Cinci scurte. Despre egalurile lui ”U” și meciul cu Steaua

”U” Cluj a început mult așteptatul play-off, primul din istoria „studenților”, cu mari speranțe. Toată lumea așteaptă promovarea. De aici și presiunea imensă pe jucători și antrenori. Tragerea țintarului a fost așa și așa, iar ”U” a început cu două meciuri grele în primele două etape. De aici poate și o stare de nervozitate și insatisfacție care s-a așternut în jurul echipei, dar să vedem dacă e justificată.

  1. Antrenorul Erik Lincar trebuie să înțeleagă și cred că știe că publicul ”U”-ist nu mai are răbdare, e exasperat. Și nici autoritățile, în speță Primăria. A alocat bani serioși pentru club, iar omul ei (n.r. Radu Constantea, președinte), consilier local, conduce clubul. Există ceea ce popular se spune „spate”. Toată lumea la Cluj vrea promovare. Evident că nu depinde numai de ”U” pentru că pe teren sunt și alte echipe și nu slabe. De alianțele la care se referea Lincar încă de la Mediaș și Ploiești să nu ne prefacem că ele nu există. Au existat, există și vor exista în afara jocului de pe teren, dar aici trebuie să managerieze Andrei Cordoș în special, dar și președintele Radu Constantea, ei fiind cei care conduc clubul. Lincar a tras semnalul de alarmă, a spus cât a putut să spună, are unele semnale de vreme ce a ieșit pe televiziuni cu avertismente și a cerut un joc corect.
  2. ”U” a impresionat la Mediaș cu Sibiul, a bătut clar și de aici s-a iscat un val și mai mare de optimism, de așteptări. La meciul cu Petrolul am văzut un ”U” agresiv, bine pus în teren. ”U” a mers la victorie, Petrolul a vrut egalul. L-a obținut în urma unui meci tare, de Liga 1. Nici pentru ”U” egalul nu a fost rău. Punct fără gol luat la o contracandidată. ”U” a fost altă echipă față de cea care pierdea 1-0 cu ”lupii galbeni” în sezonul regulat. A jucat poate prea multe mingi pe Ely Fernandes, care a fost anihilat la Ploiești, dar cu toate astea ”U” a avut ocazii, a arătat solid, ca o echipă care merită promovarea.
  3. Senzația de supărare a apărut după meciul cu Slobozia, unde chiar Lincar a spus că echipa a jucat slab. Stadion de Liga 3-a, teren prost, și o Unirea foarte incomodă au dus la acest 2-2 care a nemulțumit publicul alb-negru. ”U” a jucat slab și ceea ce dă de gândit a fost lentoarea, defazarea apărării, până acum bună. Slobozia a avut două ocazii în 10 minute în fața unei apărări visătoare, și în ciuda faptului că ”U” a jucat cu doi închizători la mijlocul terenului. Miraculos, ”U” a revenit și la rampă a ieșit atacantul Vali Alexandru, în sfârșit, cu un gol superb. De asemenea, încântă traseul lui Tescan, clar cel mai în formă ”student” , care a și scos penalty-ul din care Ely a egalat.
  4. A surprins apoi că la 1-2 ”U” a căzut, că a cedat ritmul, terenul, iar la o fază fixă, de care Lincar s-a temut, a spus-o la declarațiile flash de după meci, Slobozia a egalat și așa a rămas. Suntem de părere că tehnicul mijlocaș Haită putea să intre mai repede iar atacantul Boiciuc nu a adus o schimbare, fiind ieșit din formă în ciuda dăruirii cu care joacă. Nu ajunge asta mai ales ca vârf, trebuie să marchezi cu regularitate, ceea ce nu vedem deocamdată. Poate mâine cu Steaua. De asemenea, evoluțiile lui Hofman ni se par oscilante, iar tânărul internațional nu a mai marcat de o vreme bună la echipa de club, unde pare să nu se regăsească în puternicul play-off. Odată Ely Fernandez anihilat, ”U” are probleme în atac. Speranța e ca Vali Alexandru să marcheze cu regularitate, pentru că Lincar și-a pus mari speranțe în el. Și a spart gheața la Slobozia. Veștile sunt bune.
  5. Relația cu suporterii este fundamentală și aceștia trebuie apropiați cât mai mult. Antrenorul trebuie să fie receptiv la criticile suporterilor, chiar dacă uneori ele par exagerate sau nepotrivite cu momentul ales. Criticile și dezamăgirea cauzată de un rezultat în rândul suporterilor ar trebui înțelese. Ei doresc la fel de mult ca și clubul promovarea. Și bine a făcut ieri la conferința de presă antrenorul Erik Lincar când a declarat că sunt superbi și necesari. Mai ales că fanii au bătut drumul până la Slobozia, așadar o minimă deschidere la criticile lor ar trebui să existe. La ”U” Cluj timpul nu mai are răbdare după așa investiții în iarnă și de aici și o senzație acută de nerăbdare. Fanii o critică pe ”U” după meciul slab de la Slobozia dezinteresați, din dragoste pentru acest club de tradiție…ei suferă. Da, Erik Lincar, cum a spus clar ieri, nu poate garanta promovarea, lupta e foarte grea, dar merită să încerce, ba chiar să o și reușească. Pentru asta trebuie să schimbe ceva în atitudinea echipei, să vedem un ”U” la nivelul jocului cu Hermmanstadt. Meciul cu Steaua se anunță greu, după ce „militarii” i-au bătut pe ”lupii galbeni”, revenind de la 0-1. Va fi deci altă mâncare de pește, vin 8-10.000 de fani pe Cluj Arena, iar vechiul vis a lui Lincar de a avea mult public se împlinește. Poate fi cu două tăișuri, pentru că va fi presiune, dar și susținere. Trei puncte sunt obligatorii cu Steaua ca visul promovării să continue și să prindă aripi….

Tiberiu Farcas

Peste 20 de ani de experiență în industria media din România, autor al istoriei presei clujene, "Colosul cu picioare de hârtie", dar și co-autor al volumului "Cluj contra Cluj - Istoria celui mai vechi derbi local din România", o sinteză a confruntărilor directe dintre "U" Cluj și CFR, realizată în colaborare cu jurnalistul Bogdan Stanciu.

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *