Ion Țiriac „l-a înțepat” pe Emil Boc: „Clujul are tradiție în tenis, dar încă nu are acel Centru Regional de Tenis pe care domnul primar l-a promis”

Invitat de onoare la turneul Winners Open WTA250, organizat în această săptămână la Cluj-Napoca, miliardarul și omul de afaceri Ion Țiriac l-a înțepat pe primarul Emil Boc în cadrul unei conferințe de presă și i-a readus aminte edilului de o promisiune mai veche, înființarea primului Centru Regional de Tenis la Cluj.

Țiriac a lăduat organizarea acestui turneu Winners Open și a declarat că este meritorul organizatorilor. Acesta a susținut că România are nevoie de cel puțin 12 astfel de turnee sau mai mici pentru ca tenisul să nu dispară.

„Având în vedere un turneu WTA sau ATP chiar dacă e numai de 250.000, cu toate că la costuri sunt cel puțin impărțite, e o mare realizare. Păcat că este numai anul acesta. România are nevoie de cel puțin 12 astfel de turnee sau mai mărunțele de 125.000 și asta ar trebui federația de acum încolo și noi care mai suntem împrejur să vedem cum să facem rost de ele. Fără aceste turnee avem șansa ca generațiile următoare să nu mai fie un Halep sau Sorana sau nici chiar Ruse, care sunt în ziua de astăzi la modă și dispărem astfel cum a dispărut gimnastică.

Eu am câștigat primul campionat național aici la Cluj în 1959 și totdeauna a avut Clujul o tradiție la tenis. Faptul că acest club este atât de bine aranjat și atât de chic și atât de frumos e meritoriu celora care îl au în administrare. Din păcate Clujul trebuia să aibă până acum acel Centru Regional de tenis, pe care și domnul primar l-a promis, nu îl are, să vedem cum facem pe viitor. Dar acest club este foarte meritoriu că au făcut posibilă această treabă pe care o vedem”, a declarat Ion Țiriac la Cluj, în cadrul unei conferințe de presă.

De ce a renunțat la funcția de președinte a Federației Române de Tenis

„Federația Română de Tenis intrase într-un impas acum doi ani de zile din care a ieșit foarte greu. Suntem o țară liberă și democratică, dar democrația asta din când în când ne învață și lucrurile care nu sunt foarte democratice. Și atunci având în vedere că de 3-4 ani de zile erau numai procese cu un singur individ, în care Ministerul Tineretului și Sportului cerea ca o federație națională să fie înregistrată la justiție, care nu avea nimic în comun cu realitatea. FRF și FRT au cotestat acest lucru, aceste procese s-au terminat în acest an, iar Federația Română de Tenis are dreptul să fie refinanțată irevocabil și executoriu de Ministerul Tineretului și Sportului, lucru care nu se întâmplă, deci fiecare face ce vrea în țara asta, pe de o parte, pe de altă parte din păcate asta e realitatea. Atâta timp cât Federația Română de Tenis nu va avea un profesionalism plătit atât președinte plătit, cât și secretar general plătit sau antrenor federal plătit, nu se poate ajunge.

Dacă ne uităm bine la sporturi în general, de ce canotajul. Pentru că întotdeauna așa a fost, o treabă destul de simplă, te duci și selecționezi cei mai zdraveni copii care sunt, îi pui la un sclavagism care se numesc trei antrenamente pe zi, iar cei cărora le place și rezistă rămân.

De ce natația? Pentru că au o președinte care se numește Potec, medaliată olimpică și care a pus bazele unei structuri, din păcate pe uscat, pentru că în București nu există un bazin olimpic, culmea!”, a declarat Țiriac.

Dacă federația nu face acele 4-5 centre regionale și nu își găsește un parteneriat ca să devină absolut profesionistă, fie se retrage de la MTS și este 100% privată, poate fi prima din țara asta, se poate, sau dacă nu cineva să o finanțeze, pentru că era după Halep arată destul de cenușie”, a declarat miliardarul.

Ion Țiriac, la Winners Open. Foto Mihai Rusu
Foto Mihai Rusu

Vasile Manu

10 ani de experiență în presă. Am scris și scriu în continuare și pentru eClujeanul.ro din luna iulie 2012, foaiatransilvana.ro și clujulpolitic.ro. Am acoperit toate domeniile de activitate, politic, social, administrativ, iar din iunie 2019 sunt în slujba sportului din Cluj odată cu înființarea sportulclujean.ro.

Toate articolele →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *