Cât de mare este pierderea lui Gabriel Debeljuh pentru CFR Cluj? Cea mai bună soluție de înlocuire

CFR Cluj s-a calificat în play-off-ul UEFA Europa Conference League ieri seară, după ce a învins-o pe campioana Belarusului, Șahtior Soligorsk cu scorul de 1-0. Victoria a venit, însă, cu un gust amar, așa cum a spus antrenorul Dan Petrescu la conferința de după meci. Cu o expresie facială văzută doar după vreo înfrângere la limită în play-off, antrenorul clujenilor a anunțat jurnaliștii că golgheterul echipei, Gabriel Debeljuh a suferit o accidentare la genunchi care îl va ține pe tușă o jumătate de an.

Gabriel Debeljuh a ajuns in Gruia în vara anului 2020 de la FC Hermannstadt, echipă la care a impresionat prin combativitate și eficacitate in fața porții. Aceste aptitudini l-au făcut rapid prima opțiune in atacul feroviarilor încă din acel sezon.

Debeljuh a devenit acel „nouar” pe care CFR Cluj îl căuta încă de pe vremea plecării lui Pantelis Kapetanos. Cu 30 de goluri în două sezoane petrecute până acum în Gruia, croatul a nimicit orice fel de concurență pe post. Mario Rondon, Billel Omrani sau, recent, Jefte Betancor au fost nevoiți să joace în bandă pentru a-i face loc acestuia.

Un jucător care câștigă cel puțin 80% din dueluri, majoritatea aeriene, este indispensabil din formula lui Dan Petrescu. Un atacant harnic care coboară între linii pentru a intra în combinații, pentru a crea spații, un „striker” adevărat cu un simț al porții rar întâlnit în fotbalul românesc, Gabriel Debeljuh a devenit unul dintre cei mai mari atacanți din istoria CFR-ului .

Acum, cu această accidentare, care a venit parcă de nicăieri, lovitura primită nepărând atât de serioasă, anunțul lui Petrescu a fost cu atât mai șocant. Antrenorul campioanei va avea dificila misiune de a înlocui principalul marcator al său. Chiar dacă acesta a spus la conferință că va încerca să aducă un atacant de nivelul lui, liber de contract, „Bursucul” are propria curte alternative cel puțin interesante.

Cephas Malele, transfer de criză devenit primă opțiune?

Probabil prima opțiune pentru pozitia de număr 9 va fi cea mai nouă recrutare a CFR-ului, elvețianul Cephas Malele. Acesta nu este încă pregătit pentru a juca un meci întreg, dar cu puțin timp, fostul atacant al Argeșului va putea să replice forma care l-a consacrat în tricoul violet. Împrumutat de la formația Saudită, Al-Tai ca soluție de urgență, Malele poate sa devină actorul principal din aventura CFR-ului în Europa, dar și în căutarea titlului cu numărul 9.

Jefte Betancor, transferul vedetă

Cu un început mai degrabă ezitant la Cluj, Jefte Betancor se pliază încet dar sigur la rigorile noului său manager. Venit de la o echipă care practica un cu totul alt stil de fotbal, golgheterul sezonului regular din stagiunea precedentă are și această presiune pe umeri, de a reproduce eficacitatea de la Farul. În acest start de sezon Jefte a fost folosit predominant în bandă sau în spatele atacantului, Debeljuh. Încă este devreme sa tragem concluzii, dar potențialul său este vizibil de la meci la meci, poate nu pentru poziția de vârf, dar cu siguranță lângă acesta pentru suport. Zvonurile despre transferul prematur al acestuia la Rapid au fost dezmințite atât de antrenor cât și de președinte, Jefte fiind o piesă importantă din puzzle-ul lui Petrescu.

Emmanuel Yeboah, mirajul „Lacina Traore”

Emmanuel Yeboah este un nume pe care majoritatea fanilor clujeni nu îl auziseră până în starul noii stagiuni. Cei care au urmărit amicalele CFR-ului din vară cu siguranță au observat un tânăr fâșneț și înalt care aduce a Lacina Traore.

Indisponibilitățile din compartimentul ofensiv i-au oferit o șansă nesperată ghanezului adus pentru echipa secundă, șansă de care a profitat cu vârf și îndesat. Cu o prezență mai mult decât activă în pressingul de întâmpinare și cu o tehnică nespecifică unui atacant de înălțimea lui, Yeboah a atras deja simpatia fanilor clujeni. Să nu vorbim de golul sezonului marcat din foarfecă împotriva Chindiei sau de jumătatea de oră perfectă făcută de el aseară cu Șahtior. Dacă o ține tot așa, Debe va avea concurență acerbă in momentul revenirii.

Sergiu Buș, ultima șansă pentru fostul mare talent al CFR-ului

Enigmaticul Sergiu Buș a fost o priveliște rară în Gruia de când a fost adus din Korea iarna trecută. După doar patru meciuri disputate și o accidentare care încă îl ține în afara circuitului echipei, produsul academiei clujene va avea niște ghete prea mari de încălțat pentru a putea egala performantele lui Debeljuh. Ajuns deja la vârsta de 29 de ani, aceasta pare să fie ultima sa șansă de a-și relansa cariera.

Daniel Bîrligea, surpriza plăcută din sezonul trecut

Ultimul jucator pe care Dan Petrescu îl are sub comandă este Daniel Bîrligea, cel pe care acesta îl așteptă de la începutul stagiunii să își revină. Adus din Italia in iarna trecută, „Birli” nu părea să fie un jucător care să se poată impune la CFR. După câteva minute promițătoare jucate în tricoul vișiniu, selecționerul de la tineret, Florin Bratu l-a convocat surprinzător iar atacantul nu a dezamăgit, marcând în amicalul cu Finlanda.

După această acțiune a naționalei U21, Birligea a primit tot mai multe minute de la Petrescu, folosindu-l atât ca rezerva lui Debeljuh cât și că alternativă u21 pentru Claudiu Petrila. Acesta a jucat peste așteptări în ambele roluri și chiar părea că acest sezon va fi cel în care se va remarca cu adevărat. Rămâne de văzut dacă va putea să revină la acea formă după aproape 4 luni se inactivitate.

Venită înaintea celor mai importante meciuri din acest start de sezon respectiv dubla cu Maribor, accidentarea lui Debeljuh este un test pentru Dan Petrescu de a se autodepăși în a alege cea mai bună variantă dintre cele menționate anterior, cea care va aduce bucurie în Gruia. Acel atacant a cărui nume va fi strigat cu mare entuziasm de publicul din CFR-ist, după fiecare gol marcat.

Daniel Kerekes

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *