Universitatea Cluj traversează o perioadă destul de sumbră pe piața de mercato, după ce conducerea alb-negrilor s-a despărțit de în această pauză de 8 jucători și urmează în cel mai scurt timp să părăsească echipa și al 9-lea jucător, Victor Dican, exponențial pentru „șepcile roșii” în ultimii 3 ani. În acest context trioul conducător Constantea-Giurgiu-Cordoș a căzut în dizgrația suporterilor, care văd visul promovării mai mult o utopie.
1.„Vom încerca mai multe transferuri. Petrolul am văzut ca avea un lot numeros, multe soluții. Noi din păcate nu am reușit, mai ales că am transformat această echipă în proporție de 80% în vară. Dacă vom avea resursele și vom găsi jucătorii potriviți, cu siguranță va trebui să facem transferuri”, spunea Erik Lincar după finalul meciului cu Petrolul Ploiești, pierdut de studenți. Declarație care pare să fie într-o antiteză cu mișcările de forțe ce s-au produs la Universitatea Cluj până acum. Doar două noutăți are Universitatea Cluj în lot, Roberto Romeo și Florin Ilie.
2. Dintre noii veniți, doar Roberto Romeo a arătat mai multă constanță în acest sezon de Liga 1, unde a bifat 10 prezențe la Gaz Metan Mediaș, comparativ cu Florin Ilie care a stat mai mult pe bancă la UTA Arad și a bifat un singur minut în acest sezon de Liga 1 cu FC Voluntari. Totuși, aceste cifre par îndoielnice dacă stăm și urmărim faptul că Erik Lincar a reinventat echipa studenților cu jucători certați de fanii lui „U” Cluj la început și numiți satelitul lui Turris Turnu Măgurele.
3. Fără doar și poate transferul lui Victor Dican la FC Botoșani pe suma de 100.000 de mii de euro și 30% dintr-un viitor transfer potrivit site-ului 4everucluj.ro și neconfirmat încă de club, reprezintă o pată neagră pentru conducătorii Constantea- Cordoș – Giurgiu. Suma de transfer este una mică pentru valoarea lui Victor Dican, care în cele 57 de meciuri pentru studenți a marcat de 10 ori și a oferit un assist. De asemenea, suma nu este potrivită dacă stăm și ne uităm la cota jucătorului care pe site-ul de specializare transfermarkt.com este de 225 de mii de euro.
4. O altă bilă neagră pentru conducere este la o primă vedere negocierea cu Valeriu Iftime, care pare că nu i-a forțat mâna după ce patronului de la FC Botoșani i-au intrat în conturi 650.000 de mii de euro după vânzarea fundașului Bogdan Racovițan în Polonia.
5. Singura mișcare de viitor gândită de „triumviratul” Constantea- Cordoș- Giurgiu sunt cei 30% păstrați dintr-un viitor transfer. Iftime este unul dintre cei mai inteligenți patroni din Liga1 în ceea ce privește descoperirea jucătorilor și vânzarea acestora. Un exemplu relevant este vânzarea unui alt fundaș central, Michael Ngadeu, cumpărat de la Nuremberg II cu 100.000 de mii de euro și pe care patronul celor de la FC Botoșani a scos peste 1 milion și jumătatea din transferurile acestuia la KAA Gent și Slavia Praga.
6. Universitatea Cluj trebuie să se regrupeze urgent după plecarea lui Victor Dican, un jucător polivalent ce putea evolua atât ca fundaș central în sisteme de joc cu 4 apărători sau 3, cum a evoluat în mandatul lui Costel Enache. De asemenea, Dican are ca poziție de bază cea de mijlocaș defensiv, una care pentru Erik Lincar este vitală și descoperită, având în vedere că acesta s-a bazat în principal pe sistemul 4-2-3-1, iar singura soluție rămasă în acest moment este Cristian Balgiu (venit în vară de la FC Buzău).
7. Pe lângă transferurile urgente pe care „U” trebuie să le perfecteze pe poziția de mijlocaș central/defensiv. aceștia trebuie să acorde aceeași atenție și pe poziția de fundaș stânga, unde Mitrea are nevoie de un concurent competitiv așa cum preciza Erik Lincar în cadrul emisiunii Sportul Clujean Live, dar și de o extremă care să facă diferența în locul lui Andrei Blejdea, care a plecat la FC Hermannstadt.