OPINIE. Singurul comentator de NBA din România, Cosmin Petrescu, jignește jucătorii americani! UPDATE

UPDATE – Comentatorul Cosmin Petrescu a venit cu un drept la replică în urma materialului publicat de sportulclujean.ro, pe pagina sa de Facebook. Acesta a clarificat situația și si-a catalogat drept ironică opinia sa.

Cand analfabetismul functional loveste puternic…

Initial nu am vrut sa scriu nimic in legatura cu asta, doar am ras copios si am zis ca nu merita bagat in seama, dar vad ca se distribuie si probabil ca, in clasicul stil al diletantilor din 2022, se citeste doar titlul.

Acum cateva zile am lasat un comentariu sarcastic pe contul de insta al BaschetRo, dupa o faza in urma careia Lyon o bate pe Olympiakos in Euroliga dupa o aparare de rasul lumii pentru greci. In incheiere am folosit si o fraza pe care o tot aud pe la cei care traiesc in bula in care “baschetul adevarat e doar in Europa”, neacceptand suprematia unei ligi ca NBA nici in ruptul capului.

De acolo, omul nostru, se semneaza Moisa Tudor (presupun ca Moisa e numele de familie, deci nici macar numele nu e scris in termeni de presa), trage concluzia ca subsemnatul jigneste jucatorii americani si considera ca “el consideră baschetul american ca fiind inferior celui din Europa și nu încearcă să se muleze pe un stil mai „american”

Daca pana aici nu e suficient de uluitor, mai ales ca toata viata am avut discutii in contradictoriu cu atatia oameni, deoarece intotdeauna am sustinut ca nu exista nimic in lumea asta care sa se apropie de nivelul din NBA, distinsul jurnalist continua: “Totuși, părerile în spațiul public asupra stilului său de a comenta variază. Generația mai veche îl apreciază, în timp ce o mare majoritate dintre tineri găsesc modul de a comenta și expresiile acestuia ca fiind ciudate sau „cringe”. Cosmin Petrescu folosește expresii românești foarte iritante pentru cei care urmăresc îndeaproape meciurile din NBA și implicit comentatorii americani.”

In general, singurii care nu gusta ”expresiile ciudate”, altfel normale, in opinia mea, in comentariul acestui sport, sunt fix cei mai in varsta. E de altfel cam singurul lucru primit ca repros, destul de rar, e drept. Niciodata nu sunt probleme de informatii, de pronuntii, de dictie, de analizarra tacticii de atac sau aparare. In general acestea vin de la cei care s-au obisnuit cu limba de lemn de pe vremuri si refuza orice aduce o schimbare. Bine, nu stiu exact care sunt “expresiile romanesti”, dar trecem peste.

Ideea e urmatoarea. Voi va dati seama ca astfel de oameni primesc dreptul se a scrie undeva, in conditiile in care ei nu pot intelege un text de trei fraze? Trei fraze!!! Ce exemplu mai bun de analfabestism functional sa gasesti decat un “jurnalist” pe langa care trece sarcasmul ca Romania pe langa Schengen?”, a scris Petrescu.

ARTICOLUL INIȚIAL

Cosmin Petrescu este, fără dar și poate, o figură reprezentativă în lumea baschetului românesc. Comentator consacrat, acesta lucrează de 12 ani pentru Orange Sport (fostul Telekom Sport). Orange Sport este singura televiziune din România care transmite baschetul de peste ocean, Cosmin Petrescu fiind cel care comentează partidele. Totuși, părerile în spațiul public asupra stilului său de a comenta variază. Generația mai veche îl apreciază, în timp ce o mare majoritate dintre tineri găsesc modul de a comenta și expresiile acestuia ca fiind ciudate sau „cringe”. Cosmin Petrescu folosește expresii românești foarte iritante pentru cei care urmăresc îndeaproape meciurile din NBA și implicit comentatorii americani. Oare să fie din cauză că el consideră baschetul american ca fiind inferior celui din Europa și nu încearcă să se muleze pe un stil mai „american”?

Fiecare are dreptul să aibă propria părere și să scrie absolut orice pe social media, însă în această săptămână Cosmin Petrescu pare că a întrecut măsura. Acesta, într-un comentariu la o postare de pe Instagram a celor de la baschet.ro, a fost foarte critic la adresa jucătorilor americani: „Ce aparare adevarata în Euroliga, nu ca la aia din NBA […] Abia aștept Paris 2024 să le arate europenii nenorociților de americani care e baschetul adevărat”.

Sunt foarte curios dacă Cosmin Petrescu, în urma acestor cuvinte, va continua să comenteze meciuri dintr-un „baschet care nu e adevărat”, așa cum cataloghează el baschetul americanilor. Un baschet, care după spusele lui, implică niște „americani nenorociți”.

Comentariul lui Cosmin Petrescu

Sursă foto: baschet.ro

Tudor Moisa

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *