RETROSPECTIVĂ – Cele mai importante momente din 2020 pentru U-Banca Transilvania

Sezonul competițional din baschetul autohton a demarat sub diverse forme în anul 2020, pornind într-o notă promițătoare și cu multă încredere, terminându-se apoi abrupt în Europa, iar după reluarea sportului de sub panou a continuat cu vârful de formă al clubului clujean.

Pe finalul unui an plin de obstacole și provocări, ne-am propus să ne reamintim de principalele momente semnate de U-BT în 2020. Ordinea evenimentelor este sub formă cronologică, iar în ceea ce privește importanța lor rămâne la dorința fiecărui cititor să aleagă topul după bunul plac.

Cea mai dulce înfrângere! Eliminarea Sibiului din Cupa României

Foto: Facebook BC CSU Sibiu

Derby-ul Transilvaniei a putut fi savurat din plin în stagiunea precedentă, având loc trei partide între CSU Sibiu și U-BT Cluj-Napoca într-un interval de două săptămâni. „Studenții” au luat fața sibienilor în campionat, chiar pe teren advers, iar mai apoi jocul de la Cluj din Cupa României s-a terminat într-o manieră clară, 83-64.

Returul, pornit de la +19 în favoarea Universității, a adus asigurarea calificării în Final4 înaintea ultimului sfert. Sibiul a prins totuși un run de 16-0 în debutul parțialului decisiv, trecând în avantaj, dar în cele din urmă s-a impus la limită, 78-77.

Patrick Richard for the win!

Foto: arhivă sportulclujean.ro

Probabil jocul cu doza maximă de stres din cupele europene, din faza grupelor, a fost împotriva lui Tsmoki Minsk. U-BT avea nevoie de un succes pentru a-și asigura calificarea din FIBA Europe Cup cu o etapă înainte de finalul fazei grupelor.

Debutul, marcat de reamintirea celui care a fost Kobe Bryant, i-a dus pe bieloruși în avantaj, prestație pe care au menținut-o la încheierea primelor două sferturi (35-41). Clujenii s-au trezit în ultimele 10 minute, când au putut prelua conducerea, dar dramatismul a rămas până în secundele de final.

Patrick Richard a adus coșul victoriei pe un contraatac, 76-74, cu două secunde înainte de final, iar Tsmoki a ratat ocazia să egaleze la ultima fază. „Petrică” a strâns 18 puncte, 5 recuperări, 4 pase decisive și 3 intercepții, în ciuda unei prestații de uitat la trei puncte (0/5).

Șapca pusă pe Cupă în Horia Demian

Foto: arhivă sportulclujean.ro

Printre evenimentele așteptate de fani în Cluj-Napoca în 2020, înaintea apariției pandemiei, l-a reprezentat Final 4-ul Cupei României la baschet masculin. Jocurile organizate în Sala Sporturilor „Horia Demian” au readus atmosfera electrizantă cu care Universitatea ieșea mereu în evidență în duelurile cu o importanță aparte.

Finala turneului avea să aducă față în față principalele forțe ale baschetului autohton din ultimii ani, U-BT și CSM Oradea, avantajul clar fiind de partea alb-negrilor prin sala umplută la refuz. Clujul a profitat de susținerea fanilor, desprinzându-se inițial la 23-9, fiind la conducere după două sferturi, 34-29.

Oradea a încercat, dar nu a reușit să vină periculos de aproape, în pofida unui final tensionat. U-Banca Transilvania s-a impus cu 68-61, recucerind trofeul pierdut cu un an înainte. Donatas Tarolis a fost declarat MVP-ul finalei, cu 10 puncte, 7 recuperări și 6 capace, fiind o piesă importantă pe ambele faze.

Egalitate în fruntea LNBM după un meci nerecomandat cardiacilor

Foto: arhivă sportulclujean.ro

La aproape o lună distanță de la finala Cupei, cele mai în formă echipe din țară s-au întâlnit iar la Cluj-Napoca, de data aceasta în campionat. Scopul: primul loc în LNBM, cu un plus de partea bihorenilor, care își permiteau chiar și un eșec fără să fie depășiti de „studenți”.

Clujul a avut un ușor avantaj la pauză, 53-45, dar Oradea a revenit rapid, menținând partida echilibrată. U-BT s-a desprins apoi la 10 puncte înaintea actului decisiv, cu Richard fierbinte din spatele semicercului.

„Leii roșii” au prins un run de 10-0, preluând conducerea cu 82-83, cu două minute rămase din meci. LJ Peak avea să fie decisiv la final, conducându-i pe universitari spre un succes in extremis, 89-88. U-BT o ajungea atunci pe Oradea în vârful clasamentului, ambele având 3 victorii și o înfrângere în faza Top 6 a campionatului.

Ultimul succes european înaintea înghețării competițiilor de baschet

Foto: arhivă sportulclujean.ro

Dubla care a încheiat baschetul la nivel mondial după apariția Covid-19, dar și parcursul entuziasmant al Clujului în FIBA Europe Cup, l-a reprezentat duelul dintre U-BT și nemții de la medi Bayreuth.

Alb-negrii au alternat momentele bune ale jocului cu cele în care le-au permis adversarilor să revină la un punct sau două, dar au mers în avantaj la cabine, 48-39. Înaintea sfertului decisiv clujenii păreau să aibă totul sub control, dar Bayreuth a izbutit chiar preluarea conducerii, iar finalul se anunța incendiar.

Cele două combatante și-au împărțit momentele în care aveau avantaj pe tabelă, iar în cele din urmă LJ Peak a câștigat meciul cu un slam dunk ce a ridicat sala în picioare. Cu 83-82 la final, Universitatea avea un singur punct de care trebuia să țină maximă concentrare pentru retur, ceea ce s-a dovedit imposibil de realizat, iar medi Bayreuth a prins semifinalele Europe Cup (100-87).

Mențiuni speciale

  • Păstrarea unor jucători exponențiali în lot pentru sezonul 2020/2021, cum ar fi Donatas Tarolis, Patrick Richard sau Karlo Zganec, pe lângă integrarea juniorilor în rotația echipei
  • Nouă victorii consecutive pe plan intern de la debutul noii stagiuni (6 în campionat, 3 în Cupă)
  • Minutele importante acordate tinerilor de la Academia U-BT, plus prestațiile solide ale lui David Vida și Ștefan Grasu împotriva Stelei. Vida (25 de puncte, 5/6 la aruncările de trei puncte, 7 recuperări, o pasă decisivă și o intercepție) respectiv Grasu (14 puncte – dintre care 12 în primul sfert, 7 recuperări, o pasă decisivă, o intercepție) au contrbuit la succesul cu 106-72. De asemenea au debutat la echipa mare și David Lăpuște, Alexandru Turdean respectiv Darius Coste

Foto copertă: u-bt.basketball

Bucsi Krisztian

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *