Analiză – Plusuri și minusuri după aventura U-BT la EuroLeague Next Generation Tournament

Juniorii echipei U-Banca Transilvania au participat în perioada 26-28 martie în Serbia la un turneu de calificare al EuroLeague Adidas Next Generation.

Fiind vorba despre o premieră în baschetul românesc juvenil, clujenii devenind prima echipă invitată într-o competiție organizată sub sigla Euroligii, Sportul Clujean a ținut evidența meciurilor de la Belgrad, de unde am ales să prezentăm aspectele pozitive și cele mai puțin bune la sfârșitul turneului.

Plusuri

Modibo Diaby – De departe cel mai constant baschetbalist al clujenilor, pivotul originar din Mali a terminat turneul cu medii foarte bune, de 12.5 puncte și 10 recuperări, pe lângă 3.5 intercepții, 2.3 capace și 45% la nivelul aruncărilor. Diaby a fost pe locul 5 în tot turneul la capitolul eficienței, cu 22.8 index, depășit de baschetbaliști de la primele patru clasate: Mega SoccerBet Belgrad, Crvena Zvezda, Partizan Belgrad și Buducnost Podgorica. Africanul a atras și atenția câtorva scouteri care au monitorizat întrecerea, fiind lăudat pentru jocul pe ambele faze.

Procentajele de 3 puncte ale lui Lungu și Lăpuște – Cei doi clujeni au fost responsabili cu aruncările „de afară” în acest turneu, arătând mult curaj și o mână precisă în multe cazuri din afara arcului de cerc. Lungu a terminat cu 60%, iar Lăpuște cu 58.3%, contribuind împreună pentru 13/22 la finalul calificărilor din Serbia. Într-un clasament întocmit de site-ul Euroligii, Dragoș Lungu a fost depășit doar de Nikola Saranovic (Crvena Zvezda), cu 66%, la precizia aruncărilor de 3!

Determinarea – Cu excepția primului meci, pierdut categoric cu Crvena Zvezda (53-89), clujenii s-au ridicat la nivelul competiției fără doar și poate, arătând în unele momente ca o echipă matură în ciuda primei experiențe de acest gen. În două dintre meciuri, cu Partizan Belgrad și Lokomotiv Kuban Krasnodar, U-BT a revenit dintr-un deficit important, meciul cu rușii fiind la un pas de a merge în overtime.

Vlad Marinău, conducătorul de joc titular al U-BT la Belgrad (Foto: adidasngt.com)

Colaborarea cu LPS Bihorul Oradea – Trei juniori de la Oradea au participat la această experiență inedită, dintre care Vlad Marinău a început ca titular fiecare joc. Tânărul orădean a arătat și cel mai pregătit dintre colegii săi de la Academia CSM Oradea, terminând cu 6.5 puncte, 4.5 pase decisive și 2 recuperări. Luca Năstruț și Marian Schmidt au evoluat și ei, dar cu medii mai modeste, de 3 și 3.5 puncte.

Influența lui Dusko Vujosevic – Fără doar și poate omul care a contribuit enorm la creșterea echipei U-BT, atât la seniori cât și la juniori. Fostul tehnician de la Partizan Belgrad a adus o altă mentalitate în club și prezența sa asigură o mai bună promovare a clujenilor pe plan european, acum prin această participare la Euroliga juniorilor.

Minusuri

Foto: adidasngt.com

Lipsa experienței la acest nivel – Detaliul știut dinainte și observabil pe tot parcursul turneului, clujenii gestionând greșit unele momente cheie ale jocurilor cu Partizan și Maccabi Tel Aviv în special. Meciul cu Lokomotiv Kuban nu l-am luat în calcul, fiindcă acolo ambele echipe au evoluat sub potențial, din cauza oboselii și au existat multe greșeli.

Defensiva în perimetru – Marele minus l-a reprezentat apărarea de la semi-distanță și după zona liniei liberelor, de unde U-BT a încasat cele mai multe puncte în acest turneu. Tot aici poate fi menționată lupta pierdută sub panou, însă acolo doar Diaby a putut conta cu adevărat în fața adversarilor mai solizi.

Ștefan Grasu – Nu este vorba de o prestație slabă per total, ci doar în primele două jocuri, când revelația din lotul echipei mari a Clujului a fost mult sub calitățile sale, evidențiate și de site-ul Euroligii înainte de start. Doar 2 puncte cu Crvena Zvezda (1/6 aruncări și 0/6 de la 3, plus 4 mingi pierdute) și 7 puncte cu Partizan (3/5 aruncări, 0/2 de afară, dar 5 greșeli personale), în jocuri în care experiența din LNBM trebuia să se vadă.

Ștefan Grasu a încheiat cu 10.5 puncte, 5.3 recuperări și 3 pase decisive, dar și cele mai multe mingi pierdute, 3.8 (Foto: adidasngt.com)

Calitățile fizice – Aici clujenii au pornit din start cu un dezavantaj, fiind într-o grupă cu două formații din Serbia și una din Israel, toate trei echipele fiind academii puternice. În fiecare meci al grupelor s-a simțit lipsa unei mase musculare de partea alb-negrilor, dar cel mai mult în sfertul decisiv cu Partizan și Maccabi, unde exclusiv acest aspect a decis învingătoarea și i-a privat pe ardeleni de cel puțin o victorie.

Gestionarea apărării „zonă” aleasă de Maccabi Tel Aviv – Trei minute și jumătate până la final, 71-69 pentru Grasu și compania! Israelienii schimbă tactica și trec la „zonă” în defensivă. Rezultatul final? 73-82, câștigă Maccabi! Zero coșuri din acțiune pentru U-BT, care înscrie doar de la linia de fault și pierde pentru că nu găsește deloc soluții împotriva „zonei”. Aspectul tactic a contat decisiv în clasarea pe locul 4 în grupă și automat un duel pentru 7-8 cu Lokomotiv Kuban Krasnodar.

Concluzii

Per total clujenii nu au arătat rău deloc, cunoscând și nivelul slab al competițiilor de juniori din România fie că vorbim de baschetul masculin sau feminin și cu siguranță experiența le-a fost de folos tinerilor de la U-BT și LPS Bihorul Oradea. Potențial există spre creșterea unor baschetbaliști buni, de viitor, va fi nevoie însă de noi turnee de asemenea importanță și minute la seniori când situația permite.

Foto: adidasngt.com

Bucsi Krisztian

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

c84f6441-c169-4dc1-a330-8081262660f8