Analiză. Ce antrenor a fost cel mai prolific la „U” Cluj în ultimii 4 ani?

Universitatea Cluj se află în al patrulea an de când se chinuie să iasă din Liga a 2-a, perioadă în care la cârma formației clujene au activat mai mulți antrenori. În tot acest timp, „șepcile roșii” au fost cel mai aproape de promovare în anul Centenar, atunci când nu au putut distruge „blestemul barajului”. În acel sezon la timona echipei s-au aflat Adrian Falub, Mircea Cojocaru (interimar) și Bogdan Lobonț.

Următorul sezon l-a început cu Cristian Dulca pe bancă, dar pe fondul unei serii de eșecuri în fața unor echipe mai slabe a fost dat afară, iar în locul său a fost reinstalat Falub, care după rezultatele slabe a părăsit echipa la începutul acestui sezon, în locul său venind Costel Enache. Per ansamblu, nici mandatul lui Costel Enache nu a fost unul rău, el încercând în mai multe rânduri să facă minuni cu lotul lăsat de Adrian Falub. De asemenea, Enache a fost lovit în multe rânduri și de ghinion, dacă punem la socoteală decizia nefavorabilă din jocul cu Farul Constanța luată de Comisiile FRF, dar și momentul în care fără câteva excepții tot lotul a fost lovit de Covid-19, iar în meciurile pierdute de după revenire nu a putut folosit toți jucătorii importați.

În acest sezon, Erik Lincar are mari speranțe să fie omul care a va scoate Universitatea Cluj din exilul de 4 ani și va reveni în Liga 1. Rezultatele, campania de transferuri și jocul prestat de echipă în mandatul său, inclusiv victoria zdrobitoare în fața Concordiei Chiajna de luni sunt argumentele potrivite alături de calificarea în play-off cu care Erik Lincar are șanse să aducă promovarea mult visată de toată suflarea „U”-istă.

Sportul Clujean propune o analiză a rezultatelor antrenorilor cu cea mai mare durată a mandatului în perioada petrecută la Universitatea Cluj.

* Pentru a măsura acest lucru va fi aplicată a o medie aritmetică între punctele obținute și etapele parcurse. Calculul se va face pe un eșantion de 17 partide, unde au ajuns Bogdan Lobonț (2018/2019), Adrian Falub (2019/2020), Costel Enache (2020/2021) și Erik Lincar. Analiza va mai primii un update la final atunci când se va termina sezonul, Erik Lincar fiind tehnician activ care își mai poate ridica punctajul în următoarele meciuri.

Bogdan Lobonț 2018/2019

Pariul „Moțului” Ioan Ovidiu Sabău, Bogdan Lobonț, a înregistrat rezultate destul de bune, în ciuda faptului că a pierdut barajul cu Hermanstadt, decisiv pentru promovarea lui „U” în an Centenar, părăsind mai apoi echipa pe furiș.

Exceptând barajul cu Hermanstadt, cel poreclit „Pisica” a înregistrat în cele 17 partide disputate pe banca clujenilor, 12 victorii, 2 egaluri (FC Argeș, Academica) și 3 înfrângeri (Petrolul, Mioveni și Ripensia Timișoara)

Adrian Falub 2019/2020

La începutul sezonului 2019-2020, au existat mai multe promisiuni privind o schimbare a jocului, lucru care nu s-a întâmplat așa și care putea să iasă mai rău pentru Adrian Falub după meciul cu Metaloglobus pierdut cu scorul 1-2, atunci când o mare de suporteri a înconjurat intrarea stadionului și i-au cerut pe bună dreptate socoteală.

Bilanțul pentru Adrian Falub în campionatul oprit din cauza pandemiei a însemnat în cele 19 meciuri (incluzând și Cupa României) 5 victorii (Petrolul Ploiești, Dunărea Călărași decisă de FRF, Pandurii și Concordia și una în Cupă cu FCU Craiova), 11 rezultate de egalitate și 3 înfrângeri (Farul, FCSB în Cupă și Metaloglobus). În campionat în cele 17 meciuri disputate, echipa condusă de Adrian Falub a primit numele de echipa „păcii” din cauza numărului mare de remize.

Costel Enache 2020/2021

Costel Enache a schimbat complet jocul „studenților” de la venirea sa, astfel echipa a început să lege victoriile. În acel mandat, tehnicianul a avut și ghinion după meciul câștigat cu CS Mioveni, atunci când mare parte din echipă a fost infectată cu virusul Sars Cov-2.

A urmat o serie de 3 partide fără victorie, 4 dacă este să punem la socoteală partida cu Farul Constanța decisă la Comisia de disciplină. De la reluare, Universitatea Cluj a fost dezavantajată de arbitraj în meciul cu Viitorul Pandurii din Cupă și la Recea, dar a fost și ajutată cu FC U Craiova 1948 pe final atunci când arbitrul nu a văzut hențul lui Filip.

În cele 28 de partide(Cupă+Campionat), Enache a obținut 16 victorii, 3 remize(Metaloglobus, Concordia și Pandurii Târgu Jiu-play-out) și alte 9 înfrângeri(Rapid, Csikszereda, CSM Reșița, Farul-decizie FRF, Comuna Recea-la care se adaugă și eșecul din play-out, Petrolul, Viitorul Pandurii Târgu Jiu în Cupă, Ripensia Timișoara)

Erik Lincar 2021/2022

Erik Lincar a fost adus la Universitatea Cluj în luna mai 2021, fiind contestat la început din cauza campaniei de transferuri, multe voci spunând la acea perioadă faptul că „U” Cluj devenise un „Turris 2”. Lincar a răspuns prin fapte și a obținut trei victorii în primele 3 etape, fapt care nu s-a mai întâmplat în primele două eșaloane pentru „U” Cluj din sezonul 1991/1992, iar dacă ar fi să includem și dacă am include și celelalte eșaloane inferioare, trei victorii consecutive au fost legate atunci când „U” Cluj începea un nou drum din Liga a IV-a în primă fază sub numele de A.C.S.F „Alb-Negru” al Studenților Clujeni. Pe atunci în primele trei runde, echipa se impunea în fața formațiilor Unirea Triteni (12-0), CFR Dej (7-0) și Someșul Dej (3-1), iar la final bifau 27 de victorii și un singur egal.

Pentru Lincar la cârma echipei au urmat apoi și înfrângerile cu Poli Iași, Csikszereda, CS Șelimbăr, Astra Ploiești și Petrolul, iar dacă ar fi să includem și ultimul joc cu Concordia Chiajna, bilanțul este de 12 victorii și alte 5 înfrângeri.

Analiză puncte per meci în 17 meciuri

În cadrul analizei au fost incluse doar partidele de campionat.

1.Bogdan Lobonț (2018/2019) – 17 meciuri – 12V – 2E – 3Î – 2,23 puncte per meci

2.Adrian Falub (sezon 2019/2020) -17 meciuri – 4V – 11E – 2Î – 1,35 puncte per meci

3.Costel Enache(sezon 2020/2021) -17 meciuri – 9V – 2E – 6Î – 1,70 puncte per meci/ Costel Enache 23 de meciuri- 12V-3E-8Î-1,69 puncte per meci

4.Erik Lincar (sezon 2021/2022)-17 meciuri- 12V- 5 Î- 2,11 puncte per meci

Stroia Cătălin

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *