Mesajul de adio al alpinistului clujean Vlad Căpușan după ce Zsolt Török, cel cu care a cucerit Cerro Torre, a murit în Făgăraș

Alpinistul arădean Zsolt Torok a murit, sâmbătă, în Masivul Făgăraș, cînd, cel mai probabil, o stâncă s-a dezlipit și a căzut cu alpinistul. Acesta a fost găsit decedat. Serviciul 112 a fost alertat de soția lui Torok.

Astăzi, alpinistul clujean Vlad Căpușan, cu care Torok a reușit o extraordinară ascensiune în Patagonia, pe dificilul vîrf Cerro Torre a postat un mesaj de adio emoționant pe pagina sa personală de facebook.

”E greu sa imi gasesc cuvintele si sa suport durerea unei pierderi atat de mari, Inima imi bate sufocata de tristete si ma intreb din nou si din nou, de ce Zsolt? 
Ieri, in timp ce goneam spre Fagaras, am sperat pana in ultima secunda ca se afla la protectia unui bivuac , asteptand o mana de ajutor, dar Dumnezeu a avut un alt plan cu el.

Zsolt a fost un simbol nu doar al alpinismului romanesc, ci al Romaniei, un model pentru mine si generatia mea al curajului, entuziasmului si patriotismului adevarat. 
Indiferent de expeditie, cu fiecare varf atins, a fost mandru sa fluture tricolorul tarii pe care a iubit-o atat de mult. A avut un suflet de aur si o pasiune de neclintit, inspirand generati intregi prin expeditile lui.

Zsolt a fost cel mai experimentat si puternic dintre noi, el nu a vazut alpinismul ca pe un sport ci mai degraba ca un stil de viata, in care cu fiecare expeditie devii mai bun si oferi o poveste de valoare celor din jurul tau. Nu a fost vorba niciodata de a ”cuceri varfuri sau de a dobora recorduri, ci de implinirea sufleteasca in parcurgerea calatoriei pana pe varf.

Zsolt a fost de-a lungul timpului, mentorul meu in alpinism, partenerul meu de coarda si cel mai apropiat prieten. Am trait pe munte cele mai frumoase experiente alaturi de el, si am baut cele mai bune cafele la plic, savurand nenumarate rasarituri si apusuri de pe crestele inalte.
Povestea urma sa continue in mai putin de doua saptamani cu urmatoarea expeditie in Caucaz…

Chiar daca timpul va vindeca durerea acestei tragedii, lipsa lui nu va putea fi acoperita niciodata.
Mi-e greu sa accept ca nu ne vom mai revedea, iar cea mai grea parte e ca nu am avut sansa, de a-mi lua ramas bun.

Ascensiune usoara prietene drag.”, a scris Căpușan.

Alpinistul  Zsolt Török este autorul mai multor premiere naţionale şi mondiale.

octombrie 2018: alături de Romeo Popa şi Teofil Vlad a deschis o linie nouă în Peretele Sudic al Muntelui Pumori, înalt de 7.165 m, aflat la circa opt km de Everest.

– distins cu „Emblema de Merit Partener pentru Apărare clasa I” în semn de consideraţie pentru contribuţia deosebită în promovarea imaginii României în lume.

-2018, alături de alpinistul Vlad Căpuşan, Zsolt Török a reuşit performanţa de a urca pe spectaculosul şi dificilul vârf Cerro Torre din Patagonia.

Alpinistul Torok Zsolt, a cărui dispariţie a fost anunţată sâmbătă dimineaţa la 112, a fost găsit mort în zona Vârfului Negoiu. Dispariţia a fost anunţată de soţia lui, după ce acesta plecase de câteva zile singur pe munte, într-o zonă fără semnal, iar un grup de alpinişti i-ar fi găsit sâmbătă lucrurile într-un refugiu de pe munte.

Căutările au început imediat după anunţarea dispariţiei şi în acţiune au fost implicaţi salvamontişti şi jandarmi din judeţele Sibiu şi Argeş, dar şi un elicopter al MAI. Sportivul se afla într-o zonă foarte instabilă și puțin frecventată de alpiniști, a spus și șeful Salvamont Sibiu.

Tiberiu Farcas

Peste 20 de ani de experiență în industria media din România, autor al istoriei presei clujene, "Colosul cu picioare de hârtie", dar și co-autor al volumului "Cluj contra Cluj - Istoria celui mai vechi derbi local din România", o sinteză a confruntărilor directe dintre "U" Cluj și CFR, realizată în colaborare cu jurnalistul Bogdan Stanciu.

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *