U-BT Cluj, gata de debutul în EuroCup! Mai multe despre adversarul din această seară. Antrenorul lui JL Bourg a fost coleg cu Ghiță Mureșan

Campioana României la baschet, U-Banca Transilvania, va debuta astăzi în noul sezon al competiției europene EuroCup, când o va îîntâlni pe JL Bourg în deplasare. Meciul va începe la ora 20:30 și va fi transmis în direct de către Prima Sport.

Pe numele complet Jeunesse Laïque de Bourg-en-Bresse, adversarii clujenilor sunt din orașul Bourg-En-Bresse, care este capitala regiunii Auvergne-Rhône-Alpes. La un recensământ efectuat acum cinci ani, în micul oraș francez locuiau în jur de 45.000 de persoane.  

JL Bourg este o formație din Franța fondată în 1910, iar echipa este poreclită “La Jeu” sau “La JL” și joacă în echipamente albe și roșii. Aceștia își dispută partidele de pe teren propriu în sala Ekinox, care are o capacitate de 3.500 de locuri. Președinte este Julien Desbottes, în vreme ce funcția de antrenor oficial o deține Frederic Fathoux. 

JL Bourg

Antrenorul Frédéric Fauthoux are 50 de ani și este o legendă a clubului Pau-Orthez. Drept dovadă, a fost o scurtă perioadă coechipier cu Ghiță Mureșan. Fauthoux a absolvit celebra universitate INSEP, care adună cei mai talentați tineri sportivi din Franța. Printre marii baschetbaliști formați la INSEP se numără Tony Parker și Boris Diaw. Fauthoux a fost secund la ASVEL Lyon, însă le-a mai pregătit și pe Metropolitans 92 și Pau-Orthez. 

În istoria recentă, Bourg a fost în cele două eșaloane ale Franței. Aceștia au atras atenția în stagiunea 2019-2020, când se afla pe locul 5 la momentul anulării campionatului din cauza pandemiei de COVID-19. De asemenea, alb-roșii au debutat pe plan internațional în stagiunea 2020-2021, odată cu participarea în EuroCup. 

În lotul celor de la Bourg se regăsesc patru jucători americani și un canadian. Dintre numele importante îl amintim pe James Palmer, care a semnat în vară în Franța, după ce a fost în atenția celor de la Utah Jazz. De-a lungul carierei, extrema a evoluat în G-League și în Polonia. 

Pivotul James Dickey s-a transferat de la Hapoel Haifa, pe când canadianul Isiaha Mike vine din țara natală, de la Scarborough Shooting Stars. Campion European la U20 cu naționala Franței, Maxime Courby este unul dintre cei mai longevivi jucători din efectivul lui Bourg. 

Media de vârstă a echipei din Bourg este de 24.9 ani, cei mai tineri baschetbaliști având 19 ani. Veteranul formației este Courby, în vârstă de 31 de ani. Totodată, media de înălțime a jucătorilor este de 1.96 metri. 

După deplasarea din Franța, U-Banca Transilvania va primi vizita celor de la Cedevita Olimpija Ljubljana. 

Ce spune antrenorul Mihai Silvășan despre debutul în EuroCup

„Este un moment important pentru noi și pentru clubul nostru. Este important pentru noi, ca antrenori, dar și pentru jucători. Este o competiție extrem de puternică. Nu vor fi meciuri ușoare și probabil vom porni la fiecare meci cu șansa a doua. La fel se va întâmpla și miercuri, însă pe noi ne motivează acest aspect.

Ne dorim să jucăm bine, să evoluăm în fiecare meci la victorie și să ne luptăm până la capăt, posesie după posesie. La final vom vedea ce se va întâmpla, ne vom da seama dacă suntem suficient de buni pentru o astfel de competiție. Cred că aceasta este mentalitatea protrivită, așa am abordat totul și în sezonul trecut în Europa.

Nu ne putem face planuri, trebuie să luăm fiecare antrenament și meci în parte și să fim extrem de serioși în pregătire pentru a putea spera la rezultate bune”, a declarat Mihai Silvășan înaintea debutului în EuroCup.

U-Banca Transilvania a câștigat în această toamnă primul trofeu pus în joc în acest sezon, SuperCupa României, apoi a disputat meciurile din turneul inaugural al Cupei României. Alb-negrii au reușit calificarea mai departe, iar în campionat au obținut două succese din tot atâtea posibile. Richard și compania le-au depășit în drumul lor pe CSM Petrolul Ploiești și FC Argeș Pitești.

De-a lungul istoriei, clujenii și-au mai măsurat forțele cu echipe din Franța. Spre exemplu, în stagiunea 2011-2012 am dat piept în FIBA EuropeCup cu Elan Chalon. Cinci ani mai târziu, la Cluj-Napoca a revenit Pau-Lacq-Orthez, tot în cadrul aceleiași întreceri. 

sportulclujean

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *