U-Banca Transilvania s-a calificat în sferturile Cupei României. Dublă victorie reușită de clujeni împotriva Stelei

U-Banca Transilvania s-a impus și în returul cu CSA Steaua București din prima rundă a Cupei României la baschet masculin, scor 97-92. Meciul din Sala Sporturilor „Horia Demian” a fost primul pentru ardeleni în fața propriilor fani după câștigarea campionatului din această vară.

U-BT: Lăpuște – Stewart – Guzman – Grasu – Stipanovic

Steaua: Vragovic – Mandisodza – Gîrbea – Djuric – Carter II

Steliștii au pornit meciul într-o manieră foarte bună, deschizând cu 8-2, perioadă în care au ratat doar două aruncări din acțiune, spre deosebire de U-BT, care a avut doar 1/6 pe atac. Vragovic a ieșit la rampă cu cinci puncte la rând, mai întâi din spatele arcului de cerc, după care pe depășire, ca urmare a unei fente reușite în fața lui Stewart (4-13). Răspunsul din partea cealaltă a venit de la Elijah Stewart, americanul Clujului apropiindu-și formația la 9-13.

Roș-albaștrii n-au lăsat U-BT să revină periculos pe tabelă, Zarko Djuric izbutind să ardă plasa din 0 grade, mărind ecartul la 11-22. Media excelentă de la distanță pentru Steaua a continuat, Vragovic marcând a treia triplă din patru încercări pentru oaspeți (16-25), diferența urcând la cel mult 12 puncte în primul sfert. KJ Jackson a stabilit scorul primului sfert, 21-32, pe step back din fața lui Patrick Richard, de la semi-distanță.

Clujul se trezește în sfertul al doilea

Foto: Emi Turbuc

Ardelenii și-au început revenirea pe tabelă, Bircevic și Colceag fiind responsabili cu punctele la capătul primelor atacuri din debutul sfertului secund. Pivotul sârb a marcat două puncte ușoare, pe lay-up, după un pressing agresiv, alături de Guzman, asupra lui Jackson (30-34). Diferența de trei posesii n-a durat mult în dreptul Stelei, troika și dunk-ul lui Richard modificând tabela pentru 39-41, după care Luca Colceag „a ars plasa” de afară (42-41).

Același Colceag și-a ajutat echipa să meargă la +4 pe tabelă, replica oferind-o pe următorul atac KJ Jackson. Stipanovic și Richard n-au putut înscrie pe ultimul atac al reprizei pentru gruparea antrenată de Mihai Silvășan, făcând-o în schimb Jackson pentru Steaua și la cabine s-a intrat la egalitate, 47-47.

Luca Colceag și Karlo Vragovic s-au remarcat în prima repriză, cu 12 și 14 puncte, jucătorul Stelei fiind fără greșeală pe plan ofensiv (4/4 FG și 3/3 de 3 puncte!). CSA Steaua a fost marginal mai bună la aruncări (50-58% și 46-50% 3 puncte), având o recuperare în plus (15-14), pe când la assist-uri a fost egalitate (9-9). U-BT a adus multe puncte de pe bancă (24), un moment neplăcut oferindu-l Bircevic, care a încasat un fault tehnic pentru proteste la jumătatea sfertului doi.

U-BT scapă de orice fel de emoție, reușind un sfert trei solid

Foto: Emi Turbuc

Stipanovic și Guzman au adus primele puncte după reluare în dreptul Clujului, Patrick Richard împărțindu-și apoi perechea de libere (52-49). U-BT a continuat să se desprindă încet, Stipanovic punctând pentru 55-49, ulterior Stewart înscriind de la distanță și avantajul a urcat la trei posesii, 58-51.

Jocul colectiv avea să funcționeze tot mai bine și Guzman l-a găsit excelent pe Grasu în paint (60-54), tânărul internațional român fiind abia la al doilea coș din acțiune. Stewart i-a dus pe „studenți” în premieră la +10 în meciul retur, scor 67-57 cu puțin sub 3 minute rămase din acest parțial, Steaua fiind oprită excelent din a înscrie coșuri ușoare sau de la distanță. Richard a închis sfertul trei cu un buzzer beater, după ce inițial ezitase, U-BT având 73-62 înaintea ultimelor 10 minute.

CSA Steaua vrea „să moară” frumos. Clujenii merg în turul următor după o dublă ușoară

Foto: Emi Turbuc

Steaua a pornit decisivul cu 4-0, pentru a se apropia la 73-66, Stewart oprind liniștea din dreptul Clujului pe tabelă, americanul fiind trimis la linia de fault pentru a termina un four-point play. Momentele mai bune ale bucureștenilor au continuat, Ivanov înscriind din fața lui Grasu cu un „cârlig” (77-71).

Ardelenii s-au desprins în minutele următoare, Grasu, Guzman și Colceag urcând ecartul la +14, perioadă în care s-a reușit un „run” de 7-0. Silvășan i-a acordat minute de joc și lui Diaby, iar pe final a intrat și Turdean, în cele din urmă terminându-se 97-92, U-BT mergând în sferturile de finală cu o dublă victorie. Clujenii vor întâlni Steaua și peste două zile, de data aceasta în campionat, Liga Națională debutând oficial în acest weekend.

Elijah Stewart, cu 22 de puncte, 6 recuperări și 5 assist-uri, alături de 5/9 de la distanță a fost principalul marcator pentru U-BT, urmat de Luca Colceag (14 puncte, 3 recuperări) și Patrick Richard (13 puncte, 6 assist-uri, 2 recuperări, 2 intercepții), în total șase clujeni terminând în double digits. De la Steaua s-au remarcat Karlo Vragovic (24 de puncte, 5 recuperări, 2 pase decisive, 7/10 din acțiune), Zarko Djuric (20 de puncte, 4 recuperări, 5 pase decisive) și KJ Jackson (16 puncte, 2 recuperări, 3 intercepții, 3 assist-uri).

Foto: Emi Turbuc

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *