„Studenții” față în față cu complexul Ripensia

Universitatea Cluj va înfrunta astăzi de la ora 16:00 formația celor de la Ripensia Timișoara, un complex pe care studenții nu au mai reușit să-l învingă de aproape 83 de ani.

De-a lungul întâlnirilor dintre Universitatea Cluj și Ripensia Timișoara, „studenții” au reușit să-i învingă pe bănățeni doar de două ori. Prima victorie a venit în sezonul 1934/1935, 1-0, iar pentru clujeni marca Ploeșteanu. O altă victorie a celor de la „U” a fost în sezonul 1936/1937,2-1, golurile „șepcilor roșii” fiind marcate de Szanislo I și Ploeșteanu.

Finala Campionatului Național

În volumul „Șepcile Roșii” scris de unul dintre specialiști ai soccer-ului românesc, Ioan Chirilă dedică mai multe pagini confruntărilor cu Ripensia. În acest volum un loc aparte are finala campionatului din sezonul 1932/1933 când Universitatea pierdea în mod nefericit cu complexul Ripensia, în prima manșă 5-3 la Timișoara și scor alb 0-0 la Cluj-Napoca. De asemenea, sezonul 1932/1933 a fost primul campionat național disputat în două serii, iar până atunci existau doar campionate locale și regionale.

Din volumul Șepcile Roșii
Din Volumul Șepcile Roșii

Din Volumul Șepcile Roșii

Din Volumul Șepcile Roșii

Înfrângere dureroasă în finala Cupei din 1934

Ripensia era încă din perioada interbelică un complex pentru studenți, astfel că în prima ediție a Cupei României Universitatea Cluj a pierdut dramatic 5-0, pe stadionul Republicii din București, unde la vremea aceea au asistat aproximativ 10.000 de persoane, printre care și Regele Mihai. Inițial finala Cupei s-a disputat la Timișoara, unde clujenii au pierdut la limită 3-2. Tot în acea partidă clujenii au anunțat că vor trata partida sub forma unui amical din cauza faptului că meciul nu s-a disputat pe teren neutru folosind deliberat doi jucători fără drept de joc, Orza și Baicu.

FOTO: Prosport

Echipele de start din meciul de la București:

Ripensia Timișoara – Universitatea Cluj 5-0
Au marcat: Dobay (18), Dobay (20), Bindea (41), Al. Schwartz (48), Bindea (85)
Ripensia: Zombory – Bürger, Hoksary – Deheleanu, Kotormany, Hrehuss – Bindea, Al. Schwartz, Ciolac, Corneluț Lazăr, Dobay.
Universitatea: Sepci – Vidrăşan, Iancovici – M. Ştefănescu, Gain, Borgia – Orza, Ploeşteanu, Ionaş, Surlaşiu, A. Baciu.
Arbitru: D. Xifando (București).

Înfrângerea care ne-a aruncat la baraj

Penultima întâlnire cu Ripensia Timișoara, i-au aruncat nefericit pe „studenți” la meciul de baraj cu Hermanstadt, cu toate că singurul rezultat negativ obținut după a fost egalul cu Academica Clinceni. Înfrângerea la limită, din meciul cu bănățenii de acum 2 sezoane a venit după un gol din lob absolut dramatic marcat de Drăghici în minutul 90+8, după ce alb-negrii au ratat o triplă ocazie. Acea partidă a fost marcată și de accidentarea lui Gueye Mansour care a fost scos pe teren cu ambulanța. Marcatorii alb-negrilor au fost la acea vreme Hațieganu și Gavra, iar pentru oaspeți înscriau Dumiter (2) și Drăghici.

Echipele din acea partidă:

”U” Cluj: Dur-Bozoancă – Al. Coman, Andr. Cordoş, Sepsi, Taub (46 N. Pîrvulescu) – Gab. Giurgiu – Greu (54 Florescu), Goga, Haţiegan – Gavra, N. Janos (46 Berci)
Antrenor: Bogdan Lobonţ

Ripensia: H. Moldovan – Ad. Popa, Apro, Hecsko, C. Toma – Stoi, Burdeţ – Al. Popovici ( 90+7 Tînc), Zaluschi (86 Oct. Drăghici), Dumiter – Mansour ( 82 Anghelina)
Antrenor: Alexandru Pelici.

Ultima confruntare dintre Universitatea Cluj și Ripensia Timișoara a fost anul trecut, atunci când clujenii au remizat 1-1. În ultima întâlnire timișorenii au fost cei care au marcat primii prin Albert Voinea, iar studenții aveau să se arunce în atac izbutind golul egalizator după o lovitură de cap necruțătoare a lui Victor Dican.

FOTO Principal: Arhive Tiberiu Fărcaș

Editor: Tiberiu Fărcaș

Stroia Cătălin

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *