Dan Petrescu, din nou antrenorul anului! 2022 de excepție pentru tehnicianul campioanei CFR Cluj.

Dan Petrescu a fost desemnat antrenorul anului în România în urma anchetei GSP. Antrenorul CFR-ului a ieșit victorios în fața bunului său prieten, Gică Hagi respectiv a lui Cristiano Bergodi, cel care i-a „furat” Supercupa la început de stagiune. Pentru acest premiu au votat toți antrenorii, președinții și căpitanii formațiilor din Liga 1, jurnaliștii GSP și cititorii Gazetei.

Start cu stângul în anul 2022

CFR Cluj a încheiat anul 2021 cu o serie nemaipomenită de 9 victorii fără gol primit în Liga 1 iar așteptările erau mai pentru anul ce urma să înceapă. Primul meci din 2022 a fost un veritabil „thriller” împotriva FCSB-ului încheiat cu scorul de 3-3 după un gol la ultima fază al lui Iulian Cristea. Acest semi-eșec le-a turnat plumb în ghete elevilor lui Petrescu, aceștia nereușind să câștige nici în următoarele 3 partide. Declicul a venit la deplasarea de la Mediaș. La ultimul meci al gazdelor în formulă completă, înainte de anunțul iminentului faliment, găzarii au reușit să țină în șah o echipă uluită a CFR-ului. Salvarea a venit din partea lui Cristian Neguț, împrumutat de la Chindia, care a marcat la ultima fază a meciului.

Titlul cu numărul 5, poate cel mai muncit

A urmat un play-off în care cele două înfrângeri consecutive în fața Craiovei (scor 2-3), respectiv în fața FCSB-ului, acasă (scor 0-1) au făcut ca lupta la titlu să fie una extrem de strânsă. La finalul sezonului regulat, liderul CFR avea o distanță confortabilă față de urmăritoarea FCSB, 12 puncte. Odată cu startul play-off-ului punctele au fost înjumătățite conform regulamentului iar roș-albaștri se apropiau la doar 6 puncte. În urma victoriei din Gruia, echipa antrenată pe atunci de Toni Petrea devenise favorită la titlu, având ultimul meci direct pe teren propriu. Ei bine, această „finală a campionatului” (care avea să se dispute la Buzău) nu s-a mai întâmplat. În penultima etapă FCSB a făcut egal, acasă cu Voluntari iar o victorie a CFR-ului cu Craiova avea să-i facă din nou campioni pe elevii lui Petrescu. Așa s-a și întâmplat: o victorie cu 2-1 în fața propriilor suporteri a adus al 8-lea titlu în Gruia și al 5-lea în contul antrenorului.

O vară cu turbulențe pe bancă

Așa cum spune deseori Petrescu: „O înfrângere poate face uitat tot ce ai făcut bine la un club.” Asta s-a și întâmplat după deziluzia trăită în meciul contra celor de la Pyunik. Eliminare rușinoasă din primul tur preliminar UCL a adus primele semne de îndoială în rândul fanilor. Unii deja îi cereau demisia, alții au rămas alături de antrenor. Asta până la prestația dezastruoasă din deplasarea de la Ballkani, în care clujenii au obținut cu greu un egal pe final de joc. Prestația a fost una lamentabilă iar la primul joc de acasă, scandările care cereau demisia antrenorului se auzeau tot mai bine din tribune. Chiar și patronul, Neluțu Varga a intervenit pentru prima oară public, criticându-și antrenorul și dând de înțeles că dorește să îl demită. A avut loc o întâlnire între cei doi, iar Dan Petrescu a fost reconfirmat în funcție. Poate clauza de 400 de mii de euro a jucat un rol decisiv în această ecuație.

Final de an nemaipomenit

Parcă această perioadă tulbure i-a motivat și pe jucători iar în meciurile ce au urmat s-a văzut că au jucat și pentru antrenor. Victoriile au început să curgă, atât în campionat, cât mai ales în Europa. Cele două triumfuri în fața Slaviei Praga au adus aminte de acel CFR care se bătea de la egal la egal cu forțele Europei și a rezolvat în mare parte calificarea în primăvara europeană. În Superligă în afară de înfrângerea de pe Giulești, influențată de greșeli de arbitraj, Petrescu și-a condus echipa din victorie în victorie.

Un an greu, dar probabil cel mai de succes pentru Dan Petrescu însumând 29 de victorii în toate competițiile. Având în vedere volumul infernal de meciuri disputate de la începutul sezonului, 33 la număr, putem spune că CFR Cluj în frunte cu Petrescu, a făcut minuni. Cu un lot decimat de accidentări și plecări neașteptate, „Brusrucul” a reușit să închege echipa și să o ducă în primăvara europeană.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *