Foto-document. Corneliu Coposu era fan ”U” Cluj. Acesta a fost ziarist la Cluj în tinerețe

CENTENAR ”U”. Sportul Clujean inaugurează o rubrică de arhivă în cadrul căreia va publica fotografii și documente din istoria lui ”U” Cluj, nu doar din fotbal, pe durata întregului an Centenar, din diverse surse.

Începem cu o fotografie document, din 1995, în care apare marele om politic țărănist Corneliu Coposu (17 ani de pușcărie anti comunistă a făcut Coposu n.r.), ținând în mână fanionul cu ”U”, alături de președintele de atunci al clubului (clubul era și atunci organizație non-guvernamentală așa cum e și acum), Sorin Bagiu, fost fundaș stânga în echipa de fotbal a anilor 80, și de legendarul fundaș Dan Anca, mare simbol „U”-ist.

Fotografia aparține lui Ionuț Gherasim, președintele actualei Fundații Coposu, fostul secretar personal al lui Corneliu Coposu, președintele Partidului Național Țărănesc Creștin și Democrat (PNȚCD). La rândul lui Coposu a fost secretarul marelui om politic Iuliu Maniu, exterminat de comuniști în închisoarea de la Sighet în anii 50.

Corneliu Coposu cu fanionul lui ”U„ în mână, flancat de Sorin Bagiu (dreapta) și Dan Anca (stânga). Foto Ionuț Gherasim/Fundația Coposu



”Pentru că mai sunt încă în Cluj, și pentru că” U” era echipa preferată a Seniorului, pe care o numea atât de frumos „singura echipă de fotbal din România, creată în urma unui act istoric”, m-am hotârât să merg pe stadion să o susțin în dificila încercare de a accede în prima divizie.
HAIDE U! ”, a postat Ionuț-Gherasim pe pagina sa de facebook.

Precizăm, și asta puțini știu, că în studenție Corneliu Coposu a fost jurnalist în Cluj, la Ziarul Patria al PNȚ, cel mai bun cotidian românesc clujean interbelic. Istoricul literar sălăjan Marin Pop a publicat carte pe această temă, apărută la Editura Caiete Silvane din Zalău.

Tiberiu Farcas

Peste 20 de ani de experiență în industria media din România, autor al istoriei presei clujene, "Colosul cu picioare de hârtie", dar și co-autor al volumului "Cluj contra Cluj - Istoria celui mai vechi derbi local din România", o sinteză a confruntărilor directe dintre "U" Cluj și CFR, realizată în colaborare cu jurnalistul Bogdan Stanciu.

Learn More →

One thought on “Foto-document. Corneliu Coposu era fan ”U” Cluj. Acesta a fost ziarist la Cluj în tinerețe

  1. CENTENAR ”U” Cluj. Foto-document Rapid-Universitatea, la Sibiu, în bejenie - iulie 10, 2019 at 8:22 am

    […] Foto-document. Corneliu Coposu era fan ”U” Cluj. Acesta a fost ziarist la Cluj în tinerețe ISTORIE, SLIDER […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *