România-Belgia, meci oficial de fotbal feminin la Cluj. Albon: „Belgia este cel mai periculos adversar din grupă”

Mirel Albon, selecționerul naționalei feminine de fotbal este de părere că „în acest moment Belgia este cel mai periculos adversar din grupă pentru că mâine este adversarul nostru„.

Acesta și jucătoarea clubului Anderlecht, Ștefania Vătafu, au susținut o conferință de presă premergătoare duelului dintre tricolore și Belgia, contând pentru preliminariile Euro 2021, ce se va disputa mâine, de la ora 18:30 pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu din cartierul Gruia.

Selecționerul a scos în evidență pentru început principalele forțe ale grupei: „Pentru noi începe o campanie foarte importantă și ne punem mari speranțe de această dată că vom ajunge la turneul final. Nu este ușor, este o grupă dificilă, avem din fiecare urnă valorică adversari puternici, ca Belgia și Elveția, cu care ne vom lupta până în septembrie anul viitor la accederea directă la turneul final„.

Mirel Albon a făcut o scurtă analiză a belgiencelor: „Un meci important, cu un adversar puternic. Din păcate avem jucătoare care ne lipsesc, din motive obiective, însă avem un lot valoros. Cred că fetele noastre au mai multă experiență decât în campania trecută pentru Euro și sper ca acest lucru să se vadă. În acest moment Belgia este cel mai periculos adversar din grupă pentru că mâine este adversarul nostru. (…) Au arătat o formă deosebită și o forță în atac remarcabilă. Sper să le fi citit bine jocul, să le contracarăm punctele forte și să le surprindem și mâine noi să fim echipa învingătoare„.

Tehnicianul vede însă o șansă egală pentru calificare între România, Belgia și Elveția: „Între cele trei echipe  (n.r România, Belgia și Elveția) există un echilibru evident și forma de moment în ziua jocurilor decisive, și prezența sau lipsa unor jucătoare de bază vor fi foarte importante pentru echipa care se va califica direct. Luând în calcul acest echilibru, eu zic că avem 33% șanse să ne calificăm„.

Ștefania Vătafu se bucură pentru revenirea la Cluj și crede că nu este un dezavantaj faptul că tricolorele vor disputa abia primul meci din aceste preliminarii: „Aici la Cluj mă simt ca acasă, am jucat aproape 10 ani la Cluj și sper ca atât dumneavoastră, cât și fanii să ne încurajeze și să ne bucurăm împreună de fotbal. Cum a spus și domnul Albon, va fi o campanie destul de dificilă, însă mâine e cel mai important, e primul pas și să sperăm că începem cu dreptul. Nu cred că are vreo importanță dacă am jucat sau nu vreun meci în aceste preliminarii, din contră, probabil pentru noi e mai bine pentru că avem deja mai multe informații despre ele, am văzut anumite imagini cu ele și sper ca acest lucru o să fie un atu pentru noi„.

Albon are încredere în fetele mai experimentate că vor putea face diferența: „Este important pentru munca de atâția ani de zile să ajungem la turneul final, și pe lângă faptul că există o dorință remarcabilă de a reuși calificarea, mă bazez pe ambiția jucătoarelor mai experimentate, mai în vârstă, care în acest moment pot prinde ultimul tren să ajungă la turneul final și cred că ele vor fi motorul echipei naționale„.

La final, acesta a făcut o scurtă analiză a noii generații și a regulilor impuse de federație: „Vorbind strict de naționala mare, avem o generație tânără, fete sub 23 de ani, dintre care unele sunt titulare meci de meci și avem câteva jucătoare în lot care pot fi soluții în momentul în care apelăm la ele. Și în această campanie avem jucătoare tinere pe care vrem să le creștem, se antreneze cu Ștefi, cu Florentina, cu Laura și cu toate celelalte. Avem și cea mai bună jucătoare de la under 19, Ana Vlădulescu, care la cum s-a pregătit în această săptămână s-ar putea s-o vedeți în teren și avem două dintre cele mai bune jucătoare de la under 17, Roxana Mirea și Ioana Bălăceanu și într-un viitor nu foarte îndepărtat vor fi soluții reale pentru echipa națională.

Această decizie (n.r obligativitatea ca fiecare club masculin să aibă și o secție de fotbal feminin înscrisă în campionat) este benefică pentru fotbalul românesc, nu pentru fotbalul feminin. Toate cluburile vor avea o structură mai consistentă, vor avea mai mulți suporteri, se va extinde brand-ul, emblema, culorile și tot ce înseamnă acel club”, a mai spus Albon.

Text și foto de Kristzian Bucsi

sportulclujean

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *