CFR Cluj în 2022: Al cincilea titlu la rând, o eliminare rapidă din Champions League și o toamnă europeană impresionantă

Anul 2022 a fost unul cu suișuri și coborâșuri pentru campioana României, CFR Cluj. Totuși, atunci când tragem linie, remarcăm că acesta a fost unul din cei mai buni ani ai clubului. Cele două obiective principale, titlul și calificarea în grupele unei competiții europene, au fost îndeplinite. A urmat și un al treilea obiectiv, calificarea în primăvara europeană, de asemenea realizat.

CFR Cluj terminase anul 2021 pe primul loc în campionat cu 57 de puncte. O performanță impresionantă având în vedere că FCSB, echipa de pe locul doi, era la zece puncte distanță de feroviari, în timp ce Voluntari, formația de pe locul al treilea, se afla la nu mai puțin de 20 de puncte de clujeni!

IANUARIE 2022 – SINGURA LUNĂ CU MECIURI OFICIALE ÎN CARE CFR NU A OBȚINUT NICIO VICTORIE

Ianuarie a fost singura lună a anului 2022 în care CFR nu a reușit nicio victorie (excluzând luna iunie, atunci când feroviarii nu au disputat niciun meci oficial). Primul duel a fost cu formația de pe locul secund, FCSB, pe 23 ianuarie. Meciul s-a disputat la București și s-a încheiat cu scorul de 3-3. Clujenii au condus cu 1-2 și 2-3, scăpând victoria printre degete, după un gol al lui Iulian Cristea în minutul 90+4. Primul meci de acasă a avut loc pe 31 ianuarie, împotriva celor de la FC Botoșani, partidă încheiată din nou cu un egal, 1-1.

FEBRUARIE 2022– PRIMA VICTORIE DUPĂ 4 REZULTATE DE EGALITATE

CFR a avut un start de lună februarie tras la indigo cu luna precedentă, primele două meciuri terminându-se din nou fără o câștigătoare. Primul duel a avut loc pe 5 februarie, în deplasare cu CSU Craiova, meci terminat cu scorul de 1-1. Exact ca în primul meci din ianuarie, feroviarii au fost egalați în prelungiri, Gustavo fiind cel care a dus un punct pentru olteni, în minutul 90+6. A fost de asemenea primul meci în campionat, după aproximativ doi ani și jumătate, în care CFR a încasat două cartonașe roșii. Ultima dată când s-a întâmplat asta a fost pe 31 august 2019, într-un meci pierdut cu 3-2 la Giurgiu împotriva celor de la Astra. Următorul meci a fost împotriva celor de la UTA Arad. Meciul disputat în Gruia, pe data de 8 februarie, s-a încheiat, așa cum a început, cu scorul de 0-0. Prima victorie din anul 2022 pentru CFR a venit pe 12 februarie, la Mediaș, contra Gaz Metan. După ce în două din primele patru meciuri ale anului feroviarii au pierdute puncte în minutele de prelungire, roata s-a întors, clujenii câștigând meciul, cu scorul de 1-2, după un gol marcat de Neguț în minutul 90+4. Acesta a fost singurul gol al lui Neguț pentru CFR. Victoria cu Gaz Metan Mediaș s-a dovedit a fi un moment psihologic pentru clujeni, întrucât aceștia au câștigat și ultimele două jocuri ale lunii februarie: 2-1, pe teren propriu, cu Rapid și 0-2, în deplasare, contra Sepsi.

MARTIE 2022– INVINCIBILITATEA A CONTINUAT PENTRU CLUJENI

Seria meciurilor fără înfrângere a continuat și în martie. O victorie cu 0-1 la Voluntari și un recital cu cinci goluri în Gruia contra lui Dinamo (4-1) au pus punct sezonului regulat. CFR a terminat campionatul pe primul loc cu 76 de puncte, principala contracandidată la titlu, FCSB, fiind la nu mai puțin de 14 puncte de clujeni (7 puncte după înjumătățirea din startul play-off-ului). Tot în luna martie au avut loc și primele două partide din play-off: victorie cu scorul de 3-1, la Cluj, contra celor de la FC Voluntari și o remiză albă, la Constanța, împotriva Farului.

APRILIE 2022– PRIMA VICTORIE A FCSB-ULUI, ÎN GRUIA, DUPĂ 8 ANI

Primele înfrângeri ale clujenilor au venit abia în luna aprilie. După un succes, fără emoții, cu scorul de 2-0 în detrimentul celor de la FC Argeș, au urmat două eșecuri: 3-2, la Craiova, contra CSU și 0-1, în Gruia, împotriva celor de la FCSB. Victoria FCSB-ului a fost prima, acasă la CFR, după aproape 8 ani. Ultima dată când roș-albaștrii plecau cu toate cele trei puncte din Gruia s-a întâmplat pe 10 august 2014! Și atunci, ca și acum, scorul a fost 0-1. Din fericire pentru CFR-iști, luna aprilie s-a încheiat, așa cum a început, cu o victorie, 0-1 la Voluntari.

MAI 2022- PERFORMANȚĂ ISTORICĂ

Luna mai se anunța una de foc pentru CFR, clujenii având în față patru finale. Pentru ca titlul să rămână în Gruia, fără a depinde de jocul rezultatelor, feroviarii nu aveau voie să facă pași greșiți în ultimele patru etape. Primul meci a fost acasă, contra celor de la Farul, partidă încheiată cu scorul de 1-0 pentru CFR. A urmat deplasarea de la Pitești unde clujenii au oferit un recital fotbalistic, câștigând meciul cu 0-6. A fost prima victorie a feroviarilor la șase goluri diferență, într-un meci oficial, după șase ani! Ultima dată când CFR reușea să se impună de o manieră atât de categorică a fost pe 16 aprilie 2016, 6-0 împotriva Botoșaniului. Sărbătoarea a venit la Cluj mai repede decât era preconizată. După ce FCSB s-a încurcat cu Voluntari, 2-2, CFR avea nevoie de o victorie împotriva celor de la CSU Craiova pentru a fi sigură de titlu, lucra care s-a și întâmplat, clujenii câștigând în Gruia cu scorul de 2-1. Astfel, CFR a devenit campioană pentru a opta oară în istorie și pentru a cincea oară consecutiv. Singurele echipe care au mai reușit să câștige titlul de cel puțin cinci ori au fost Chinezul Timișoara (1922-1927) și Steaua București în două rânduri (1985-1989 ; 1993-1998). Ultimul meci al sezonului a fost unul doar de palmares, împotriva ocupantei locului secund, FCSB. Roș-albaștrii s-au impus cu 3-1, clujenii trimițând pe teren o echipă experimentală.

IULIE 2022- UN ÎNCEPUT DE SEZON DEZAMĂGTIOR

După un cantonament în Austria care a avut loc în luna iunie, feroviarii au început noul sezon pe cinci iunie. În primul tur al calificărilor din Champions League aceștia au întâlnit campioana Armeniei, Pyunik. CFR nu a convins în tur, scorul final fiind 0-0, însă clujenii rămâneau cu prima șansă în returul care urma să aibă loc în Gruia peste opt zile. Între cele două meciuri cu armenii s-a disputat și Supercupa României. Duelul cu Sepsi a avut loc la Arad, meci încheiat cu înfrângerea clujenilor, scor 1-2, după ce fostul CFR-ist, Mario Rondon, a tranșat meciul cu un gol în minutul 85. Pe 13 iulie a avut loc cea mai mare dezamăgire în Gruia din ultimii ani. După ce au condus tot meciul, grație golul lui Boateng din minutul 6, feroviarii s-au văzuți egalați de Pyunik în minutul 89, meciul intrând în prelungiri. Același scenariu a avut loc și în prelungiri, clujenii au înscris repede, prin Petrila în minutul 94, armenii egalând din nou cu un minut rămas de disputat, în minutul 119. Pyunik a fost echipa mai inspirată la loviturile de departajare, astfel că CFR părăsește cea mai importantă competiție importantă încă din primul tur. După trei zile a avut loc și prima victorie a sezonului pentru campionii României, 1-0 împotriva Rapidului, iar după alte cinci a venit și prima victorie europeană, 3-0 cu Inter Club d’Escalades din Andorra, în turul doi Conference League. Ultima săptămână, din cea mai complicată lună a anului pentru CFR, a fost una de foc, cu trei meciuri în șase zile. Înfrângere în deplasare cu FCU Craiova, scor 3-1, victorie acasă cu Mioveni, 4-2, respectiv un 1-1 în returul din Andorra cu Inter Club d’Escalades au pus punct lunii iulie.

AUGUST 2022- CALIFICARE!

Luna august a început pentru clujeni cu un egal ,0-0, în turul trei preliminar Conference League, în compania bielorușilor de la Shaktyor Soligorsk, pe 4 august. Acesta a fost al patrulea rezultat de egalitate, din cinci meciuri, în actualul sezon de cupe europene, pentru feroviari. Trei zile mai târziu CFR s-a impus cu 0-2 (și la scor dar și la cartonase roșii) împotriva celor de la Chindia Târgoviște. Pe 11 iulie CFR reușea calificarea în play-off-ul Conference League, după ce Jefte înscria singurul gol al victorie de acasă cu Shaktyor Soligorsk. Ritmul infernal al meciurilor și-a spus cuvântul în următoarea partidă, contra celor de la FC Botoșani. CFR a pierdut cu 0-1 , iar dubla cu Maribor, vitală pentru continuarea sezonului european, se anunța una foarte grea. Previziunile s-au adeveri și în meciul tur am asistat la un nou egal al CFR-ului, 0-0. Calificarea s-a decis la Cluj, Cvek reușind singurul gol al meciului, din foarfecă, în minutul 90! Ultimele trei zile ale lunii august au oferit două meciuri cu patru goluri. Mai întâi, clujenii au pierdut cu 1-3 acasă în detrimentul Farului Constanța, după care au reușit, tot acasă, o victorie facilă, 4-0 cu Voluntari.

SEPTEMBRIE 2022- O LUNĂ MAI LINIȘTITĂ

După ce au disputat câte opt meciuri atât în iulie cât și în august, CFR-iștii au avut doar patru meciuri de jucat în septembrie. În grupele Conference League aceștia au acumulat doar un punct, după egalul din Kosovo, 1-1, contra Ballkani și înfrângerea din Gruia, 0-1 cu turcii de la Sivasspor. Pe plan intern lucrurile începeau să arate din ce în ce mai bine, CFR câștigând ambele meciuri, 2-0, acasă, cu CSU Craiova și 0-1, la Pitești, în compania celor de la FC Argeș.

OCTOMBRIE 2022- LUNA CU CELE MAI MULTE MECIURI ȘI CELE MAI MULTE VICTORII

După o lună liniștită a urmat cea mai aglomerată pentru feroviari, cu nu mai puțin de nouă meciuri! În campionat, CFR a acumulat 10 puncte din 15 posibile. Aceștia s-au impus împotriva Petrolului Ploiești, acasă, cu scorul de 1-0, contra celor de la Sepsi, 2-1, meci disputat tot în Gruia și în deplasare, 1-2. pe Cluj Arena, împotriva rivalei locale, U Cluj. Tot pe Cluj Arena a avut loc meciul din Cupa României, dintre cele două rivale, partidă încheiată cu scorul de 1-1. În Conference League, CFR a reușit o performanță greu de anticipat. După ce au scos doar un punct împotriva unor adversari inferiori Slavei Praga, din punct de vedere valoric, ardelenii au reușit să câștige ambele meciuri disputate în compania cehilor, fără să primească gol! Ultimul meci al lunii octombrie a fost însă unul dezamăgitor, clujenii pierzând cu scorul de 3-0, în Turcia, împotriva celor de la Sivasspor.

NOIEMBRIE 2022- VICTORII PE LINIE

Noiembrie a fost o lună de vis în Gruia. Primul meci, care a fost și cel mai important, s-a disputat la Cluj pe 3 noiembrie. CFR Cluj își juca calificarea în primăvara europeană în timp ce adversara, Ballkani, era deja matematic eliminată din competiție. Nana Boateng a înscris singurul gol al meciului în minutul 17 și CFR reușea pentru a treia oară în istorie să treacă de grupele unei competiții europene. În Cupa României, CFR a făcut show, 5-0, cu Dumbrăvița, iar în campionat, clujenii au acumulat 9 puncte din tot atâtea posibile după victoriile cu FCU Craiova, 3-1, CS Mioveni, 0-1 și FC Hermannstadt, 2-3. Aceasta a fost singura lună din anul 2022 în care CFR a câștigat toate partidele.

DECEMBRIE 2022- S-A SFÂRȘIT ANUL EXACT CUM A ÎNCEPUT

CFR a continuat seria victoriilor și în decembrie, reușind să câștige contra Chindei Târgoviște, 2-0, în Gruia. Această serie a fost întreruptă de Farul Constanța, pe 7 decembrie, în Cupa României. Meciul s-a terminat cu scorul de 0-0, însă egalul a fost ca o victorie pentru feroviari, care s-au calificat în sferturile competiției. Ultimele trei meciuri ale anului au arătat o inconstanță deosebită. Mai întâi, clujenii i-au întâlnit pe cei de la FC Botoșani, echipă în cădere liberă, după ce au pierdut cu scorul de 8-0 contra celor de la Farul și 2-0 împotriva juniorilor de la FCSB. Totuși, moldovenii au reușit să scoată un punct, după ce Dragu a înscris golul de 1-1 în minutul 90+1. După această prestație dezamăgitoare, feroviarii au dat piept cu FCSB, echipă care venea după cinci victorii consecutive. Clujenii s-au impus, 0-1, grație golului înscris de Janga. CFR a terminat anul, exact așa cum îl începuse, cu un gol primit în prelungiri. Hermannstadt a plecat cu toate cele trei puncte din Gruia după golul marcat de Bejan în minutul 90+5. În primul meci al anului, Iulian Cristea înscria pentru FCSB, în poarta alb-vișiniilor, în minutul 90+4.

Astfel se încheie un an extraordinar pentru CFR Cluj. Chiar dacă au fost și momente în care părea că echipa nu se mai regăsea, fotbaliștii antrenați de Dan Petrescu au reușit mereu să arate un caracter de nota 10 și să își revină. Hegemonia alb-vișinie a continuat în anul 2022, iar echipa a reușit să se califice și în primăvara europeană. Se anunță un an 2023 foarte greu. CFR nu este pe primul loc în Superligă, Farul având un punct în fața feroviarilor, iar în februarie urmează și dubla manșă din Conference League, împotriva celor de la Lazio Roma.

Redacția Sportul Clujean le urează feroviarilor multă baftă în noul an și avem certitudinea că echipa patronată de Neluțu Varga va face cinste Clujului în continuare în competițiile europene!

Tudor Moisa

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *