întreaga carieră. În această perioadă vârful a marcat 24 de goluri în 40 de meciuri în toate competițiile(plus barajul cu Hermanstadt), iar cel mai bun randament ca atacant l-a dat în perioada în care pe banca alb-negrilor s-a aflat interimar Mircea Cojocaru, marcând 7 goluri în 9 meciuri. Atunci când pe banca celor de la „U” Cluj s-a aflat Bogdan Lobonț, vârful a reușit 12 goluri, iar în cele 14 meciuri în care tehnician a fost Adrian Falub, Gavra a marcat 5 goluri.

Regresul

Sezonul trecut a însemnat pentru vârful celor de la ”U” un regres puternic, în care în 21 de meciuri în toate competițiile a marcat de 4 goluri și a oferit 2 assist-uri, pe banca șepcilor roșii fiind mai întâi Cristi Dulca și apoi venind la timona echipei Adrian Falub. Ultimul gol marcat de Gavra a fost în compania celor de la Buzău într-o remiză 2-2. Trebuie menționat faptul că jucătorul a suferit o accidentare la coapsă care l-a scos din joc două partide ( cu Dunărea Călărași și Metaloglobus), iar în partida cu Mioveni acesta nu a fost inclus fiind puternic lovit în zona arcadei.

Sezonul actual Gavra continuă seria neagră începută în mandatul antrenorului demis recent Adrian Falub, nereușind să mai aibă rezultatele de la debutul în tricoul uneia din cele mai iubite formații din Ardeal, fiind lipsit de vivacitate pe faza de atac pentru un vârf aflat la o vârstă matură la care ar trebui să fie mult mai decisiv.

Cifre Cristi Gavra

  • Universitatea Cluj: 63 de meciuri/28 de goluri/2 pase de gol
  • Viitorul Constanța: 89 de meciuri/6 goluri/ 6 pase de gol
  • Gaz Metan Mediaș:26 de meciuri/8 goluri/1 pasă de gol
  • Cotă maximă pe transfermarkt.com- 500.000  euro/21 de ani/ Viitorul Constanța
  • Cotă actuală:175.000 euro

Text Cătălin Stroia

Editor Tiberiu Fărcaș

Foto: U:Cluj

Written by 

One thought on “ANALIZĂ. Cristi Gavra, de la tânăra speranță a Academiei Hagi la atacantul care nu mai înscrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *