Cercuri de putere la „U” Cluj și de ce e dezavantajată echipa de arbitraj

OPINIE. De ce nu s-a dat în Cupă 11 metri la faultul asupra lui Acksa, fapt ce a dus la altercații și la gestul nefericit al lui Luchin (roșu direct)? De ce a inventat arbitrul un penalty în meciul cu Recea, meci cu adevărat important pentru ”studenți” sau poate chiar decisiv pentru accederea în play off? De ce nu se dă odată, acum, în timpul sezonului regulat o decizie finală în cazul ”U” vs Farul? Care mai e relația dintre Enache și Stanciu? Dar cu președintele lui „U” Cluj, Radu Constantea? Pleacă sau rămâne acesta președinte la „U” după 31 martie? Vine să preia clubul grupul foștilor jucători, gruparea Abrudan-Florescu-Giurgiu-Cordoș? Cu ce finanțare? De unde? Ce proiect propun? Vin sau e așa o poveste? Sunt ajutați „din spate” de oameni experimentați sau nu? Ce se va întâmpla în meciul cu Craiova? Pleacă Enache de la „U”? Dar Stanciu? Își prelungește Enache contractul scadent la final de sezon? Dar Stanciu, care mai are un an jumate cu „U”?

Tot atâtea întrebări pe buzele fanilor impătimiți ai lui „U”, care suferă pentru suflarea alb-negru….

Și încă una, din registrul teoriei conspirației, dar cu atât mai mult ușor de vehiculat, se face asta deja de suporteri veterani, pe facebook: federația devaforizează pe „U” prin arbitraje pentru că Burleanu nu dorește două echipe din același oraș în Liga 1…

La prostia de mai sus răspund eu primul: un derby local e rețetă de televiziune pentru ambele cluburi, mai ales dacă s-ar juca cu fani, e rețetă de rating pentru televiziuni care plătesc drepturi la cluburi. Bani adică. Nimeni nu are interesul să nu existe un „U” – CFR în Liga 1, ci mai degrabă un Voluntari – Clinceni…. Se compară? Nu, evident, dar este mai ușor să vânturi aberații pe Facebook.

Acum să ne întoarcem la Universitatea Cluj. E criză. Mare. Calificarea în play off este dinamitată de rezultatul mișelesc de la Recea. Dar nu e numai vina arbitrului.

„U” a jucat slab cu Slatina și doar o minune a adus victoria. Minunile fac parte din fotbal, dar nu sunt suficiente.

„U” a jucat fricos și cu Viitorul în Cupă, dar la 1-1 meciul se juca, iar decizia arbitrului și gestul imatur al lui Luchin au rupt echilibrul și „șapca roșie” a fost mototolită.

Apoi a venit dezastrul de la Recea. Dezastru de teren, dezastru de arbitru. Dar mai ales dezastru de joc al lui „U”. Nici un șut pe spațiul porții. Nici o fază vero. Un Ogbu inexistent, nici cu lupa nu-l găseai pe teren. Pentru jocul ăsta nu e de vină râul, ramul de care s-a agățat agresiva Recea. Enache are o problemă și o știe foarte bine. Echipa nu joacă, nu livrează.

Vineri vine Craiova. Trupa condusă de antrenorul nemțean trebuie pusă la cărbuni încinși. Altfel mă tem că oltenii vor defila pe Cluj Arena și o să ne mușcăm pumnii la final cu o altă promovare compromisă. Să nu prinzi play off-ul la condițiile de la Cluj este o catastrofă, orice ar spune Stanciu, Constantea și Enache. Play off, nu promovare. Accederea în play off, că promovarea e acum Fata Morgana. Chiar dacă Recea e redutabilă pe teren propriu, o echipă cu blazon, care vrea să fie acolo, în aerul rarefiat al Ligii 1, trebuia să o calce în picioare pentru că Stanciu și Enache știau perfect unde se duc și ce îi așteaptă în Maramureș.

Fantoma lui Dâncu la „U”

Se tot vehiculează pe forumuri online parolate și facebook, pe fond de maximă dezamăgire acumulată cu anii de fanii lui „U” Cluj numele sociologului Vasile Dâncu, senator de Cluj și președinte al Consiliului Național al PSD, această eminență cenușie mai discretă ca fantoma lui Hamlet. Că ar pune piedici lui „U”. Prietenia lui cu președintele clubului, Radu Constantea, este de notorietate și niciodată ascunsă. Au servit de multe ori cafea pe terasa unui restaurant de la Polivalentă, unde suporterii puteau să-i interpeleze liniștit că în rest nu-i vezi pe nici unul cu lunile prin public. Dar un lucru pot spune și știu bine acest lucru: Vasile Dâncu ține cu Universitatea. Sau ținea. El a scris texte de susținere în ziarele lui, a imaginat proiecte pentru „U”, a mai făcut una alta. Dar realizările pentru „șapca roșie” sunt puține raportate la anvergura sociologului, la forța lui de persuasiune, vă place acest cuvânt domnule profesor?

Dacă da faceți ceva pentru Universitatea. Spuneți-i lui Burleanu, căruia îi sunteți întâi prieten, dacă în lumea înaltă unde evoluați mai există noțiunea de prietenie sinceră, Kyros Vassaras, șeful arbitrilor, să nu-și mai bată joc de simbolul unor inimi românești și să nu mai trimită arbitri amatori la meciurile decisive ale lui „U”. Și să nu mai admită tăpșane și imașe ca la Recea, o rușine națională, unde jucătorii se feresc să se accidenteze înainte să joace… Cum e posibil să se joace pe așa un imaș?

Nu e suficient să scrieți texte de preamărire al lui „U”, dar apoi să coabitați și cu CFR. De ce nu vă decideți cu cine țineți odată pentru totdeauna? Și dacă vorbim despre bani și afaceri, de ce nu a fost transformată „U” Cluj de către dvs și toți oameni importanți de business și din politica locală într-un brand de 101 ani? Unde sunt strategiile dvs de branding și rebranding, de comunicare pentru „U”? Unde începe și unde se termină influența dvs reală în fotbalul românesc?

Ați spus într-un interviu rabinic că sunteti bistrițean, deci sunteti obligat să țineți cu Gloria, că ati fost adoptat ca universitar de Cluj-Napoca, deci inima dvs bate pentru Universitatea, dar ați fost nevoit pentru a face politică mare să luați calea Bucureștilor, unde ați făcut o pasiune pentru… Dinamo. Apoi acelasi ziar de tradiție al sportului românesc, bătrâna Gazetă a publicat poza dvs de la banchetul lui CFR, cu fular feroviar la gât totuși, nu e prea mult și nu sunt prea multe cluburi în viața dvs complexă? O ultimă întrebare, de ce nu aduceți la Unviersitatea un om adevărat de business sau un consorțiu, pentru că aveți contactele, cunoașteți fenomenul, să ieșim odată de pe tăpșanele B-ului unde ne zbatem de trei sezoane, venind din negura diviziei a 4-a….

Până atunci poate ne vedem în tribună la meciul cu Craiova și poate îl chemați la meci, la greu pentru club, și pe profesorul-primar Boc, că UBB-ul l-a absolvit și el, e prof de drept acolo, dar și membru fondator la „U”… Poate că știind că e primarul la meci vor juca ceva si fotbaliștii plătiti de primărie….

Nu abandonați, domnilor, Universitatea….și faceți odată ordine și curățenie la club domnule Boc!

Foto cu terenul de la Recea ( Răzvan Dan/cluj24.ro)

Written by 

Peste 20 de ani de experiență în industria media din România, autor al istoriei presei clujene, "Colosul cu picioare de hârtie", dar și co-autor al volumului "Cluj contra Cluj - Istoria celui mai vechi derbi local din România", o sinteză a confruntărilor directe dintre "U" Cluj și CFR, realizată în colaborare cu jurnalistul Bogdan Stanciu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *