Salon Vilpas, adversarul Clujului în primul tur al preliminariilor BCL. Cine sunt finlandezii?

U-BT Cluj-Napoca are parte de un adversar accesibil în sferturile turneului preliminar Basketball Champions League. Campionii României urmează să întâlnească Salon Vilpas, debutantă în a treia competiție europeană din baschetul masculin.

Finlandezii au câștigat în premieră campionatul în ediția 2020/2021, după ce au intrat în play-off de pe poziția a patra. „Vikingii” au eliminat Lahti în sferturi (4-0), Helsinki Seagulls (4-2) în semifinale, iar finala au adjudecat-o tot cu 4-2 la general în fața Karhu Kauhajoki.

Foto: Twitter Vilpas Vikings

În play-off, noua campioană a „Țării celor 1000 de lacuri” a trecut de formații cu care a pierdut cel puțin un meci în prima parte a sezonului. Surpriza au produs-o în semifinale, eliminând Helsinki Seagulls, lider după sezonul regulat (20-2 record), formație în lotul căreia s-a aflat Porter Troupe, un baschetbalist cunoscut publicului din România.

Vilpas este la al doilea trofeu cucerit în Finlanda, după Cupa din 2019. În prima ligă au terminat de trei ori consecutiv sezonul regulat primii (2017-2019), dar n-au putut câștiga titlul, fiind în două rânduri vicecampioni, iar în 2019 au pierdut finala mică.

Lotul adversarilor

Foto: Twitter Vilpas Vikings

Finlandezii s-au bazat în stagiunea precedentă pe șapte străini, toți americani, însă doar patru au jucat mai mult de 10 meciuri. Dintre aceștia, iese în evidență veteranul Jeremiah Wood, pivotul în vârstă de 36 de ani având cifre excelent în Korisliiga (15.2 puncte, 9.0 recuperări, 4.6 pase decisive și 1.1 intercepții în 27.6 minute).

Peste 10 puncte au marcat în medie și Myles Stephens, Deondre Parks respectiv Mikko Koivisto, cel din urmă fiind cel mai eficient jucător autohton.

Până în prezent, Vilpas a anunțat patru noi jucători, respectiv finlandezii Onni Mäkynen (17 ani) și Niilo Kärkkäinen (22 de ani), alături de canadianul Brian Fobbs și americanul Marcus Lovett Jr. Vor continua alături de campionii Finlandei jucătorii Juho Nenonen, Riku Laine, Tuuka Juntunen respectiv MVP-ul finalei, Jeremiah Wood.

Traseul până în grupe

Foto: basketballcl.com

U-BT își cunoaște următorii adversari, în cazul în care elimină Salon Vilpas. Astfel, campionii României ar întâlni în semifinalele turneului preliminar formația greacă Peristeri GS Atena (locul 6 la finalul sezonului regulat, eliminată în primul tur de play-off), iar dacă se califică în finală, Clujul o să înfrunte una dintre KK Split (Croația)/AEK Larnaca (Cipru)/Fribourg Olympic (Elveția). Cele două din urmă sunt campioane în țările din care provin, iar Split este medaliată cu argint în Croația.

În ceea ce privește tabloul principal, campioana României ar face parte din grupa G, alături de Happy Casa Brindisi (Italia), Hapoel Holon (Israel) și Darrusafaka Tefken (Turcia), dacă ar câștiga sextetul din preliminarii.

Turneele preliminare au loc în perioada 13-17 septembrie, iar U-BT mai mult ca sigur nu va putea organiza grupa, din cauza festivalului UNTOLD, care este programat tot în a doua săptămână din septembrie. Clujenii vor continua în FIBA Europe Cup dacă sunt eliminați din BCL.

Foto: Twitter Vilpas Vikings

Bucsi Krisztian

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *