PORTRET. „Șumi Gol” de la perioada Maritimo Funchal la antrenorul care luptă pentru un nou titlu cu CFR Cluj

Cea mai titrată echipă din provincie din ultimii ani, CFR Cluj, țintește al cincilea titlu consecutiv în acest sezon, astfel după ce Dan Petrescu și Edward Iordănescu au condus echipa spre triumf, conducerea și suflarea feroviară își pune speranța într-un alt antrenor cu un CV impresionant, anume Marius Șumudică.

Atât ca antrenor, cât și ca jucător, Marius Ninel Șumudică a fost o persoană carismatică, care dorea cu orice preț să obțină maximul din fiecare meci.

Sportul Clujean a realizat un portret al noului antrenor al formației din Gruia.

Șumudică versus Ronaldinho și Augustine Okocha în meciul în care s-a luat nocturna

Foto Rapid 1923

În sezonul 2000-2001, Rapid București obținea cel mai mare succes într-o competiție europeană, după ce a eliminat cu scorul de 12-0 la general, în turul preliminar al Cupei UEFA, formația lituaniană Atlantas Klaipeda. Actualul antrenor al feroviarilor, Marius Șumudică a fost unul dintre protagoniștii acelui duel cu cei de la Atlantas, reușind să marcheze 3 goluri în acea dublă manșă, două în primul joc și încă unul în cel de-al doilea.

În următoarea rundă, Rapidul avea să fie în fața uneia dintre cele mai mari încercări, având să-i înfrunte pe cei de la PSG, echipă care îi avea în componența lotului jucători precum Ronaldinho, Nicolas Anelka sau Mauricio Pochettino. În prima partidă disputată pe Parc des Princes, giuleștenii reușeau să obțină un egal miraculos, 0-0, și porneau în meciul retur de la București cu o șansă uriașă de a-i elimina pe parizieni.

Echipe: PSG- Rapid 0-0

PSG – Lionel Létizi – Gabriel Heinze, Mauricio Pochettino, Didier Domi, Francis Llacer – Édouard Cissé (Nicolas Anelka), Mikel Arteta, Hugo Leal (Jay-Jay Okocha), Ronaldinho – Alex Dias (Agostinho), Aloisio Chulapa

Rapid – Emilian Dolha – Daniel Chirita, Adrian Iencsi, Dănut Perja, Florin Șoavă, Răzvan Raț, Nicolae Stanciu – Ovidiu Sabău (Bratu), Marius Măldărășanu (Mutică), Constantin Schumacher (Bogdanovici) – Daniel Pancu

La retur, Rapid a rezistat formației conduse de Luis Fernandez timp de 90 de minute, astfel că meciul a intrat în prelungiri. Din păcate, pentru echipa condusă de Viorel Hizo, Aloisio Chulapa avea să-i execute în minutul 93, dar rezultatul nu a rămas doar 1-0, ci după ce nocturna de pe stadionul Giulești s-a stins în minutul 113, formația bucureșteană a pierdut după decizia UEFA cu 3-0. În acel joc, Marius Șumudică a fost introdus în locul lui Florin Bratu în minutul 87 al meciului.

Aventura de la Maritimo Funchal

În 1999, după ce a devenit campion cu Rapid București, într-un sezon la capătul căruia reușea să marcheze de 17 ori, Marius Șumudică avea să se transfere la Maritimo Funchal, echipa fanion al insulei Madeira. În cei doi ani petrecuți la Maritimo Funchal, „Șumi” a bifat 55 meciuri și a reușit să înscrie de 8 ori.

Într-un interviu pentru cei de la Sportescu.ro, fostul său antrenor de la Maritimo Funchal, Nelo Vinganda, a avut cuvinte de laudă pentru Marius Șumudică. Una dintre cele mai mari performanțe ale lui Nelo Vinganda, în calitate de antrenor, a fost participarea la Jocurile Olimpice cu Portugalia din 1996, unde a obținut locul 4 avându-i ca elevi pe Nuno Gomes sau Nuno Espirito Santo.

FOTO: Sportescu

Întotdeauna foarte vesel și comunicativ, motiva foarte bine grupul. Un băiat temperamental, care nu își dorea să piardă niciodată. Din punct de vedere al calităților, Șumudică era un jucător bun, foarte rapid și mirosea extraordinar de bine golul. Multă mobilitate în fața porții, o viziune a jocului foarte dezvoltată, care cred că azi îl ajută și în meseria de antrenor. Un luptător care hăituia fundașii echipelor adverse, împreună cu celălat atacant al echipei, argentinianul Toetli. Singurul lui punct mai slab era jocul aerian” a precizat Nelo Vinganda

Chiar dacă, la Maritimo, Șumudică beneficia din punct de vedere financiar de mai mulți bani, acesta a decis să se întoarcă la Rapid în 2001, iar unul dintre motivele pentru care a decis acest lucru se leagă de o întâmplare mai puțin plăcută cu avionul.

„Păi, când eram la Maritimo am păţit-o rău. Aterizam cu avionul la Madeira, unde e pista scurtă. Aveam vânt din spate şi avionul risca să ajungă în ocean pentru că nu avea timp să se oprească. De două ori a încercat să aterizeze, a atins cu roţile pista şi s-a ridicat imediat. Atunci am zis că nu-i de mine şi am plecat, chiar dacă mai aveam un an de contract. Puteam să iau zece apartamente cu banii pe care îi primeam atunci. Am renunţat la tot şi am venit la Rapid. Le-am spus «luaţi-vă banii, nu mai am ce să caut aici!»” a rememorat Șumudică pentru GSP

Cifrele lui „Șumi” în calitate de jucător

1 Campionat: 1998-1999

2 Cupe ale României-1997-1998, 2001-2002

236 de meciuri/ 62 de goluri în prima Ligă

55 de meciuri pentru Maritimo Funchal/8 goluri

39 de meciuri/ 21 de goluri pentru Debrecen în campionatul Ungariei

Viața de antrenor

La ora actuală Marius Șumudică este cotat ca unul dintre cei mai buni antrenori români. Acesta a pornit de jos în cariera de antrenor, ca secund la Rapid București, apoi la Rocar București, Inter Gaz, ca mai apoi să obțină un titlu cu Astra Giurgiu, echipă care era văzută la acea vreme mult sub rivala FCSB.

Într-un interviu pentru Prosport Liga 2, unul dintre foști elevi a lui Marius Șumudică, Nuno Viveiros i-a realizat o scurtă caracterizare de antrenor:

„La Brașov l-am avut pe Marius Șumudică, era un personaj incredibil. Vorbea portugheză, pentru că jucase și el la Medeira când eram eu mic, îmi aduc aminte de el. A fost un antrenor foarte bun. De atunci ne spunea întotdeauna că o să ajungă el mare antrenor. Că o să ajungă sus, la echipe mari din afară și uite că a ajuns în Turcia și face treabă bună acolo. Cum era atunci? Era nebun, da! Șumudică era nebun și atunci. Un personaj. Are o manieră de a lucra care ține grupul unit și asta e foarte important. Antrenorii, acuma, mai mult decât tactic trebuie să știe să vobească cu jucătorii, să-i țină aproape. Ca și conducătorii. L-am avut pe Florin Prunea președinte la Iași. Știe să țină jucătorii, știe să vorbească, a fost și el fotbalist și știe limba jucătorilor. Șumudică e la fel, știe să aibă o relație foarte bună cu jucătorii. Și cu cine joacă, și cu cine nu joacă. Asta e mai important decât tactica la un moment dat”.

Antrenor pentru un meci la rivala „U” Cluj

În sezonul 2012-2013, Marius Șumudică a stat pe banca „studenților” în meciul pierdut de aceștia în fața celor de la Rapid. La acel moment, motivul pentru care s-a despărțit de Universitatea Cluj a fost legat situația precară din cadrul clubului.

După despărțire Marius Șumudică a venit și cu un comunicat:

„Îmi pare rău, în primul rând pentru admirabilii suporteri clujeni, pentru jucători și pentru club, dar situația actuală mă forțează la un asemenea gest extrem. Venirea mea la „U” a avut la baza promisiunea ca schimbarea acționariatului de la club se va realiza in câteva zile, dar și dorința de a da o mână de ajutor în avans, ținând cont de faptul că, practic, nu avea cine să stea pe bancă, din punct de vedere regulamentar, la jocul cu Rapid”, preciza Marius Șumudică în cadrul comunicatului

Performanțele lui Șumudică ca antrenor

  1. 2 trofee cu Astra Giurgiu – Campionatul și Supercupa României

2. Primăvară Europa League cu Astra, sezonul 2016/2017, eliminat, 2-3 la general, de Genk în „16”-imi

3. Eliminare West Ham în play-off Europa League 2016

4. Loc 5 cu AL Shabbab în sezonul 2018/2019

5. Loc 4 Gaziantep după 18 etape în SuperLig la începutul acestui an

Prezentat la CFR Cluj

Anvergura acestui club te obligă, e clar. Știu la ce mă înham și e clar că obiectivele vor fi aceleași și anume să fim cei mai buni. Pentru mine acesta este target-ul, să jucăm un fotbal frumos, să avem rezultate și să ajungem într-un final să ne bucurăm de trofee, de performanțe. Pentru mine cel mai important obiectiv este să readuc lumea la stadion mai ales după această pandemie. Lumea să fie fericită, să vină ca la spectacol și să aplaude jucătorii care de altfel sun pionii principali în realizarea obiectivelor. a precizat Șumudică la prezentare

FOTO Principal: Captură CFR Cluj

Stroia Cătălin

Toate articolele →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *