INTERVIU fără perdea cu discretul patron al lui CFR Cluj, Neluțu Varga. Cum a ajuns să preia clubul din Gruia și când a îmbrăcat tricoul alb-vișiniu?

Cunoscut ca un patron discret și misterior din fotbalul românesc, Neluțu Varga a acordat unei reviste naționale un interviu în premieră la finalul anului 2022, în care a vorbit despre motivele pentru care a intrat în fotbal, cum a preluat-o pe CFR și cum a evoluat în tinerețe pentru echipa de juniori a actualei campioane a României.

Varga a dezvăluit pentru prima dată cum a preluat clubul de la omul de afaceri Arpad Paszkany, susținând că a ales să intre în fotbal de plăcere.

„Am venit de plăcere la CFR. În primul rând Arpi Paszkany mi-a sugerat că singurul care are puterea și nebunia să se bage în fotbal în locul lui sunt eu. Dacă te bagi la o asemenea luptă, înseamnă că îți dorești să fii campion! Altfel, nu are rost!

Acesta a fost momentul care m-a convins să preiau CFR Cluj. Arpi era foarte bolnav în acea perioadă și era la pământ din punct de vedere financiar. El mi-a propus să vin, iar eu stăteam foarte bine cu banii.

M-a rugat să preiau, deoarece nu dorea să se distrugă brandul, mai ales că își pusese în joc viața, sănătatea și banii pentru CFR. Nu dorea să dea clubul la cineva în bătaie de joc ca să se distrugă tot ce a construit el în ani de zile. Nu eram partener de afaceri cu el, dar eram prieteni foarte buni, ne cunoșteam, eram suporteri ai CFR-ului. Eu am fost și fotbalist aici, dar, în sfârșit…, a declarat Varga pentru Fanatik.

Varga a jucat pentru CFR Cluj la 19 ani sub comanda lui Victor Ciocan

„Am fost fotbalist la CFR, până la 19 ani, înainte de Revoluție. M-am lăsat pentru că m-am supărat după o selecție la lotul național. Fusesem selectat, dar după trei zile m-au anunțat că merge altul, un pilos gras, fiul unui director de bancă! Atunci am avut cea mai mare dezamăgire și am decis să mă las de fotbal. Eram căpitan de echipă la CFR și îl aveam antrenor pe Victor Ciocan.

Începusem ca fundaș central, dar am ajuns apoi atacant. Îmi plăcea mai mult la banda dreaptă”, a mai sustinut patronul CFR-ului.

Despre Grupul de la Cluj și influența lui Ioan Rus și Vasile Dâncu la CFR, Varga a povestit că acestea sunt invenții. El conduce de unul singur clubul și îl finanțează.

Se auzise că Șumudică a fost adus de grupul de la Cluj, de Ioan Rus, de Vasile Dâncu…”, a fost intrebarea pentru Nelutu Varga.

„Nici vorbă! Vrăjeli! Grupul de la Cluj, cum i se spune, și CFR Cluj sunt două chestii paralele. Nu au nicio legătură una cu alta. Sunt aberații, niște gogoașe umflate. În primul rând eu sunt prieten foarte bun cu dom’ profesor și cu domnul Rus. Suntem prieteni dinainte să vin la CFR, nu are legătură cu fotbalul. Trăim în același oraș, ne cunoaștem, lumea e mică… Ei fiind suporteri înfocați ai fotbalului, normal că țineau cu CFR care face performanță. Doar nu țineau cu un corijent, cu o echipă din liga a doua… Au pus suflet la echipă, mergeau cu noi în Europa la meciuri, formam o comunitate corectă”, a mai declarat Varga.

Ioan Rus si Vasile Dancu nu au nicio implicare decizională la CFR

„Nu știu de unde provine treaba asta. Sunt singurul care a finanțat CFR Cluj și nu am niciun șef. Singurul meu șef este Dumnezeu! Ca să înțeleagă lumea… Nu există așa ceva! Au fost totuși unele momente în care mă sfătuiam cu ei, pentru că și amândoi sunt manageri. Am cerut o părere ca între prieteni, dar ultima decizie am luat-o eu mereu. Chiar dacă au fost și decizii proaste, cum vă spuneam. Am învățat pe banii mei! Cam scump, dar asta e… Sper să-mi recuperez bănuții și să o ducem bine”, a mai precizat patronul.

Varga regretă plecarea lui Iuliu Mureșan din club

„E decizia lui. Eu zic că a fost o greșeală că nu a rămas la CFR. Era un echilibru în club cu el, dovadă ce s-a întâmplat după plecarea lui. Iuliu avea un gram de inteligență peste toți, multă experiență, eram mult mai calm. Ținea echipa și jucătorii ca pe copiii lui. Când erau nemulțumiri, salarii restante sau alte probleme, Iuliu știa cum să rezolve întotdeauna situația. Aducea liniștea între conducere și jucători. Avea darul de a face mediere, de a vorbi non-stop cu fotbaliștii. Plecarea lui a fost un moment în care noi, ca și club, am pierdut”, a mai susținut acesta.

Written by 

10 ani de experiență în presă. Am scris și scriu în continuare și pentru eClujeanul.ro din luna iulie 2012, foaiatransilvana.ro și clujulpolitic.ro. Am acoperit toate domeniile de activitate, politic, social, administrativ, iar din iunie 2019 sunt în slujba sportului din Cluj odată cu înființarea sportulclujean.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *