U-BT elimină Salon Vilpas și e mai aproape de grupele BCL! Peristeri este următorul adversar

U-Banca Transilvania a debutat cu victorie în primul meci oficial al sezonului 2021/2022, în duelul din preliminariile Basketball Champions League, 106-97 cu Salon Vilpas Vikings. Clujenii sunt calificați în semifinalele turneului din Grecia și miercuri, 15 septembrie, vor întâlni BC Peristeri.

U-BT: Katic – Richard – Guzman – Bircevic – Stipanovic

Vilpas Vikings: Ahonen – Koivisto – Fobbs – Nenonen – Wood

Startul partidei a fost unul perfect pentru clujeni, dunk-ul lui Bircevic și „treița” lui Richard urcând scorul la 5-0. Singurul punct negativ al campionilor României în primele 3 minute l-a reprezentat statistica la nivelul faulturilor pentru Guzman, cubanezul comițând rapid două greșeli personale. Finlandezii au egalat situația, 7-7, dar Patrick Richard a punctat din nou de la distanță, pentru a nu permite vikingilor să preia conducerea (10-7).

N-a durat mult până s-a format o diferență de trei posesii, 16-7, pick-and-roll-ul pe axa Katic-Stipanovic funcționând perfect și U-BT arunca până în acel moment cu 70% din acțiune (alături de 50% de la distanță). Pat Richard și-a dus formația la +12 în față, 19-7, cu un nou downtown shot, prestație continuată de Katic pentru a menține avantajul solid. Defensiva clujeană a arătat puține momente slabe în primul parțial, când s-au încasat spre final câteva coșuri din afara arcului de cerc, dar avantajul important a rămas, 30-17.

Rândul finlandezilor să „ardă” plasa. Avantajul Clujului se reduce vizibil

Foto: basketballcl.com

Sfertul secund a adus câteva puncte ușoare pe tranziție pentru ambele combatante (34-22), Koivisto nimerind „bila în buzunar” și l-a forțat pe Silvășan să ceară time-out la 34-25. Vilpas a venit la 7 puncte de U-BT, printr-un lay-up reușit de LoVett Jr., dar replica n-a întârziat să apară, Bircevic modificând scorul la 40-31.

Ultima parte a primei reprize i-a prins pe finlandezi mai preciși în atac, două reușite de la distanță prin Koivisto și Laine au șters cu buretele tot ce a construit U-BT (40-37). Richard, mai întâi cu un assist la Stipanovic, apoi cu un drive in pentru lay-up, a urcat scorul la 44-37, din nou minim trei posesii între.

Doi americani sunt liderii echipelor pe care le reprezintă

Foto: basketballcl.com

N-au trecut un minut de joc și Vilpas a egalat, 44-44, prin liberele lui Marcus LoVett, ulterior aceștia trecând în avantaj (44-46), dar Richard a venit imediat cu replica, treiță precisă (47-46), la pauză scorul fiind 48-48, Dustin Hogue ratând o dată de la linia de fault.

Patrick Richard (14) și Marcus LoVett Jr. (12) s-au remarcat la numărul punctelor reușite după 20 de minute, U-BT fiind în continuare foarte precisă la aruncări (76% de 2 puncte), în timp ce Salon Vilpas a pasat mai bine (13-8 assist-uri) și a avut procentaje solide de 3 puncte (57%). Elevii lui Silvășan s-au remarcat negativ la două capitole, cel al posesiilor pierdute, având deja 10 turnovers, dar și la punctele încasate în acest sfert, 31!

U-BT aleargă după adversar, deși a condus convingător mai bine de 10 minute!

Foto: basketballcl.com

Finlandezii au început să calce pedala de accelerație după revenirea pe parchet, desprinzându-se în premieră la două posesii, 51-57, printr-un and-one semnat de Nenonen. Clujul s-a trezit la timp și cu un „run” de 8-0 a revenit la conducere, scor 59-57.

Vilpas a beneficiat de unele aruncări libere sau slab contestate, pe lângă aruncări libere, unde n-au fost tocmai convingători (64-68). Dustin Hogue a ratat inițial șansa egalării, apoi Bircevic și-a transformat ambele libere, lucru izbutit și de Elijah Stewart, iar U-BT revenea la conducere (70-68). LoVett l-a găsit pe Fobbs apărat de Bircevic, jucătorul finlandezilor evitându-l pe fentă pe pivotul sârb pentru a puncta de 3 puncte și așa a stabilit scorul la intrarea în parțialul decisiv, 70-71.

Lucrurile revin la normal și clujenii controlează ultimul sfert

Foto: basketballcl.com

U-BT a preluat controlul pe tabelă în primele minute din decisiv, cu Richard în prim plan, alb-negrii luându-și un avantaj de patru puncte, 77-73. LoVett a egalat situația, 78-78, cu o aruncare de la semi-distanță din fața lui Stewart, dar ardelenii au început să puncteze constant din spațiul de 3 secunde și Bircevic a făcut 85-80.

La intrarea în ultimele 5 minute, U-BT conducea cu 88-80 și Stewart a mărit ecartul cu o aruncare precisă de la distanță (91-82). Cu mici excepții, finlandezii nu s-au mai putut apropia, Katic finalizând la capătul unui turnover al adversarilor pentru 96-86. Până la final ecartul a crescut la 12 puncte între cele două grupări, în cele din urmă U-BT ieșind învingătoare, 106-97.

Patrick Richard, omul meciului. Clujul, în semifinalele turneului disputat în Grecia

Americanul cu pașaport românesc a încheiat cu 24 de puncte, 8 recuperări și 7 pase decisive, alături de 6/10 de 3 puncte. Richard a fost urmat din tabăra clujeană de Stefan Bircevic (17 puncte), Toni Katic respectiv Elijah Stewart (ambii cu 16 puncte) și tandemul Dustin Hogue-Andrija Stipanovic (ambii 15 puncte și 7 recuperări). De la Vilpas au ieșit în evidență Juho Nenonen (23 de puncte, 6 recuperări), Marcus LoVett Jr. (22 de puncte, 7 pase decisive) și Brian Fobbs (15 puncte, 3/7 de la distanță).

Următorul meci pentru campionii României este programat miercuri, 15 septembrie, de la ora 20.30 cu BC Peristeri, formația ce găzduiește grupa turneului preliminar Basketball Champions League.

Foto: basketballcl.com

Written by 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *