Fortăreața din Gruia! CFR Cluj, fără înfrângere pe teren propriu contra FCSB-ului de 8 sezoane. Ardelenii speră ca această serie să continue și după meciul de duminică

FCSB vine în Gruia duminică seara pentru a disputa un meci vital în lupta pentru titlul de campioană. Apropiată din nou la 5 puncte de clujeni, echipa lui Toni Petrea trebuie să întrerupă o serie de 14 meciuri consecutive fără victorie pe terenul feroviarilor pentru a dinamita ultima parte a campionatului. De-a lungul ultimelor opt sezoane Stadionul „Dr. Constantin Rădulescu” s-a dovedit a fi o adevărată fortăreață pentru CFR Cluj în fața rivalei din capitală. Șase victorii a înregistrat CFR-ul în această perioadă, iar alte opt confruntări s-au terminat la egalitate.

Ultima victorie roș-albastră pe terenul campioanei a avut loc la începutul sezonului 2014-2015. Steaua, cum încă se numea pe atunci, era condusă de Costel Gâlcă, iar echipa bucureșteană se afla la startul unui sezon pe care aveau să-l încheie cu toate cele trei trofee interne câștigate: campionatul, Cupa și Cupa Ligii. CFR venea după un sezon anterior promițător, fotbaliștii antrenați de Vasile Miriuță au fost, însă, învinși de Steaua cu scorul de 0-1, unicul gol al partidei fiind marcat de Cristian Tănase din pasa decisivă a lui Iasmin Latovlevici, actuali colegi la FC Argeș.

Prima victorie, într-o perioadă delicată

De atunci gruparea patronată de Gigi Becali nu s-a mai întors cu toate cele trei puncte de la Cluj până în ziua de astăzi, chiar dacă ardelenii au trecut și printr-un proces de insolvență în această perioadă. O victorie remarcabilă a vișiniilor a avut loc pe 1 noiembrie 2015 când o echipă a CFR-ului care încerca să „renască din propria cenușă”, condusă de Francisc Dican reușea să producă marea surpriză învingând Steaua care la acel moment se lupta la titlu cu Astra Giurgiu. Adrian Păun și Vitor Bruno semnau reușitele unei victorii memorabile pentru suporterii CFR-iști.

Nimic la nimic, „egaluri” care au ținut în loc lupta la campionat

Odată cu ieșirea din insolvență, CFR a redevenit o forță a campionatului, iar cu Dan Petrescu la cârmă orice meci pe terenul clujenilor reprezenta o misiune foarte grea pentru adversari. A urmat o serie incredibilă de 6 partide consecutive în Gruia terminate la egalitate între cele două echipe care își disputau titlul în fiecare sezon. Meciuri strânse cu goluri puține, dar multă nervozitate, așa pot fi caracterizate aceste șase remize de pe „Dr. Constantin Rădulescu”.

Duelurile care promiteau cel mai mare spectacol pe care Liga 1 poate să-l ofere au ajuns să fie niște meciuri dezamăgitoare atât pentru suporterii celor două echipe, dar mai ales pentru spectatorul neutru. Într-un meci jucat în aprilie 2019, cele două echipe au „reușit” să nu înregistreze pe parcursul celor 90 de minute nici măcar un șut pe spațiul porții.

Declicul, urmat de victorii pe linie

Succesul care a deblocat acest șir de remize care părea că nu se va mai termina a venit în februarie 2020, cu puțină vreme înainte de izbucnirea pandemiei care a stopat orice activitate sportivă până în luna iunie. Paulo Vinicius, golgheterul din defensiva clujeană și actual jucător la FCSB, a adus victoria clujenilor în acel meci care a reprezentat declicul pentru CFR. De atunci ardelenii nu au mai dat vreo șansă roș-albaștrilor pe teren propriu, câștigând următoarele cinci confruntări disputate la Cluj.

Ultimul succes și cel mai răsunător a fost înregistrat la startul sezonului actual. Pe 29 august 2021 FCSB venea în Gruia pentru a întâlni o echipă a CFR-ului care abia se antrenase în acea săptămână, o echipă fără antrenor și decimată după umilințele din cupele europene. Nicio șansă nu era acordată feroviarilor la victorie, dar unitatea de grup și mentalitatea de campion au făcut ca echipa condusă din teren de „căpitanul” Mario Camora să își surclaseze adversara cu un neverosimil 4-1, într-o ploaie torențială care a căzut pe toată durata partidei.

Ce ne așteaptă duminică seara, nu se știe. CFR Cluj va încerca să mențină acest trend de victorii, fiind datoare suporterilor în urma înfrângerii suferite la Craiova în etapa anterioară, în fața unei echipe care își joacă probabil ultima șansă la câștigarea trofeului Ligii 1.

Daniel Kerekes

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *