Emoție în alb și negru. Fanii lui „U” au sărbătorit fastuos Centenarul

Peste 2000 de clujeni și fani ai Universității Cluj au venit vineri seara, 18 octombrie, în Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu„, la evenimentul Centenar în Alb și Negru, organizat de Asociația Șepcile Roșii 1919, Asociația Peluza Șepcile Roșii și Asociația Scena Urbană, UBB, finanțat de Primăria Cluj-Napoca și Banca Transilvania si alti sponsori privati.

Seara a început la ora simbolică 19.19, care marchează anul înființării clubului Universitatea, cu un dialog între actualul rector al Universității Babeș-Bolyai, Ioan Aurel Pop, și fostul președinte al clubului Universitatea, doctorul Iuliu Hațieganu, dialog proiectat pe scenă sub formă de holograme. Dialogul, scris de președintele Academiei, s-a referit mult prea puțin la clubul Universitatea și a avut accente naționaliste, obișnuite deja la istoricul I. A. Pop.

Dialogul a fost urmat de piesa de teatru „Acasă… la Cluj” despre întoarcerea Universității Cluj din Bejenia de la Sibiu, 1940- 1945, care a început cu proiecția unui film care i-a avut în prim-plan pe legendarii jucători Tony Dascălu și Mircea Luca, iar la finalul filmulețului a început spectacolul propriu-zis după piesa fostului secretar al clubului, Mihai Iubu, interpretată de actori de la Teatrul Național.

Centenar în Alb și Negru s-a încheiat cu recrearea meciului istoric dintre Universitatea Cluj și Ferar (fostă Vasas), din august 1945, primul disputat pentru „studenți” de la revenirea din Bejenie. A fost 4-0 pentru Universitatea în meciul cu puternica formație de atunci a Ferar-ului, grupare care s-a desființat ulterior. Ferar a fost compusă azi din rugbysti clujeni iar U din nume ca Abrudan, Giurgiu, Lemnaru, Onicaș sau legende ca Pojar.

Sabău și Remus Câmpeanu prezenți la meci

La spectacol a fost prezentă echipa de fotbal U Cluj cu tot stafful tehnic, dar și legende cum sunt Ioan Ovidiu Sabău sau Remus Câmpeanu, foști fotbaliști și conducători ai lui ”U”. De asemenea au fost prezenți echipa de fotbal feminin, echipele de handbal, volei, copii și tineret.

Galeria lui „U” a făcut o atmosferă senzațională la finalul meciului, aprinzând torțe și scandând versurile celebre ale Peluzei.

Medicul Dragoș Vălean. Foto: Tiberiu Fărcaș
Foto: Tiberiu Fărcaș

Fotografii semnate de Daniel Sătmar:

Evenimentul a costat 60.000 de euro, bani publici și privați.

Text: Tiberiu Fărcaș, Vasile Manu

au contribuit Stroia Cătălin și Daniel Sătmar (foto)

Tiberiu Farcas

Peste 20 de ani de experiență în industria media din România, autor al istoriei presei clujene, "Colosul cu picioare de hârtie", dar și co-autor al volumului "Cluj contra Cluj - Istoria celui mai vechi derbi local din România", o sinteză a confruntărilor directe dintre "U" Cluj și CFR, realizată în colaborare cu jurnalistul Bogdan Stanciu.

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *