PORTRET – Noul al antrenor al „U” Cluj, Erik Lincar, de la duelurile cu Di Canio și Frank Lampard la antrenorul care a reușit trei promovări

Universitatea Cluj a ratat pentru a treia oară consecutiv promovarea în prima divizie. Până acum mai mulți antrenori, Adrian Falub, Costel Enache sau Bogdan Lobonț, au încercat în cei trei ani să-i aducă pe „studenți” în prima divizie, cel mai aproape fiind Lobonț care a pierdut barajul de promovare cu Hermannstadt.

Recent a fost numit pe banca tehnică, Erik Lincar, un antrenor familiar cu fotbalul de luptă din ligile inferioare, care a ratat la mustață sezonul trecut promovarea cu Turris Turnu Măgurele.

În calitate de jucător, Lincar are un CV destul de bogat, fiind campion al României în două rânduri cu Steaua București și tot alături de „militari” triumfând de alte două ori în două finale de Supercupă.

Sportul Clujean vă prezintă un portret al antrenorului care va conduce formația clujeană în următorul campionat.

Juniorat la Bordeaux

Încă de la începuturi, Erik Lincar a reprezentat un talent pentru fotbalul orădean, începând acest sport la FC Bihor ca mai apoi să plece la Viitorul Oradea (club deținut de Marcel Pușcaș). La unul dintre turnee disputate în Marsilia a fost remarcat de unul dintre scouterii celor de la Bordeaux, care i-au propus să evolueze pentru „girondini”. Lincar n-a stat pe gânduri, iar la 17 ani a plecat de la Oradea la Bordeaux. Pe atunci Bordeaux nu era echipa modestă, care ocupă locul 14 în aceste moment în Ligue 1, ci o fabrică de talente a fotbalului francez, care în acel an îl dădea pe Zinedine Zidane la Juventus și pe Cristophe Dugarry la AC Milan, iar ca vedetă în prima echipă se mai afla Jean Pierre Papin. După un an de zile francezii i-au propus lui Lincar un contract de stagiar pe 2 ani de zile, dar l-a refuzat alegând să meargă la Steaua, unde la cârma echipei se afla Pușcaș.

foto: fcsteaua.ro

Lincar și primele meciuri importante

Debutul pentru roș albaștri și l-a făcut la nici 19 ani împliniți într-un meci cu Oțelul Galați, pierdut de steliști cu 3-1 pe 23 august 1997. În sezonul 1997-1998, Lincar începea să se impună în puternica formație roș-albastră, care îi avea pe linia de mijloc pe Rotariu și Militaru, reușind să bifeze 16 meciuri și să câștige campionatul cu „militarii”. În Cupele Europene, Lincar și-a făcut debutul în meciul tur cu Bastia din Cupa Uefa (21 octombrie 1997), câștigat de roș-albaștri cu scorul de 1-0 după golul marcat de Lavi Hrib. Atunci Lincar l-a înlocuit pe Narcis Răducan în minutul 85.

Echipele tur:

CSA Steaua: Zoltan Ritli – Laurențiu Reghecampf, Adrian Matei, Valeriu Răchită, Marius Baciu (Lavi Hrib, min 30), Narcis Răducan (min 85, Erik Lincar), Cătălin Munteanu, Damian Militaru, Laurențiu Roșu, Marius Lăcătuș, Cristian Ciocoiu (Marius Luca, min 54)

SC Bastia: Durand, Pérez, Soumah, Deguerville, Swierczewsk, Šiljak (Andre, min 72), Mendy, Jurietti, Etame (Faye, min 67), Gohel, Casanoa

Returul a fost unul de foc la acea vreme pentru formația antrenată de Mihai Stoichiță în „iadul” de la Corsica. Pe lângă ostilitatea din teren, jucătorii au îndurat-o și pe cea a publicului, iar din mărturiile lui Stoichiță și Lavi Hrib, fanii au aruncat cu monede în leucoplast, iar poliția prezentă la meci i-a bruscat în mai multe rânduri pe jucători. În returul cu Bastia, Cătălin Munteanu a marcat o dublă în prima repriză, iar Bastia a întors scorul în a doua repriză printr-o dublă a lui Prince Daye și un gol a lui Mendy. La fel ca și în meciul tur, Linkar a intrat pe final în minutul 82, înlocuindu-l de această dată pe Iosif Rotariu. Chiar dacă au pierdut cu Bastia, 3-2, Steaua s-a calificat în optimile Cupei UEFA, unde a întâlnit Aston Villa.

Echipele retur

CSA Steaua: Daniel Gherasim – Tiberiu Csik, Valeriu Răchită, Adrian Matei, Dennis Șerban, Iosif Rotariu, Laurentiu Reghecampf, Cătălin Munteanu, Damian Militaru, Laurenţiu Roşu, Marius Lăcătuş

SC Bastia: Durand – Sébastien Pérez, Patrick Moreau, Franck Jurietti, Morlaye Soumah, Christophe Deguerville(Etame min 41), Frédéric Mendy ,Cyril Rool(Casanova min 83) ,Prince Daye(Jestrovic min 87) ,Ermin Šiljak, Wilfried Gohe

În prima manșă cu Aston Villa, Lincar a început titular în fața celor de la Aston Villa, având în față adversari puternici precum Dwight Yorke, care avea să devină triplu campion cu Manchester United sau Gareth Southgate, actualul selecționer al naționalei Angliei. În meciul tur din Ghencea, Steaua câștiga cu scorul de 2-1, după o dublă a lui Ciocoiu, în timp ce pentru englezi puncta Yorke. La retur roș-albaștri pierdeau cu scorul de 2-0 după ce „leii din Birmingham” marcau prin Milosevic și Ian Taylor, iar Lincar intra pe final în locul lui Valeriu Răchită.

Echipe: CSA Steaua 2-1 Aston Villa

CSA Steaua: Zoltan Ritli – Valeriu Răchită, Iulian Miu, Tiberiu Csik, Iosif Rotariu, Laurentiu Reghecampf, Cătălin Munteanu, Damian Militaru, Erik Lincar, Cristian Ciocoiu, Marius Lăcătuş

Aston Villa: Michael Oakes – Steve Staunton, Alan Wright, Nélson, Ugo Ehiogu, Riccardo Scimeca, Ian Taylor, Mark Draper, Stan Collymore, Savo Milošević

Echipe: Aston Villa-CSA Steaua 2-0

Aston Villa – Mark Bosnich – Simon Grayson, Gary Charles, Steve Staunton, Gareth Southgate, Alan Wright, Ugo Ehiogu, Ian Taylor, Mark Draper, Stan Collymore, Savo Milošević

CSA Steaua – Zoltan Ritli – Valeriu Răchită, Iulian Miu, Adrian Matei, Tiberiu Csik, Iosif Rotariu,Laurentiu Reghecampf, Cătălin Munteanu, Damian Militaru, Cristian Ciocoiu, Marius Lăcătuş

Lincar, la un pas de Real Madrid

Lincar a mărturisit pentru DigiSport faptul că spaniolii au venit să-l urmărească la unul dintre meciuri, fără ca el să cunoască acest lucru.

„A fost când aveam 20 de ani la momentul respectiv și chiar a fost declarată de domnul Păunescu la acea vreme. Doar că au venit la un meci la care cred că am avut o evoluție mai proastă și s-au răzgândit. Eu nu am știut, am aflat după meci . Era vorba de 1997-1998”, a spus Erik Lincar

fcsteaua.ro

Lincar, marcator în fața Valenciei și integralist în rușinea cu Flora Talinn.

Sezonul 1998- 1999 avea să fie unul sumbru pentru formația din Ghencea, care întrerupea seria de 6 campionate consecutive câștigate și termina pe locul 3 în campionat, în spatele rivalelor din capitală Dinamo și Rapid. Lincar devenea omul de bază zona centrală la 20 de ani și prin el erau coordonate majoritatea fazelor de atac ale roș-albaștrilor, astfel în acel sezon reușea să bifeze 26 de meciuri și marca 4 goluri.

În Cupele Europene din acel sezon, Lincar și-a făcut debutul în returul unuia dintre cele mai rușinoase partide ale unei echipe românești, împotriva celor de la Flora Talinn. În returul din Estonia, Steaua București a pierdut cu scorul de 3-1, unicul gol al roș-albaștrilor fiind marcat de Ionel Dănciulescu, totuși militarii mergeau mai departe datorită succesului din tur cu 4-1.

În următoarea rundă, steliștii antrenați de Mihai Stoichiță aveau să-i întâlnească pe grecii de la Panathinaikos, cu care remizau în Ghencea, 2-2. La retur, elenii aveau să-i umilească pe militari, aplicându-le un neverosimil 6-3, iar Lincar avea să încheie partida în genunchi după ce și-a dat un autogol prin care „verzii” au egalat la 2.

În urma acestui eșec, Steaua pica în Cupa Uefa și înfrunta Valencia lui Adrian Ilie. În tur, „liliecii” s-au impus cu 4-3 în fața a 12.000 de spectatori. În acel meci, Lincar a fost de departe unul dintre cei mai buni jucători reușind să marcheze un gol și să se achite perfect de sarcinile tactice. La retur, „liliecii” aveau să-i execute cu 3-0 pe „militari” după golurile înscrise de Roche, Lopez și Luccareli.

Foto:GSP

Victorie în fața lui Di Canio și Lampard

În sezonul 1999-2000, Steaua termina tot pe locul 3 în spatele rivalelor Rapid și Dinamo, iar Lincar bifa 25 de partide în campionat fără să înscrie. Pe plan European, Steaua începea din runda calificărilor în a doua competiție continentală. În runda calificărilor militarii au întâlnit formația estoniană Levadia Talinn, de care au trecut la pas cu 7-1 la general, apoi a urmat o altă rundă bifată cu succes în fața austriecilor de la Lask Linz cu 5-2 la general.

În următoarea rundă Steaua antrenată de Emeric Ienei i-a înfruntat vitejește pe cei de la West Ham United, echipă clasată pe locul 5 în stagiunea anterioară a Premier League, care în componența lotului avea nume sonore care au explodat mai târziu în Premier League precum Frank Lampard sau Rio Ferdinand și staruri precum italianul Paolo DI Canio. În manșa tur disputată în Ghencea, cu Erik Lincar integralist, Steaua câștiga cu scorul de 2-0 grație reușitelor înscrise la acea vreme de Laurențiu Roșu și Sabin Ilie. La retur Steaua a rezistat eroic și a obținut o remiză albă care a propulsat-o în următoarea rundă.

Echipele din meciul tur

STEAUA: Zoltan Ritli (GK) – Iulian Miu, Valeriu Bordeanu, Marius Baciu, Albert Duro, Laurentiu Reghecampf, Erik Lincar, Laurenţiu Roșu, Sabin Ilie, Ionel Dănciulescu, Cristian Ciocoiu. Au mai jucat Marius Luca (min. 79 – S. Ilie), Ionuț Luțu (min. 86 – Dănciulescu) și George Ogăraru (min. 90 – Ciocoiu).

West Ham United: Shaka Hislop (GK), Neil Ruddock, Steve Potts, Rio Ferdinand, Trevor Sinclair, Steve Lomas, Marc-Vivien Foé, John Moncur, Frank Lampard, Paulo Wanchope, Paolo Di Canio. Au mai jucat Joe Cole (min. 55 – Di Canio) și Javier Margas (min. 61 – Potts)

Steaua la retur

Steaua: Ritli – Reghecampf, Miu, Baciu, Duro, Bordeanu – Dănciulescu (68 Trică), Lincar(84 Lăcătuş), Roşu – Ciocoiu(87 Luţu), S. Ilie

Din păcate pentru Steaua acea serie s-a încheiat cu înfrângere drastică în fața Slaviei Praga 5-2 la general.

Foto:Panathinaikos

Transferul la Panathinaikos și decăderea lui Lincar

În 2002, Lincar a fost transferat la Panathinaikos pentru suma de 500.000 de euro, iar la formația elenă a apucat să joace doar 10 meciuri, fiind cedat Akratikos, cu care a reușit menținerea în prima divizie din Grecia, unde a evoluat 23 de partide. Din 2004-2006 a jucat pentru formația rusă Amkar Perm, unde în 28 de meciuri a marcat de 2 ori. A revenit în țară la FC Național, cu care a retrogradat și a mai trecut pe la Concordia Chiajna și Prefab Modelu.

În palmaresul lui Lincar figurează două campionate (1997-1998; 2000-2001), două Supercupe (1999, 2002) și o Cupă a României (1998-1999)

Foto: Telegraf Constanta

Performanțele din cariera de antrenor

Erik Lincar este familiarizat cu lupta din Liga 3 și Liga 2, unde a antrenat formații precum Delta Tulcea, CSU Craiova, Damila Măciucă, Râmnicu Vâlcea, Metalul Reșița, Callatis Mangalia și Turris Turnu Măgurele. Acesta a reușit până acum trei promovări în Liga 2 cu Damila Măciucă, Callatis Mangalia și Turris Turnu Măgurele. Cu ultima dintre ele a ratat la mustață promovarea în prima divizie sezonul trecut, când formația sa a fost egalată la ultima fază de Rapid.

Prima declarație pentru „U” Cluj

„Meritul venirii mele la această echipă este al domnului manager Ovidiu Blag, căruia îi mulțumesc pentru încredere. Cu siguranță și eu am foarte mult entuziasm pentru că antrenez cea mai titrată echipă din cariera mea de antrenor. Este un club special, un club cu mulți suporteri, iar asta pe mine mă motivează foarte mult.

Voi creiona o echipă de luptători, echipă care să simtă cu adevărat ce înseamnă tot acest întreg ce se numește U Cluj.

Omogenitatea la o echipă se crează cu rezultate, nu mai suntem în perioada în care să cerem omogenitate în 2-3 ani, să jucăm, să fim omogeni și după aceea în al patrulea an să obținem rezultate, ci omogenitatea trebuie să o câștigăm cu jucătorii care vin”, a declarat Lincar în prima sa conferință de presă la Universitatea Cluj.

FOTO: Principal AS47

Stroia Cătălin

Learn More →

One thought on “PORTRET – Noul al antrenor al „U” Cluj, Erik Lincar, de la duelurile cu Di Canio și Frank Lampard la antrenorul care a reușit trei promovări

  1. Cornel mai 23, 2021 at 2:29 pm

    In sfarsit un text mai de Doamne ajuta. Evident ca nu sub semnatura lui Manu sau Farcas, cei mai slabi „jurnalisti” din presa locala. Ei nu-s in stare.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

c84f6441-c169-4dc1-a330-8081262660f8