Atacantul Dragoș Tescan, omul startului de sezon la „U” Cluj

Atcantul Dragoș Tescan (22 de ani) este omul începutului de an la Universitatea Cluj. Acesta s-a revitalizat în tricoul Universității Cluj în acest sezon, după ce la UTA Arad a trecut printr-o perioadă de secetă. De la reluare, Tescan a fost cel mai prolific jucător din ofensiva clujenilor, reușind 3 goluri în ultimele meciuri din sezonul regular.

Evoluțiile lui Dragoș Tescan nu au fost întâmplătoare, el arătând un potențial important încă din perioada în care a fost la un pas să promoveze cu Turris Turnu Măgurele în sezonul 2019/2020.

Jurnalistul sportiv Dan Bodea a publicat duminică pe pagina sa de socializare o bornă importantă atinsă de Tescan în tricoul Universității Cluj.

*Marcator în fiecare meci din anul 2022, Dragoș Tescan este primul fotbalist de la “U” Cluj care înscrie în trei meciuri consecutive în acest sezon. Mai mult, el a deschis scorul în fiecare meci, cu goluri marcate în primele minute / ’12 în 4-0 cu Chiajna, ’8 în 2-0 cu Hermannstadt și ’5 în meciul de azi, 3-0 cu Dunărea Călărași. Ultimii fotbaliști de la “U” Cluj care au marcat în trei meciuri la rând în campionatul ligii secunde au fost Dorin Goga (etapele 11, 12, 13) și Cristian Gavra (etapele 14, 15, 16 și 30, 31, 32), ambii în sezonul 2018-2019.– a analizat Dan Bodea.

Crescut la Academia Gică Popescu

Dragoș Tescan s-a declarat un fan înfocat al Universității Craiova încă de când a început fotbalul, astfel a ajuns la Academia de fotbal a unuia dintre cei mai mari fundași ai formației din Bănie și anume la Academia lui Gică Popescu. De acolo a făcut pasul la Turris Turnu Măgurele unde alături de Erik Lincar a reușit să promoveze în Liga a 2-a în sezonul 2018/2019. În următorul sezon acesta a arătat mult curaj, reușind să marcheze într-unul dintre primele meciuri cu Rapid București, meci care avea să fie câștigat de Turris cu 3-1. Din păcate într-o partidă din turul al 3-lea al Cupei României împotriva celor de la CSM Alexandria, Tescan s-a accidentat și a ratat o bună parte a sezonului regular, revenid într-un meci cu Rapid încheiat cu un egal alb. În cea de-a doua partidă, cu Concordia , a rezistat 80 de minute pe teren și a reușit să ofere un assist decisiv pentru Voinea care a făcut 2-0 și care a adus victoria lui Turris.

În play-off a contribuit decisiv în victoria cu UTA Arad, 4-3, când a reușit să egaleze în urma unei respingeri greșite a lui Iacob. Tot în play-off acesta a prins 60 de minute în partida cu Rapid, unde Turris a pierdut la mustață promovarea după ce Rapidul a egalat la ultima fază. Per total în acel sezon, Tescan a bifat 10 partide pentru Turris unde a reușit să înscrie de 2 ori și să ofere o pasă de gol.

UTA Arad, un capitol ratat

Chiar dacă nu a reușit cu Turris, Tescan a primit o șansă importantă de UTA Arad, care a promovat și a decis să-l transfere în urma evoluțiilor de la fosta echipă, dar și pentru că aveau nevoie de jucători U21.

„Noi avem foarte mare încredere în el, mai departe depinde doar de el să-și impună calitățile, să le aducă la suprafață și să devină un jucător de Liga 1. Deocamdată, este împrumutat la UTA, le mai mulțumesc odată celor de la de la Turris și lui Erik Lincar. Chiar am discutat direct cu Erik el și îi mulțumesc foarte mult că a înțeles situația prin care trecem și câtă nevoie avem de juniori de calitățile lui Dragoș”, a spus Laszlo Balint la prezentarea lui Tescan la UTA Arad.

Începutul lui Tescan la UTA a fost unul destul de bun, el arătând în multe situații o valoare mult mai ridicată comparativ cu starul „Bătrânei Doamne” de acum David Miculescu. Din păcate, după prima jumătate de sezon, lipsa de eficiență l-a trimis pe Tescan într-un con de umbră și nu a mai fost folosit de Balint.

Universitatea Cluj și speranța unei noi promovări

”Îmi doream foarte mult să vin la această echipă, încă de când am fost contactat de domnul Lincar. Nu am ezitat nicio secundă să vin să joc aici. Știu că această echipă are una dintre cele mai frumoase galerii din țară, dacă nu cea mai frumoasă cred eu și pot să-i asigur pe suporteri că această echipă va da totul la fiecare meci și va încerca să scoată maximum. Abia aștept să fac primii pași aici pe stadion, cum e și cântecul pe care ei îl recită la meciuri și să îi fac fericiți, să pot să înscriu și eu mai multe goluri, pentru că anul trecut a fost un an de secetă pentru mine. Sper să facem o treabă bună, iar la finalul anului să ne atingem obiectivul promovării.” a afirmat Dragoș Tescan în primul interviu pentru „U” Cluj.

La Universitatea Cluj, Tescan a început cu o accidentare și a avut nevoie de ceva timp să se recupereze. Primul gol l-a marcat în partida pierdută de studenți cu CA Oradea din Cupa României, când a redus din diferență. Au urmat apoi o serie de partide în care a prins mai multe minute consecutiv. Astfel a reușit primul gol în campionat în victoria din derby-ul Clujului cu Unirea Dej. În următorul joc cu Șelimbăr, în ciuda înfrângerii dramatice și-a trecut în cont o pasă de gol.

Forma pe care o are Dragoș Tescan și faptul că a jucat titular în meciurile de la reluare nu este una deloc întâmplătoare. În partidele amicale disputate în perioada de iarnă a reușit să puncteze la aproape fiecare meci, iar poziția de „attacking midfilder” pe care Erik Lincar i-a dat-o în sistemul 4-2-3-1 îi priește de minune.

După victoria cu Dunărea Călărași, Tescan a făcut o scurtă analiza meciurilor din play-off care vor urma:

„Vor urma meciuri importante în play-off pe care va trebui să le gestionăm cât putem de bine. Nu am vreo preferință pentru un adversar anume la început. Toate echipele sunt bune și de aceea au intrat în play-off. Nici Slobozia nu este vreo surpriză ținând cont că au doar 13 goluri primite și o să tratăm atent fiecare meci”, a spus atacantul.

Perioada de la Universitatea Cluj este cea mai prolifică pentru jucătorul originar din Craiova, unde în cele 16 meciuri pentru studenți a reușit 5 goluri și alte pase de gol, fapt care îi dă încredere că va reuși de data aceasta promovarea cu Universitatea Cluj.

Foto: TeleSport, Sport Arad

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.