Academia „U” Cluj-Luceafărul este o surpriză plăcută în fotbalul juvenil, reușind să se claseze pe primul loc în Liga Elitelor începând cu categoria U15 până la U19. Performanța a fost lăudată în prima conferință a anului de managerul Universității Cluj, Andrei Cordoș, dar și de directorul sportiv Gabriel Giurgiu.
„Felicit Centrul de Copii și Juniori (adică Academia n.r.) pentru rezultate pe care le are pentru că de la U15 până la U19 suntem pe primul loc în Liga Elitelor, ceea ce un lucru de remarcat. Acest fapt înseamnă că avem jucători de perspectivă care muncesc mult și noi sperăm ca în fiecare an să aducem 2-3 la echipa de seniori. Pe lângă investițiile de la prima echipă sunt investiții serioase și la Centrul de Copii și juniori„, , a spus Gabriel Giurgiu.
Pentru a afla mai multe despre reușita acestui proiect, Sportul Clujean a discutat cu coordonatorul și inițiatorul Academiei Luceafărul, Marius Stan. Acesta este absolvent al facultății de sport din cadrul UBB și deține licența B în antrenorat.
„Principalul pion care a realizat proiectul „U”- Luceafărul a fost Cosmin Irimieș”
S.C.: Ce reprezintă Academia „U” Cluj -Luceafărul?
M.S. : Academiq reprezintă brandul „U Cluj- Luceafărul, care crește copiii până la 14 ani, iar de la 14 ani copiii vin cu transfer definit la Universitatea Cluj, noi fiind practic o pepinieră a clubului.
S.C.: Cum a început proiectul „U”- Luceafărul?
M.S.: Proiectul a început odată cu construirea terenului numărul 4 din parcul Babeș Bolyai în parteneriat cu Universitatea. Principalul pion care a reușit acest lucru a fost Cosmin Irimieș, căruia aș vrea să-i mulțumesc din suflet pentru că el a crezut în proiect de la început. Știa că noi avem mai multe grupe campioane naționale și a fost dorința lui să facem acest parteneriat. El era vicepreședinte la „U” Cluj în 2017. Noi aveam construit terenul din 2016, dar a fost dorința noastră să facem ceva pentru „U” și oamenii de la academie sunt toți „U”-iști. Aveam la acel moment oferte de colaborare cu Viitorul lui Gică Hagi, cu FCSB, cu Dinamo sau cu Craiova lui Rotaru.
S.C.: Ce fel de protocol există între cele două părți?
M.S.: Există un protocol pe o perioadă nedeterminată între noi, Luceafărul și „U” Cluj prin care Universitatea trebuie să preia de la noi jucătorii, iar noi la rândul nostru suntem obligați să-i dăm numai la „U” Cluj.
„Pe RedBull Arena copiii au fost asistați de peste 30.000 de mii de spectatori”
S.C.: Cum a început proiectul Luceafărul?
M.S: Eu am fost antrenor la ”U” Cluj până în 2009. Au urmat mai multe evenimente în viața mea, plus am început să merg mai bine într-un alt domeniu, dar nu am putut sta foarte mult fără fotbal, doar jumătate de an. A fost ca o boală și m-a chemat înapoi. Mi-a venit ideea să fac un club, o investiție pentru comunitate și pentru copiii, la care m-a ajutat și fratele meu, David ”Duțu” Stan, pe partea de selecție, într-o perioadă în care la Cluj erau Walter și Paszkany care aveau milioane și nu investeau în centrele de juniori. Am realizat o bază sportivă la terenurile Liceului Terapia și încet-încet am ajuns să aducem și copiii. După primul an, 2009-2010, am avut 50 de copiii. Din 2015 a venit Adrian Crișan, patronul localurilor Toskana, care este în acest moment partenerul meu de afaceri și am zis să obținem performanțe cât mai mari și să trecem la un alt nivel. Așa am construit terenul 4 din Parcul ”Iuliu Hațieganu”.
S.C.: Care considerați că au fost cele mai mari performanțe ale Academiei Luceafărul?
M.S.: Pot spune că am avut mai multe titluri naționale cu grupe, însă cred că de referință este câștigarea Cupei Hagi Danone. Cu generația 2005, care acum sunt la U17, am reușit să obținem titlul național în 2014, 2016 și 2017 și Cupa Hagi Danone. Atunci pot spune că am avut șansa cea mai mare cu participarea de la New York în 2012. A fost o șansă uriașă pentru acei copiii de 12 ani, care au mers în avion atunci cu Simona Halep. În plus a fost o mândrie în plus pentru noi că am jucat pentru România, pentru că după ce câștigi cupa mergi să reprezinți România într-un fel de Campionat Mondial de acel nivel unde participă 36 de țări numit Danone Nations Cup. Ușor-ușor am trecut atunci prin toate, am câștigat cu Argentina, Algeria și Ungaria în grupe și ne-am calificat în optimi unde am trecut de Austria. În sferturi am avut o partidă dificilă cu Germania, care cu un an în urmă câștigase competiția, dar ne-am impus la loviturile de departajare și am ajuns în semifinale, fiind singura țară din Europa în acel an în primele patru clasate. În semifinală a pierdut cu Mexic, iar în finala mică cu Maroc am avut puțină neșansă și am suferit un eșec la penalty-uri și am obținut locul
4. Eu unul aș spune că a fost cea mai mare performanță a fotbalului juvenil din România până la semifinala pierdută cu Germania la Euro U21. Au fost însă și discuții în următorul an, iar un alt fapt care m-a bucurat a fost că acești copiii au fost asistați în tribune pe Redbull Arena de peste 30.000 de mii de oameni.
S.C.: Ce fel de discuții?
M.S. :Următorul an am câștigat din nou Cupa Hagi Danone, dar grupa de 2006 pregătită de Paul Ghenți a avut o surpriză neplăcută. Regulamentul spune că echipa care va câștiga trebuie să meargă mai departe, dar cu două zile înainte de plecare nu ne-au mai chemat. Am formulat mai multe cereri către organizatori, dar ne spuneau că am fost excluși, cel mai probabil din cauza faptului că le era frică de noi și existau alte interese ca o echipă din România să meargă mai departe. N-aș vrea să arunc vina spre domnul Hagi, care a mers atunci cu Academia sa, rămân la opinia că le-a fost frică de noi.
S.C.: După această întâmplare ați renunțat să mai participați?
M.S.: Nu, ba chiar am făcut o ghidușenie să-i zic așa pentru că făcusem parteneriatul cu „U” Cluj și nu mai eram doar Luceafărul și am câștigat în 2019 cu grupa de U15, antrenată de Ovidiu Sărmășan. Am fost pe stadionul lui Espanyol în Barcelona și am câștigat 5 meciuri atunci și am pierdut un singur joc și am terminat pe locul 5 din 36. Tot atunci am avut parte de o surpriză plăcută. Erau acolo toți jucătorii importanți de la Barcelona, Puyol, Iniesta, Xavi, care trebuiau să acorde titlul de cel mai bun jucător al turneului, iar acesta a venit de la noi. Denis Crișan, fiul lui Adrian a câștigat, dar mai multe voci din țară au făcut scandal, spunând că rezultatul a fost influențat de părinte, lucru neadevărat și exagerat, dacă stăm și ne gândim că distincția a fost acordată de unii dintre cei mai mari jucători ai Barcelonei, care nu au trișat fotbalul. Denis Crișan a fost luat ulterior la academia celor de la PSV Eindhoven, iar acum evoluează la academia lui Espanyol. Aș mai vrea să vă mai spun despre un turneu important la care am participat cu grupa de 2005, care s-a făcut în Emirate de către prințul celor de la Manchester City, care finanțează echipa. Atunci am reușit să câștigăm, iar copiii au fost recompensați de prinț care i-a chemat la baza celor de la Manchester City pentru o săptămână cu toate cheltuielile incluse.
„Impresarii le sucesc mințile copiilor și părinților”
S.C.: Revenind puțin cum a fost proiectul cu Universitatea Cluj?
M. S.: Pot spune că la început a fost destul de greu. Nu prea am avut copiii așa mulți și jucam cu cei de 14-15 ani la 19, dar am ținut mereu steagul sus și am avut rezultate onorabile. Nu mă ascund că avem unul dintre cei mai buni scouteri, David Stan, care a selecționat 95% din toți copiii pe care îi are U Cluj în acest moment la Academie. De asemenea, pe partea de infrastructură stăm puțin cam rău în acest moment, având 102 antrenamente pe săptămână de la juniorii de 5-6 ani până la grupele de U15, U16, U17 și U19.
Aș mai adăuga faptul că am reușit să facem un circuit bun pentru toți copiii Academiei. Aceștia locuiesc în Căminele de la Liceul MIU, vin și mănâncă la restaurantul Boeru, iar la școală, majoritatea învață la Liceul cu Program Sportiv, locuri apropiate unul de celălalt, inclusiv de baza de antrenament din Parcul Iuliu Hațieganu.
S.C.: Observăm faptul că foarte mulți tineri se ratează într-un moment bun al carierei lor. Cine îi influențează negativ?
M.S.: Într-adevăr există mai multe probleme, una dintre ele fiind după anumite vârste, impresarii. Din păcate acești impresari le sucesc capul părinților și copiiilor de 12, 13, 15 ani, care sunt ” vrăjiți” cu anumite oferte. Părintele nu mai are răbdare ca un copil să facă pașii normali. Mai întâi ei trebuie să meargă la grupele Under, apoi să prindă echipa de seniori și apoi pot veni impresarii cu tot felul de contracte. Prin această implicare se taie niște etape în dezvoltarea juniorilor. De asemenea, alți factori dăunători sunt telefoanele, statul prea mult la calculatoare și pe rețele sociale, care distrag copiii de la multe lucruri esențiale, iar în ultimii ani a venit și pandemia care i-a scos pe mulți din joc.
„Dacă un părinte vine și sponsorizează echipa te-ai compromis”
S.C.: Am observat că acest mediu al fotbalului juvenil este unul destul de sumbru. Unii părinți sponsorizează clubul sau fac anumite lucruri pentru antrenor pentru ca fiul lor să joace. Vi s-a întâmplat astfel de cazuri în Academie?
M.S: Sunt încercări ca unii oameni să vină cu sume pentru a le băga copiii. Noi le refuzăm din start. Acestea sunt practici pentru cluburile mici, unde părintele vine și sponsorizează echipa în contrapartidă. Nu așa se face performanța.
S.C.: Care este procesul de selecție al Academiei?
M.S.: La noi selecția se face pe baza unei comisii. Suntem 6-7 oameni care luăm deciziile împreună, iar pentru un jucător trebuie să fim cu toții de acord. În plus avem o arie de selecție în toată țara unde colaborăm cu diferite persoane pentru a fi siguri de o decizie, trimitem la meciuri un antrenor sau chemăm copilul la noi la bază pentru o săptămână pentru a vedea cum se pregătește. În general jucătorii pe care îi sunăm pentru a le propune contracte trebuie să fie minim la loturile naționale sau să se fi auzit mai multe lucruri despre ei. De asemenea încercăm să-i ajutăm și pe copiii din cadrul clubului care au o situație mai dificilă din punct de vedere financiar oferindu-le burse sportive de merit.
S.C. : În prima conferință de presă, managerul Andrei Cordoș a lăudat aportul sponsorilor Telios Care și CBC de la Academie. Cum au ajuns aceștia aici?
M.S. : Telios Care și CBC au ajuns la această Academie după ce în urmă cu doi ani le-am prezentat proiectul. Sponsorizarea lor este una importantă și îi ajută pe copiii și pe partea de echipament, unde toate grupele de vârstă sunt îmbrăcate la fel. Cei doi sponsori au spus de la început că tot ceea ce fac ei este doar pentru copiii și pentru nimeni altcineva.
„Cheia succesului ține de mentalitate, unde în România avem probleme”
S.C. :Care considerați că este cheia succesului formațiilor de la Under 15 până la Under 19 în Liga Elitelor?
M.S. : Cred că cheia succesului ține mai mult de mentalitate, una pe care în România este lăsată deoparte. Noi până în pandemie, am trimis copiii la turnee importante din străinătate unde s-au luptat cu juniorii celor mai importante academii de fotbal, în care se investesc milioane de euro. Acolo au văzut cum se face adevăratul fotbal și că doar cu o mentalitate puternică îți poți depăși adversarul. Sperăm ca acest lucru să-l facem și cu celelalte grupe când pandemia se va termina. Un alt lucru pe care îl facem este că jucăm cu copiii de 14-15 ani la grupele mai mari pentru a întări această parte a mentalității. Spre exemplu la Under 19 facem acest lucru, cu Fălcușan care are 14 ani și este fundaș, cu Vînău și Matei Moraru care au 16 ani, în rest copiii de 17 ani. La 2003 îl mai am doar pe Alex Bledea și pe Vlad Moraru atunci când echipa mare mi-l dă. În plus la acest succes se adaugă și munca staff-ului și antrenorilor pe care îi apreciez din tot sufletul și consider că sunt cei mai buni, mai ales că toți au jucat fotbal la un nivel profesionist, iar cei mici au de unde învăța.
S.C. :Universitatea Cluj stă foarte bine în Liga Elitelor, locul 1 de la Under 15 până la Under 19. Ce obiective aveți în plan? Poate vreo calificare U19 în Champions League?
M.S. : Sincer. Visul meu ar fi ca de la Under 15 până la Under 19 să prindem semifinalele în Elite. Mi-aș dori ca semifinalele din Elite atunci când vom ajunge să le jucăm pe Cluj Arena. Șanse mari cred că sunt pentru finală la U15, U16, și U17. La U19, antrenorul Marius Suller crede foarte mult că va reuși la Under 19, unde este o competiție mai grea. Are un fel de entuziasm care le dă încredere și jucătorilor că pot câștiga cu oricine.
S.C. : Dacă stăm și ne uităm la finala sezonului trecut în Liga Elitelor la Under 19 și la Viitorul și la Csikszereda au venit jucători de la prima echipă pentru a reuși victoria?
M.S. : Așa este. Sper ca mai întâi să ajungem în finală și apoi sper ca să putem primi același sprijin de la echipa de seniori, astfel să ajungă și la noi jucătorii cei mai buni, care se pot încadra la această categorie.
S.C. : Ne gândim că în acești ani au fost și momente mai dificile. Ați avut vreodată ideea să renunțați la acest proiect?
M.S. : Am avut un moment când am vrut să plec în vara anului trecut, când au apărut în presă mai multe articole care precizau că centrul de copiii și juniori a lui „U” Cluj era în moarte clinică și că nu există pepinieră, fapt complet neadevărat dacă stăm și ne uităm la rezultatele din acest an. Am fost întors din drum de doi oameni importanți din club, Radu Constantea și Constantin Răduță. Tot anul trecut a mai fost un moment care m-a deranjat legat de „U” Evolution. Copiii fotbaliștilor care au fost la mine în Academie au plecat acolo. Ei împreună cu părinții s-au împrietenit cu antrenorii și mi-au dat o lovitură, astfel au plecat 80 de copii în vară cu tot cu antrenori. Ne-au luat grupele 1-2 valoric, iar mie mi-au rămas grupele 3-4 valoric și un an am lucrat cu cei de 3-4 pentru a fi cei mai buni. Ne-am întâlnit la turnee cu ei și am reușit să câștigăm fără probleme cu câte 8-9 goluri date pe meci, fapt care arată că munca antrenorilor de la noi a fost bună.
Interviu realizat de Cătălin Stroia și Tiberiu Fărcaș.
Vreau să mă înscriu la u Cluj Luceafărul sa evolueze