BC Peristeri, următorul adversar pentru U-Banca Transilvania în preliminariile BCL. Cine sunt grecii?

U-BT Cluj-Napoca a trecut peste primul hop în drumul către tabloul principal Basketball Champions League, prin eliminarea finlandezilor de la Salon Vilpas în primul tur preliminar. Următorul pas este miercuri, 15 septembrie, în fața unei grupări mult mai valoroase decât Vilpas Vikings.

BC Peristeri este adversarul peste care clujenii vor da în semifinalele grupei din Grecia ce contează pentru turneul preliminar Basketball Champions League. Elenii sunt organizatorii în acest caz, beneficiind de avantajul terenului propriu.

Galben-albaștrii au în spate o istorie vastă, de aproape 50 de ani de existență (n.r. în octombrie se vor sărbători cinci decenii de la înființarea grupării de baschet), evoluând pentru a treia stagiune consecutivă în BCL, unde cea mai bună performanță datează din 2019/2020, când s-au calificat în optimi.

O perioadă foarte productivă pe plan european au avut în anii ’90, cu multiple participări în Cupa Korac (7 în total), pe atunci a treia competiție intercluburi ca valoare. Ulterior, grecii au ajuns în Euroligă (2001/2002) conduși de pe banca tehnică de Alphonso Ford, fost jucător al echipei. Ford este una dintre legendele competiției supreme intercluburi în baschetul european, trofeul pentru cel mai bun marcator din Euroligă purtându-i numele.

Probleme financiare, retrogradarea până în al treilea eșalon și revenirea în elita baschetului elen

Foto: eurohoops.net

Peristeri a început să resimtă dificultăți financiare în anii 2000, retrogradarea din primul eșalon venind în 2004. „Porumbeii” au fost nevoiți să pornească aproape de la 0, fiind trimiși în Divizia B, echivalentul ligii a treia în Grecia. Un prim pas spre revenire l-au făcut în 2007/2008, prim promovarea în Divizia A2, ajungând apoi înapoi în prima ligă, de unde au retrogradat în 2012/2013.

Latura financiară a contribuit și de această, Peristeri ajungând iar până în Divizia B. Revenirea, într-un mod pozitiv, a fost completată la finalul stagiunii 2017/2018, când a promovat în elita baschetului grec. De atunci, viitorii adversari ai Clujului au terminat pe locul 4 (2018/2019), 3 (2019/2020, sezon afectat de Covid-19) și 6 (2020/2021), în ultimul an fiind eliminați în primul tur de play-off pe plan intern.

Transferurile bifate de Peristeri

Foto: peristeribc.gr

Grecii, conduși de către antrenorul Sotiris Manolopoulos, fost tehnician printre altele la Aris Salonic, Panathinaikos sau AEK Atena, au adus mai multe nume noi în această vară, lotul completându-se cu baschetbaliști precum Ian Miller (Elan Cholet, Franța), Yanick Moreira, Dimitris Katsivelis (ambii de la AEK Atena), Erik McCree (Portland TrailBlazers), Chad Brown (Guelph, Canada) sau Josh Hagins (Iraklis Salonic).

În schimb, au pierdut în vară o legendă, Giannis Bourousis, câștigător al Euroligii și campion european în 2005, care s-a retras din activitate sau pe James Woodard, fost adversar al lui U-BT în stagiunea 2019/2020 din FIBA Europe Cup, ajuns la Ludwigsburg (Germania).

Rezultatele în partidele de verificare

Foto: Twitter Peristeri BC

Peristeri și-a început perioada de pregătire cu un amical împotriva grupării Iona Gaels (NCAA), pregătită de Rick Pitino, fost antrenor la Boston Celtics sau Panathinaikos, de care a trecut cu 82-72. Ulterior a urmat un nou amical cu Iona (54-48) și teste pierdute cu Panathinaikos (68-85), AS Monaco (78-90) respectiv Lavrio (85-88), adversarii Clujului terminându-și meciurile de verificare cu un succes, 87-58 cu Apollon Patras.

U-BT și BC Peristeri se întâlnesc miercuri, 15 septembrie, începând cu ora 20.30, învingătoarea acestui duel avansând în finala turneului preliminar și își va păstra șansele să ajungă pe tabloul principal Basketball Champions League. Meciul va fi transmis în direct pe YouTube U-BT Cluj-Napoca.

Foto: peristeribc.gr

Written by 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *