Al treilea sezon eșuat la ”U” Cluj. Cine plătește?

Aici am ajun, asta e acum ”U” Cluj. Un club centenar dar la al treilea sezon în Liga 2, complet ratat. Nu e singurul, slabă consolare. E și Petrolul, eșuată și ea, cu antrenor demisionat, care și-a asumat ratarea obiectivului și s-a dus. Și Farul, cu care ”U” are conturi de reglat. Si Rapid e la al treilea an în „B” dar a jucat fotbal și a bătut revelația Ligii 2, iar visul revenirii în primul eșalon continuă. M-aș bucura ca ”Rapidulețul” să revină în Liga 1, unde îi e locul.

Dar noi avem treabă multă aici sub Feleac, unde Universitatea, în umbra CFR-ului care aleargă după al 4-lea titlu consecutiv, a pierdut ritmul și va juca la „salvezza” cum spun italienii. Adică să nu…pice în C. E trist, e al treilea sezon eșuat la ”U” Cluj.

Și pentru că noi facem pe site analiza om cu om a jucătorilor lui ”U” după fiecare meci, hai să o facem și acum, înlocuind unde e de înlocuit oamenii cu conjunctura și faptele. Abia apoi vin și oamenii, fotbaliștii și conducătorii lor.

Conjunctura și faptele

„U” a început sezonul cu speranțe. După dezamăgirea barajului din iunie 2019, cu Sabău plecat, singurul care și-a asumat ratarea promovăii, că președintele ”Răducu” Constantea era bine mersi pe la Untold, a venit momentul Moraru-Irimieș, care a avut consecințe negative. De plătit cel mai mult a plătit antrenorul Cristian Dulca, care a plecat după șase eșecuri, apoi dus a fost în Statele Unite și profesorul universitar Irimieș, fostul ”vice„ de la ”U”. A fost adus Stanciu ca ”omul cu experiență în fotbal”, după aventura ”ceferistă”. Stanciu nu e legat de Ardeal, chiar dacă la Mureș a făcut treacă împreună cu Adi Falub. Nu e legat decât de interese și bani, maximum de „proiect”. Nu cereți „să pună suflet la ”U”” că nu veți primi decât cel mult pragmatism dacă nu mult cinism. Singurul cu sufletul și asumarea rezultatelor a fost antrenorul Adrian Falub. Cu un fotbal a la italiana, închis, tacticizat, Falub a ucis spectacolul însă nu a livrat rezultatele așteptate de suporteri. Ăștia se supără repede și înjură apoi rapid pe facebook. Și pe tine antrenor și pe tine echipă. Din ”echipa păcii” ”U” nu a mai fost scoasă, e drept că nu mai bătea pe nimeni. Numai cu tribuna să nu te pui… Și a venit pandemia, și Stanciu și Falub au încheiat pe locul 13, s-a întrerupt campionatul, apoi s-a închis și așa ”U” a scăpat de… ‘C’. Promovarea în A? Nici în vis nu mai spera nimeni… Pandemia a rămas aici, și fotbalul s-a reluat. Tot cu Stanciu și tot cu Falub. Acesta nu a mai livrat, și-a asumat eșecul și a plecat, apoi a fost instalat la centrul de copii și juniori. O decizie bună a clubului. Falub e suflet alb-negru și cred că e singurul care nu poate fi contestat că nu ar ține cu Universitatea, dar rezultatele nu au fost de partea lui. Nu e asta totul în fotbal? Rămâne manta de vreme rea, așa că sunt de părere că îl vom mai vedea pe banca lui ”U”.

Costel Enache

Nemțeanul Costel Enache a fost soluția scoasă din joben de Stanciu și Constantea. A ratat prmomovarea cu Petrolul, a ratat și cu ”U”. Sub Feleac a mai coborât o treaptă, că nici play-off-ul nu l-a prins. Și cu toate astea, nu el e vinovatul sau nu principalul, deși în fotbal zbori instant după 4 înfrângeri consecutive. Enache a început bine, a schimbat jocul într-unul plăcut ochiului, ”U” a început să și câștige și speranțele s-au reaprins repede sub Feleac. Apoi, tocmai când jucau bine, fotbaliștii, Enache și clubul au fost trăzniți de Covid-19. A fost începutul sfârșitului. La reluarea post-covid au venit 4 eșecuri consecutive, al 4-lea e cu cântec, cu Farul. Acolo ”U” ‘a luat-o bine’, cum se zice după blocuri. Din așa ceva nu prea mai poți să-ți revii și „U” nu și-a mai revenit. Influența lui ”U” la București e zero, s-a văzut la comisii, degeaba Stanciu perorează non-stop la Digi si Look. Și portarul de la FRF are mai multă intrare. Apoi a venit ciomagul cu Turris. Cu punctele alea 3, câștigate de „U” pe teren și anulate că așa e regulamentul, clubul era în play-off sau cu șanse imense.

Iar ultima lovitură, „fatală” i-a dat-o lui ”U” arbitrul de la Recea, dar și jocul mizerabil al echipei unde Enache are ce să își reproșeze. Cu victorie in extremis în prelungiri cu Slatina, dar cu joc slabuț, speranța să mergi în play-off a fost firavă. Iar clubul ăsta blestemat nu e ajutat niciodată de conjuncturi, că fanii s-au bucurat că nu s-a dat 11 metri la Filip în meciul cu Craiova de parcă ”U” a câștigat lo scudetto. De meciul cu Petrolul nu are sens să mai povestim…. asta să o spună fanii cum s-au simțit…. Oricum, Enache are o mare bilă albă. Într-un club unde toți, de la departamentul PR până la președinte, tac, el a ieșit în fața publicului și a explicat. Iar pentru asta și nu pentru cum joacă ”U” acum, Enache e apreciat de fani, care îl doresc în continuare la echipă. El și Stanciu au mai vorbit, deși managerul mai rar…. Enache are contract până în 30 iunie.

Daniel Stanciu

El vrea multe, dar poate puține. Cam atât. Proiectul lui a eșuat cu tot cu bugetul care a fost în top 5 (nu a spus public niciodată cât e, dar e peste 1.5 milioane euro în mod cert, bate spre 2, că a mai scăzut în pandemie) în acest sezon blestemat

Radu Constantea

E președintele invizibil. Are susținerea lui Boc, atât umană, personală, cât și politică. Și ”omul invizibil”, știți filmul, e mai prezent în spațiul public ca și ”Răducu”. Mă și mir că mai vine la ședințele de Consiliul Local, acolo partidul e mai puternic ca el și îl obligă să meargă. Nici când ”U” a fost furată la Recea sau în cazul Farul nu i s-a auzit vocea. Deloc. De fapt el tace de când s-a anturat la ”U”, fiind asemeni umbrei lui Hamlet…. Nu mai am puterea nici să îi cer să plece mâine, când îi expiră oficial mandatul de ”prezident”, pentru că dacă primarul Boc e mulțumit de el, să îl mai țină încă zece ani la ”U”… că e bine și partidul mulțumit.

Primarul Emil Boc

Mi se pare că el e vinovatul numărul 1 pentru situația de la ”U” Cluj. El e cel de care ascultă toți și nu mișcă nimeni în front, în PNL Cluj, în Primărie, la ”U”. Universitățile, ceilalți membrii fondatori, care dau 500 euro pe lună la ”U” de căciulă, ascultă tot de Boc în Comitetul Director. După cinci mandate de primar câștigate prin vot democratic și aproape 4 ani ca premier, edilul Clujului a devenit ca „MAO”, intangibil.

Dacă am cere să schimbe ceva la ”U”, ca membru fondator, dacă am cere să instaleze acolo un management pe criterii de performanță, „ca în Deal” cum spun ”U„-iștii celor cu stadion în Gruia, ne-am jigni noi inteligența. Boc e fan Constantea până la moarte, cred că și în divizia „E” l-ar vrea tot pe „Răducu” președinte la ”U”….

Cât va mai merge rețeta asta cu „U” Cluj din bani publici, club care e de fapt constituit sub formă de ONG (organizație non-guvernamentală)? Când a avut un sponsor privat majoritar nu a fost nici atunci bine, Walter a fost criticat, acum constituită ca ONG nu e bine iar…. Cum, când va fi bine la ”U”? Oare cât interes a mai rămas față de ”U” de la sponsorii privați?

Atât s-a putut la ”U” acum. Sper să nu cadă Universitatea în C, mai sunt doar… șase meciuri și ne edificăm.

Written by 

Peste 20 de ani de experiență în industria media din România, autor al istoriei presei clujene, "Colosul cu picioare de hârtie", dar și co-autor al volumului "Cluj contra Cluj - Istoria celui mai vechi derbi local din România", o sinteză a confruntărilor directe dintre "U" Cluj și CFR, realizată în colaborare cu jurnalistul Bogdan Stanciu.

4 thoughts on “Al treilea sezon eșuat la ”U” Cluj. Cine plătește?

  1. Mai avem nevoie doar de 4 puncte pentru a ne asigura minim locul de baraj, asta in caz ca ultimele 2 clasate acum vor castiga tot, ceea ce e greu de crezut.
    Deci sa nu exageram vorbind de retrogradare…
    E destul esecul ratarii play off ului, sa nu o dam in cealalta extrema.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *