Unul dintre ce mai controversați președinți ai lui „U„ Cluj, Ioan Mărginean zis „Limoniu” se întoarce ca adversar pe Cluj Arena

Președintele clubului cu care joacă astăzi „U” Cluj este Ioan Mărginean zis „Limoniu”. Unul din ce mai controversați președinți ai lui „U„ Cluj, din epoca Walter, și de după. Sursele SportulClujean.ro susțin că „U” s-a pricopsit cu „Limoniu” după ce prorectorul UBB, Dan Lazăr, l-a propus atunci pe argumentul că se cunosc, că sunt rude și că are… experiență în fenomen. Ce experiență în fenomen a demonstrat la ”U„, Ioan Mărginean, am putut constata angajații lui ”U” Cluj și suporterii atunci….Rămâne o pată pe imaginea lui ”Limoniu” cum s-a comportat cu antrenorii de la Centrul de Juniori și Copii al clubului clujean, caz relatat de Gazeta Sporturilor la timpul respectiv, când aceștia au fost amenințați și înjurați ca la gura cortului de boss-ul de atunci de la clubul alb-negru. Într-un târziu, „U” a reușit să scape de acesta…

Sportulclujean.ro propune ca avanpremieră la meciul de astăzi un portret al controversatului conducător care este „Limoniu” Mărginean….

Cariera de jucător

Ioan Mărginean și-a început cariera de jucător la Metalul Cugir în sezonul 1979/1980, iar la 19 ani bifa primele meciuri pentru formația din Alba în divizia secundă pe postul de fundaș central. La mai puțin de un an, ajunge în curtea lui Dinamo, unde i-a avut ca și coechipierii pe Ionel Augustin, Dudu Georgescu(câștigător în două rânduri a Ghetei de Aur în 1975- 33 de goluri și 1977-47 de goluri), dar și pe Alexandru Custov.

În tricoul alb-roșilor a obținut cele mai importante performanțe, trei campionate 1982, 1983 și 1984 și alte două Cupe ale României. Din sezonul 1984-1985 face trecerea la o altă formație de legendă și anume la Corvinul Hunedoara pentru care evoluează timp de 4 sezoane, timp în care a bifat 118 meciuri și a punctat de 5 ori.

Foto: Corvinul Hunedoara/ Ioan Mărginean al optulea de la stânga la dreapta

Din sezonul 1988-1989 se întoarce la Unirea Alba Iulia, unde își va încheia cariera și va începe un nou rol și anume cel de președinte al clubului până în anul 2000.

Partide în Liga 1 – 164 de meciuri

Dinamo- 46 de meciuri/ 2 goluri

Corvinul Hunedoara- 118 meciuri/ 5 goluri

Meciul de debut în Divizia A- ASA Târgu Mureș- Dinamo- 0-0 -1980

Ultimul meci în Divizia A- Rapid 2-1 Corvinul – 1988

Cel mai important meci al său în cariera de jucător rămâne returu dinl semifinala de Cupa Cupelor cu Liverpool din 1984,  pierdut de Dinamo cu scorul de 1-2, unicul gol al câinilor roșii fiind marcat de Costel Orac, iar pentru cormorani puncta în două rânduri legendarul Ian Rush.

Echipa lui Dinamo din meciul retur cu Liverpool 1-2

Dinamo București– Dumitru Moraru – Ion Marin, Mircea Rednic, Alexandru Nicolae, Nelu Stănescu – Cornel Țălnar, Ion Mărginean (Gheorghe Iamandi, 78), Marin Dragnea – Ionel Augustin, Viorel Turcu, Costel Orac (Alexandru Custov, 67)

Scandal de rasism la “U”Cluj continuat la Gaz Metan Mediaș

Foto: Știri de Cluj

În vara anului trecut, secundul lui Mihai Teja, Flaviu Boroncoi a mărturisit pentru GSP, faptul că Paul Costea, unul dintre jucătorii echipei ar fi fost de mai multe ori scos din primul 11 de președintele Ioan Mărginean pentru faptul că era de etnie rromă. De asemenea, secundul a explicat că această manifestare a lui Ioan Mărginean față de Paul Costea s-a întâmplat încă de când acesta se afla la “U” Cluj, unde jucătorul a fost dat deoparte în mai multe rânduri.

”Dânsul a mai avut o experiență cu acest copil și la U Cluj. Vă spun că părinții lui sunt foarte revoltați.  Și la U Cluj i-a făcut așa. A fost la centrul lui U Cluj, când era Ioan Mărginean acolo. Nici acolo nu-i plăcea de Costea. Copilul era dat deoparte. Și acum, la Mediaș, din nou. Aceleași probleme” a afirmat Flaviu Boroncoi

Funcții ocupate după retragerea din cariera de jucător

     1992-2000 președinte Unirea Alba Iulia

     2000-2002 vicepreședinte Extensiv Craiova

     2003-2004 vicepreședinte FC Brașov

     2005-2008 vicepreședinte Ceahlăul Piatra Neamț

     2008-2015 președinte Universitatea Cluj

     2016-2020 – președinte Gaz Metan Mediaș

Tot în 2020, Ioan Mărginean a avut intenția de a ocupa postul de președinte al clubului Dinamo în perioada în care patronul clubului ar fi trebuit să fie spaniolul Pablo Cortacero. La începutul acestui sezon însă a bătut palma pentru funcția de președinte al celor de FC Brașov SR(Steagul Renaște), următoarea adversară a alb-negrilor de la ”U” Cluj, ex-club al celui supranumit în domeniu ”Limoniu”.

foto principal: Captură GSP

Text de Cătălin Stroia și Tiberiu Fărcaş

sportulclujean

Toate articolele →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *