Visul lui Novak. 25 de ani de sport pentru o medalie de aur la JO Tokyo 2020

Unele momente merită ani de muncă și de așteptare! Deși au trecut nu mai puțin de 7 ani de la cea mai mare performanță din cariera sa, Eduard Novak rememorează momentul Londra 2012 ca și cum ar fi fost ieri.

Singurul campion paralimpic din istoria României se pregătește acum pentru o nouă medalie de aur, la Tokyo 2020.

25 de ani a așteptat Eduard Novak medalia de aur cucerită la Jocurile Paralimpice de la Londra, din 2012. După 15 ani în care a practicat patinajul viteză, un accident suferit l-a determinat să schimbe sportul. Așa a ajuns la ciclism, sport în care, după alți 10 ani, a ajuns să scrie istorie pentru România. La Miercurea Ciuc, în cofetăria care îi poartă numele, pereții sunt plini de poze din intreaga sa carieră. Cea mai dragă fotografie rămâne însă cea de la Londra, când a devenit campion paralimpic.

Poza e din 2012, chiar înainte de premierea Jocurilor Paralimpice. Îmi aduc aminte că stăteam rezemat de perete și mă gândeam cum am ajuns aici, tot ce s-a întâmplat în cariera mea. A fost un moment extrordinar, să vezi că în capătul coridorului vei primi medalia de aur. După 25 de ani, să câștigi medalia de aur la Jocuri, e un lucru extraordinar. Nu sunt un un sportiv tradițional, însă am crezut că pot să obțin această medalie„;– Eduard Novak, campion paralimpic la ciclism.

Țintește un nou titlu olimpic la Tokyo

Eduard Novak nu se mulțumește doar cu medalia de aur de la Londra. Calificat deja la Jocurile Paralimpice de anul viitor, Novak știe drumul spre titlu. Va avea 44 de ani la ediția de la Tokyo.

Cred că se pot obține medalii olimpice mai ușor decât am obținut-o eu. Rețeta clasică este să fii sportiv de performanță, să nu renunți la visul tău, să ai o echipă, să ai manager, să ai o federație și tu să fii sportiv. Eu a trebuit să fiu manager, tată, businessman și de toate ca să reușesc. Important este că am ajuns pe acele culmi, am găsit altă cale și am reușit” – Eduard Novak, campion paralimpic la ciclism.

sportulclujean

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *