Astazi s-a dat startul campionatului mondial de handbal feminin, ediție găzduită în acest an de catre Japonia si orașul Kumamoto.
Sportul Clujean are un colaborator acreditat din partea siteului, Sebastian Nerțan, care va trimite corespondențe de la fața locului. E singurul site de sport din Cluj și unul din puținele din România care are un corespondent la această mare competiție.
Va fi cea de a 24 a ediție organizată de Federatia Internationala de Handbal. La aceasta vor participa 24 de echipe din 5 confederatii. Finala va avea loc pe data de 15 decembrie iar meciurile se vor juca pe 5 arene.
Arena principala, pe care se va desfasura si finala este „Kumamoto Park Dome” , o arena cu o capacitate de 10.000 de locuri. De precizat că din prima fază vor avansa primele 3 echipe clasate din cele 6 grupe. In faza a-2-a vom avea 2 grupe a câte 6 echipe. Primele 2 clasate din cele 2 grupe vor avansa în semifinale.
Jucăm cu Spania
Primele meciuri vor avea loc la ora locala 15:00 (8:00 ora Romaniei), precedate de festivitatea de deschidere de pe Arena Park Dome. Aici gazdele competitiei, Japonia vor avea de infruntat Argentina.
Fetele noastre au fost alocate in grupa C, alaturi de Ungaria, Muntenegru, Spania, Senegal si Kazakhstan.
Meciul de debut va avea loc azi, 30 noiembrie, impotriva Spaniei de la ora locala 18:00 (11:00) ora Romaniei.
Acesta se va desfasura le arena „Kumamoto Prefectural Gymnasium” cu o capacitate de 3400 de locuri.
Se anunta un meci extrem de dificil, mai ales ca nationala nu trece prin cel mai bun moment al sau. Pe langa accidentarea de lunga durata a Cristinei Neagu, revenita recent pe teren si deci inca nu in forma maxima, se mai adauga scandalul dopajului de la Corona, care a zguduit handbalul romanesc.
Totusi daca vrem sa cautam motive de optimism, trebuie sa spunem ca handbalul feminin este unul din putinele sporturi in care Romania poate inca tine capul sus, facand nota discordanta trendului general de decadere a sportului romanesc din ultimii ani sau chiar decenii.
Sa nu uitam ca Romania e totusi semifinalista campionatului european din 2018 si locul 3 al campionatului mondial din 2015.
De asemenea spre deosebire de alte sporturi la nivel de echipe de club , Romania este cu siguranta in topul european. Fapt datorat probabil si contestatei de altfel implicari a autoritatilor in acest sport. (Vezi Csm Bucuresti).
Deci motive de optimism există.
Iar referitor la scandalul dopajului, daca imi permiteti o analogie putin fortata din sportul rege, fotbalul, in 2006, cand fotbalul italian era macinat de scandalul (nu de dopaj) urias care a dus la retrogradarea campioanei Juventus, nationala Italiei reusea, poate si datorita acestui scandal, o mobilizare de exceptie, castigand campionatul mondial. Desi fortata analogia, dupa cum spuneam, de ce nu am crede si noi in fetele noastre, care au dat deja dovada ca stiu in aceste momente grele sa se stranga laolalta!
Si daca tot am ajuns in aceasta sfera, ca alt semn premonitor poate, pe panourile din centrul orasului, pe care flutura steagurile tarilor participante, regasim drapelul Romaniei, alaturi de cel al Norvegiei, cu siguranta una din protagonistele acestui mondial, ca mai todeauna de altfel. Ce frumoasa ar fi o finala cu Norvegia.
Kummamoto, oraș bine organizat
Orașul gazdă al competitiei, Kumamoto este capitala Prefecturii Kumamoto pe insula Kyushu.
Se afla situat in partea sudica a arhipeleagului nipon, iar ca reper de notorietate, orasul Nagasaki, celebru pentru bombardarea sa cu bomba atomica in timpul celui de al 2-lea razboi mondial, se afla la aproximativ 100 de km distanta la vest. Populatia dupa ultimul recensamant este de 738.907 locuitori.
Cea mai importanta atractie turistica a orasului este castelul medieval Kumamoto, care vegheaza impunator pe una din colinele acestuia. Alte atractii turistice ar mai fi gradinile Suizen- Ji Joju-en si templul Sujeni, aflate la 3 km de faimosul castel pomenit anterior. In zona culturala avem „Muzeul Prefectural de Arta” si „Teatrul Prefectural”.
Un alt monument notabil este cel dedicat pacii si ridicat de calugarul budist Nichidatsu Fuji pe varful muntelui Hanaoka la inceputul lui 1947, dupa terminarea celui de al-2lea razboi mondial. 80 de astfel de monumente au fost ulterior ridicate peste tot in lume de catre Fuhi si discipolii sai.
Din punct de vedere uman si social, ceea ce te impresioneaza in tara soarelui rasare e dedicatia si seriozitatea cu care fiecare isi face meseria.
De la angajatul de la Mc’Donalds si cei insarcinati cu curatenia publica si pana la organizatorii acestei competitii, te impresioneaza atentia la detalii si profesionalismul fiecaruia. In ceea ce priveste organizarea evenimentului, trebuie mentionat ca orasul are si experienta organizarii Campionatului Mondial de Handbal Masculin din 1997. O alta caracteristica nipona este cu siguranta respectul. Respectul pe care nu il afiseaza doar fata de straini, dar care domneste in general in societatea japoneza. Poate cateodata sa ni se para exagerat noua europenilor, ca de exemplu in cazul plecaciunilor atunci cand intri sau parasesti un local sau magazin, dar cu siguranta e una din caracteristicile culturale esentiale ale acestei culturi.
Una educata din frageda pruncie. Si poate am avea, mai ales noi romanii, multe de invatat din acest punct de vedere. Vă vom ține la curent cu desfășurarea acestui eveniment. Sa ne auzim cu bine si Hai Romania!
Din Kumamoto pentru Sportulclujean.ro, corespondență de Sebastian Nertan