Universitatea Cluj s-a calificat pentru prima dată în play-off și se pregătește pentru 10 meciuri importante, decisive. Sezonul trecut echipa nu a arătat rău sub ”bagheta” antrenorului Costel Enache, dar au existat mai mulți factori care au dus la ratarea play-off-ului și implicit la o contraperformanță a lui ”U”.
Sportul Clujean publică o analiză despre reușita echipei antrenată de Erik Lincar comparativ cu echipa condusă de Adrian Falub în primele trei etape și de Costel Enache până la finalul sezonului trecut, când s-a ratat…play-off-ul.
1.Situația cu antrenorii
În sezonul 2020/21, Universitatea Cluj a început cu stângul în primele meciuri cu antrenorul Adrian Falub la cârmă. Atunci, clujenii au câștigat chinuit cu Aerostar Bacău 1-0, iar apoi au urmat înfrângerile cu ASU Poli Timișoara și FC Buzău. Imediat conducerea l-a demis pe Falub și l-a adus pe Costel Enache, care a revigorat jocul echipei până la criza Covid 19 care a lovit lotul echipei. Revenit după pauza de iarnă, Enache a câștigat unele partide, dar eșecurile cu Comuna Recea și Petrolul Ploiești au fost fatale „șepcilor-roșii” și au trimis Universitatea în play-out.
Acolo lucrurile au mers din rău în mai rău pentru Enache. În ciuda unei serii bune de victorii la început, a pierdut vestiarul și suportul conducerii, iar inevitabil a venit și despărțirea de ”U”. Enache are o parte de vină la acest eșec, dincolo de seria de ghinioane apărute începând cu arbitrajul și încheind cu deciziile nefavorabile de la Comisiile FRF. Lui și lui Daniel Stanciu i se poate imputa campania de transferuri din pauza de iarnă, în care au fost aduși jucători „low-rated” (n.r slab cotați) sau cu pauze lungi de activitate precum Derick Ogbu, vârf de atac care nu mai jucase de 18 luni și care nu a confirmat.
De partea cealaltă, Erik Lincar a fost primit cu o anumită reticență, fiind criticat din cauza campaniei de transferuri. S-a spus că „U” s-a transformat în „Turris 2”. Comparativ cu Enache, Lincar nu a avut mult ghinion din cauza arbitrajelor sau a rezultatelor decise la Comisii, dar în schimb a răspuns cu brio la capitolul rezultate și strategie în ceea ce privește alcătuirea lotului. De asemenea, în cele 19 meciuri de campionat pe banca clujenilor, Lincar a demonstrat că este un antrenor călit în ligile inferioare, cu un fotbal în care primează lupta și mai puțin jocul deschis și tehnic.
- 3 promovări a reușit Erik Lincar din Liga 3 în Liga 2 (Turris Turnu Măgurele, Calattis Mangalia și Damila Măciuca)
- În sezonul 2019/2020 Erik Lincar a fost la un pas de promovare în Liga 1 cu Turris Turnu Măgurele. A fost egalat la ultima fază a meciului cu Rapid București și a pierdut accederea în prima ligă.
- Într-o analiză Sportul Clujean, Erik Lincar are în primele 17 meciuri la U Cluj – 2,11 puncte pe meci, în timp ce Costel Enache are în primele 17 meciuri- 1,70 de puncte pe meci
2. Campania de transferuri
În sezonul trecut Universitatea Cluj a avut o strategie de transferuri axată pe jucători cu experiență, astfel în lotul studenților au venit nume cu CV important precum Tamaș, Luchin, Filip, Novac sau Laurențiu Rus, dar și jucători care s-au dovedit că nu au forță pentru obiectivul clujenilor precum Roskopf, care a părăsit echipa după primele meciuri sau Yaniv Segev, venit din Liga a IV-a a Suediei. De asemenea, în acea vară au venit și jucători precum Ribeiro și Idan Golan care au pus umărul serios la jocul echipei. În pauza de iarnă campania de transferuri a fost în mare parte un eșec, singurul jucător care s-a remarcat fiind grecul Donaldo Acka, în rest Ogbu, Chacana, Andrei Răuță , Anca Trip sau tânărul Sburlea nu au confirmat.
De partea cealaltă, Erik Lincar a fost contestat la început privind campania de transferuri din vară. Totuși dacă analizăm trecutul jucătorilor, majoritatea au reușit promovări cu echipele lor din Liga 2, spre exemplu Gugu și Ispas au reușiseră acest lucru cu FCU Craiova, Tescan, Mitrea și Haită reușiseră de asemenea cu două sezoane în urmă calificarea în play-off cu Turris. În această iarnă campania de transferuri a fost una spectaculoasă, fiind transferați numai jucători din Liga 1, fapt care nu s-a mai întâmplat la „U” Cluj din pauză de iarnă a anului 2012, când veneau pe Cluj Arena nume ca Bornescu, Hoban și Marian Cristescu. Rezultatele campaniei actuale s-au văzut în primele 3 meciuri de la reluare, când echipa a câștigat cu Chiajna 4-0, Hermannstadt 2-0 și Dunărea Călărași 3-0.
3. Cum a afectat pandemia Covid-19
În sezonul anterior, Costel Enache a întâmpinat o problemă importantă după victoria în fața celor de la CS Mioveni. 31 de jucători împreună cu el și staff-ului său s-au infectat cu Covid-19, iar la revenire au pierdut pe rând cu CSM Reșița, Csikszereda, Rapid și, apoi, cu o decizie controversată, cu Farul Constanța la Comisiile FRF-ului.
În perioada lui Erik Lincar au apărut vaccinurile pentru prevenirea virusului Covid-19, iar la începutul sezonului Erik Lincar însoțit de jucători și staff au participat la o acțiune de imunizare, astfel întreg lotul a fost ferit de virus.
4. Rolul comisiilor FRF
În sezonul anterior Universitatea Cluj a fost dezavantajată la Comisia de Disciplină în cazul procesului cu Farul Constanța, unde a pierdut meciul la masa verde, după ce la rejucare formația de la malul mării a acuzat la rândul ei infectări cu Covid -19 in lot. Pe atunci regulamentul FRF întocmit „anti fair play”, prevedea faptul că în cazul unei neprezentări din cauza infectărilor, echipa din cauza căreia nu s-a jucat prima partidă va pierde la masa verde. În acel moment au urmat o serie de procese la Comisia de Disciplină, studenții acuzând Farul că a negociat cu DSP rezultate ale infectărilor pentru ca formația patronată atunci de Ciprian Marica să poată lua cele 3 puncte fără a se prezenta.
De asemenea, pe lângă incidentul cu Farul Constanța, ”U”. a pierdut alte 3 puncte din cauza retragerii formației Turris Turnu Măgurele din campionat, pe care o bătuseră pe teren cu 4-1.
5. Cantonamentele
În sezonul anterior, Costel Enache a preferat să realizeze cantonamentul la Cluj și apoi la Mogoșoaia, unde studenții au înfruntat în meciurile amicale Rapid, CS Tunari, CSA Steaua și FC Voluntari II. Pregătirea realizată de Enache a fost una destul de bună la început, dar treptat echipa a început să aibă probleme fizice în perioada play-out-ului.
De partea cealaltă, Erik Lincar a optat pe lângă cantonamentul de la Cluj și pentru unul în Antalya, primul din străinătate pentru clujeni după o pauză de 2 ani de zile, ultimul desfășurându-se în sezonul 2019/2020 când în vara acelui an Cristi Dulca a desfășurat un cantonament în Slovenia. În cele trei partide disputate, jucătorii antrenați de Lincar au arătat că pot duce un meci la capacitate maximă timp de 90 de minute fără probleme fizice.
6. Relația conducere-antrenor în ultimii 4 ani
În perioadele în care ”U” Cluj a fost condusă de tehnicienii Bogdan Lobonț, Mircea Cojocaru, Adrian Falub, Cristian Dulca și Costel Enache au existat multe tensiuni în interiorul conducerii administrative, între președinți, vicepreședinți, manageri generali, sportivi. Reamintim că managerul general Ioan Ovidiu Sabău, a fost nevoit să coboare pe bancă lângă neexperimentatul Lobonț iar fără sfaturile tehnico-tactice ale lui Sabău, ”U” nu ar fi prins barajul cu Hermannstadt. ”Moțul” și-a asumat eșecul și a plecat de la ”U”, la fel și Lobonț, căruia ”U” i-a achitat o sumă mare pentru reziliere. Lobonț a fost văzut apoi relaxat la… UNTOLD. Au fost apoi fricțiuni lungi între președintele Radu Constantea și directorul administrativ Cosmin Irimieș, reprezentantul UBB-ului, care decidea cu terenurile de antrenament din parcul UBB.
Irimieș e cel care l-a adus la Cluj-Napoca pe controversatul impresar din Republica Moldova, Octavian Moraru. Rezultatul: import de jucători portughezi slabi, eșecuri în serie și în final demiterea antrenorului Cristi Dulca. Mantaua de vreme rea, antrenorul Adrian Falub, a pus umărul și a încercat să redreseze echipa și cu ceva noroc ”U” s-a salvat de la o posibilă retrogradare în C odată cu declanșarea pandemiei de Covid-19, când campionatul s-a încheiat brusc. ”U” a terminat aproape de retrogradare, pe locul…14. Tot cu Falub a început ”U„ Cluj sezonul următor, dar echipa nu a mai mers și a fost adus în locul său Costel Enache.
În mandatul acestuia, când echipa trecea printr-o formă bună la reluarea campionatului, a avut loc o tentativă de puci. Foștii jucători care au venit la ”U” în divizia D, Abrudan, Florescu, Giurgiu, Cordoș și Păcurar au venit cu un plan la Comitetul Director prin care să preia clubul. Managerul general de atunci, controversatul Daniel Stanciu s-a opus, iar acea încercare de preluare a eșuat. Conflictul a fost între Stanciu și foștii jucători. După ratarea play off-ului, nu i s-a mai prelungit contractul lui Costel Enache, a plecat și Stanciu.
Atunci Emil Boc, primarul Clujului împreună cu Universitatea Babes-Bolyai, membru fondator influent la ”U” Cluj, l-a numit președinte interimar pe Constantin Răduță, fost jucător al anilor 80 la ”U”, administrator al parcului sportiv ”Iuliu Hațieganu” al UBB. Acesta l-a adus pe jurnalistul Ovidiu Blag ca manager general în februarie 2021. Blag a negociat cu Lincar și cu Giurgiu și a reușit să îi aducă la ”U” ca antrenor și ca director sportiv. Ovidiu Blag a abandonat postul înaintea debutului de campionat, acuzând probleme de sănătate.
Echipa a avut un început de campionat bun, dar înaintea meciului cu Dacia Unirea Brăila, Lincar a deschis conferința de presă cu o dezvăluire prin care acuza implicări ale unor pesoane din oraș, care au dorit ca Gabi Giurgiu să nu fie numit director sportiv. Tot atunci, Lincar a povestit și un episod în care juristul clubului ar fi vrut să-l schimbe pe antrenorul cu portarii. În luna octombrie a anului trecut Constantin Răduță a demisionat de la club din cauza unor motive familiale, iar o primă propunere la acea vreme a fost profesorul conferențiar Vincențiu Vereș de la UBB, care a refuzat până la urmă propunerea. În funcția de președinte a revenit Radu Constantea, iar pe postul de manager a fost adus cu puțin timp înaintea de meciul cu Astra Giurgiu, Andrei Cordoș.
De atunci echipa a intrat pe un făgaș bun, fără să mai existe contre la nivel de conducere sau o instabilitate financiară ca în anii trecuți, salariile jucătorilor fiind plătite la zi. De asemenea, cu Radu Constantea președinte, Andrei Cordoș manager, Gabi Giurgiu director sportiv au fost stinse salariile restante către foștii jucători și colaboratori, iar la inițiativa recenta a lui Radu Constantea a fost adoptată o propunere prin care companiile private care doresc să se implice activ în managementul Universității Cluj prin susținerea financiara a clubului își pot desemna un reprezentant cu drept de vot în forurile de conducere și pot dobândi calitatea de membru asociat.
Analiză de Cătălin Stroia și Tiberiu Fărcaș
foto: Cristi Cosma