ANALIZA lotului campioanei CFR Cluj după sezonul 2020-2021 care a adus al 7-lea titlu în Gruia

CFR Cluj a avut parte în sezonul 2020-2021 de cel mai bun, cel mai solid și valoros lot din întreg campionatul. Campionii României au disputat pe parcursul întregului sezon un număr de 55 de partide în toate competițiile. Cei doi antrenori care au condus echipa în această stagiune au folosit 38 de jucători în total.

Nu este o surpriză că jucătorul care a petrecut cel mai mult timp pe teren este căpitanul Mario Camora, cu puțin peste 4000 de minute jucate, el fiind singurul care trece de această bornă. Candidat la titlul de jucătorul sezonului pentru CFR, Camora și-a câștigat în această perioadă și un loc la Echipa Națională.

Chiar dacă Mario a fost pe teren cel mai mult, omul cu cele mai multe apariții este Adrian Păun, care a jucat într-un număr impresionant de 48 de meciuri. În acest sezon am asistat la o responsabilizare a lui Păun, fiind retras în poziția de mijlocaș ofensiv din cea de atacant lateral. Atribuțiile sale au fost cele de creație în ultima treime și de la el se aștepta mereu ultima pasă, dar de ce nu și execuții surprinzătoare, cum a avut în meciul cu Clinceni. Acesta a înregistrat 5 goluri și 6 assisturi.

Printre jucătorii care au dus greul în acest sezon se numără 4 oameni care au înregistrat peste 3000 de minute pe teren. Aceștia sunt: Andrei Burcă, Ciprian Deac, Cristian Bălgrădean și Adrian Păun. Toți cu prestații excelente, aceștia arată că CFR se bazează tot mai mult pe jucători români. Burcă a fost spiritul defensivei și omul care dădea tonul atacurilor din propria jumătate. Un fundaș de mare valoare, acesta așteaptă acum o ofertă din străinătate pentru a se dezvolta într-un campionat mai puternic.

Probabil cea mai mare concurență pe un post s-a dat între Cristi Manea și Mateo Susic, care și-au disputat poziția de fundaș dreapta întreg sezonul. Cei doi și-au împărțit minutele aproape egal, bosniacul fiind folosit cu 100 de minute mai mult decât internaționalul român. Valoarea apropiată a celor doi a făcut un bine echipei, aceștia având prestații foarte bune în special pe plan defensiv.

Surprinzător, dacă alcătuim un prim „11” a celor mai folosiți jucători, ca mijlocaș închizător omul cu cele mai multe minute a rămas Damjan Djokovic, care s-a transferat în ianuarie la Rizespor. Acesta a adunat mai multe minute în 25 de meciuri decât Bordeianu sau Hoban.

Acest prim „11” are următoarea formulă: Bălgrădean – Camora, Burcă, Vinicius, Susic – Păun, Djokovic, Deac – Costache, Debeljuh, Rondon. Dacă vom compara vârsta medie a acestei echipe cu cea a celor două contracandidate la titlu, FCSB și CSU Craiova, observăm că maturitatea și experiența au fost elementele cheie ale succesului ardelenilor. CFR are o vârstă medie de 30,36 de ani al acestei formule în timp ce FCSB este la 24,54 iar Craiova la 26,18. Așadar, diferența este enormă, iar zicala “cine nu are bătrâni să-și cumpere” este cât se poate de adevărată în acest caz.

Transferurile făcute de feroviari au fost în mare parte reușite. De la Bălgrădean care, cu mici scăpări, a fost un portar sigur. Debeljuh și-a făcut treaba de pivot excelent, a câștigat zeci de dueluri și a marcat 11 goluri. Venit în iarnă, Sigurjonsson a avut un impact instant care a contribuit din plin la cucerirea titlului. Probabil cel mai important transfer este cel al lui Manea, care a fost cumpărat definitiv de la Apollon pentru 400 mii de euro și un contract pe 4 sezoane. CFR și-a asigurat postul de fundaș dreapta chiar dacă Susic va pleca din vară.

La polul opus, au fost și unele mutări neinspirate. Una dintre marile dezamăgiri a fost Vojtus, golgheter la Clinceni, nu a reușit să marcheze în tricoul vișiniu în 11 partide și a fost cedat în iarnă în Ungaria. Un alt transfer care nu s-a ridicat la așteptări a fost Nicolae Carnat, care a ajuns la CFR în contextul împrumutului lui Petrila în Covasna. Privind acest aspect, mutarea a fost neinspirată fiindcă Petrila a impresionat la Sepsi, iar Carnat a adunat doar 15 partide fără realizări majore.

Regula U21 a avantajat câțiva jucători care au progresat față de sezonul trecut. Costache nu mai este văzut ca o opțiune pentru această regulă, ci un titular de drept. Chiar dacă a avut meciuri mai slabe, în ansamblu a evoluat bine și a avut un sezon reușit. Cătălin Itu a devenit și el un titular, a marcat de trei ori și a ajuns la naționala de tineret. Denis Ciobotariu și-a depășit performanța din sezonul trecut, a jucat mult mai mult și a reușit să marcheze un gol.

Cea mai mare promisiune pentru sezonul următor este cu siguranța Adrian Gîdea, omul sacrificat de Edi Iordănescu în 20 de partide a avut o prestație foarte bună în ultimul meci de campionat cu FCSB în care a marcat și primul gol al său.

La capitolul celor mai mari dezamăgiri trebuie inclus Alexandru Chipciu, care nu s-a ridicat deloc la așteptări cu doar două goluri în întreaga stagiune, acesta nu a excelat nici măcar pe faza de construcție. Criticat pentru jocul slab, mojlocașul s-ar putea despărți de clujeni în această vară.

CFR a avut mulți jucători împrumutați, iar câțiva au făcut figuri frumoase la echipele unde au activat. Cel mai remarcat a fost Claudiu Petrila, care și-a ajutat echipa de origine indirect prin golurile sale marcate în play-off împotriva FCSB-ului. Alexandru Pașcanu este celălalt remarcat, fundașul fiind o piesă de bază la Ponferradina în liga a doua din Spania, unde a adunat 33 de partide. Pașcanu a avut o evoluție foarte bună și la europeanul de tineret unde a marcat golul victoriei cu Ungaria. Cei doi vor fi rechemați din vară și vor fi integrați în sistemul echipei, fiind soluții viabile pentru regula U21.

Vor exista, însă, și plecări, iar cea mai importantă dintre ele este cea a lui Paulo Vinicius. După 4 sezoane în Gruia, masivul fundaș brazilian își ia la revedere de la echipa la care a devenit un model de seriozitate și dăruire. Un apărător sigur, calm dar cel mai important: marcator. Vinicius pleacă de la CFR după 138 de meciuri și 16 goluri marcate, un adevărat „prădător” în careu. A marcat goluri importante, de trei puncte și nu numai, iar acum la 36 de ani „Vini” își va continua cariera în altă parte.

Nu în ultimul rând, trebuie menționat și jucătorul cu cele mai multe realizări. Ciprian Deac este pentru al doilea sezon consecutiv golgheterul echipei, de data aceasta cu 14 reușite pe lângă care a adăugat și 11 pase de gol. Cel mai titrat jucător din istoria CFR-ului, Deac și-a prelungit contractul alături de Camora până în 2024, un gest de recunoștință a clubului față de legendele sale.

Concluzia

Majoritatea jucătorilor au avut evoluții bune prin care au contribuit la câștigarea titlului cu numărul „7”, dar și la parcursul european care s-a terminat cu o înfrângere nemeritată la Berna, o nedreptate așa cum a caracterizat-o Edi Iordănescu meciul din Elveția.

O să fie mișcări de trupe masive în vară, cu multe plecări, dar șefii din Gruia și-au început deja treaba și au perfectat deja 4 transferuri, toți liber de contract: Rachid Bouhenna, Cristiano Figueiredo, Jonathan Rodriguez și Denis Rusu.

CFR începe sezonul următor pe 6 sau 7 iulie în primul tur preliminar UCL, acolo unde este cap de serie.

Daniel Kerekes

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *